Van Gölü'nde Saklı Kalmış Tarihi Hazineler Ortaya Çıktı

Van'ın Gevaş ilçesindeki Selçuklu Mezarlığı'na ait 35 mezar taşı, zamanla Van Gölü'nün suları altında kalmış ve unutulmuştu. Ancak, gölün çekilmesiyle birlikte bu tarihi eserler yeniden gün yüzüne çıktı. Bir yıl süren titiz arındırma ve restorasyon işlemleri sonrasında, mezar taşları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Çalış ve ekibinin gözetiminde, Selçuklu Mezarlığı'na geri taşındı.

Mezar taşları, üzerlerindeki yazı ve motiflerin yeniden canlandırılmasıyla eski görkemine kavuştu. Van Müzesi'nde tuzlu sudan ve yosunlardan arındırılan bu taşlar, kültürel miras açısından büyük bir öneme sahip olarak ait oldukları mezarlıkta yeniden yerlerini buldu.

Müze Müdürü Erdal Acar, taşların yaklaşık 80 yıl önce Selçuklu Mezarlığı'ndan çıkarılarak bir iskele yapımında kullanıldığını, ancak şimdi ait oldukları yere geri döndüklerini belirtti. Taşlar, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak ve gelecek nesillere aktarılacak şekilde koruma altına alındı.

Gelyê Zîlan'da Keşfedilmeyi Bekleyen Tarih Gelyê Zîlan'da Keşfedilmeyi Bekleyen Tarih

Doç. Dr. Ercan Çalış, taşların yeniden mezarlığa kazandırılmasının dünya kültürel mirası açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı. Bu tarihi hazine, mezarlıkta uygun görülen yerlere konumlandırılarak korunacak ve dünya sahnesine yeniden çıkacak.

Editör: İdris YILMAZ