Van’da Aryen Sanat Derneği, STAR Kadın Derneği ve ŞanoWan öncülüğünde “CultureJin Projesi” kapsamında 3 günlük sanat atölyesi gerçekleştirildi. Almanya ve Latin Amerika’dan gelen eğitmenlerin de katıldığı atölye boyunca tiyatro, resim ve feminizm temaları işlendi. Eğitimler, sanatçılar Yili Rojas, Lorena Valdenegro ve Sophia Schmidt tarafından verildi. Eğitmenler, Van’da bu atölyeye katılmanın kendileri için önemli bir deneyim olduğunu ifade ettiler.

“Buradan Çok Şey Öğrendim”

Latin Amerikalı ressam Yili Rojas, projeye katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Resim sanatı benim dilimdir. Resim öğretmeni olarak kadınlarla bu sanatı paylaşmak ve onlara rehberlik etmek çok güzeldi. Aryen Sanat Derneği ile birlikte çalışmak harika bir deneyimdi. Burada öğrencilerle birlikte keyifli zamanlar geçirerek güzel resimler yaptık. Sanat ve feminizmi burada farklı bir atmosferde yaşadık. Atölye benim için önemli bir sınav oldu ve buradan çok şey öğrendim,” dedi.

“Çalışmalarım İçin İlham Kaynağı Oldu”

ŞanoWan’da oyun sergileyen tiyatrocu Lorena Valdenegro, “Yaklaşık 10 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Tiyatro ve dans eğitimi verdiğim bir kurumum var. Burada olmak beni çok mutlu etti. ŞanoWan’da öğrencilere ‘Vücuttaki Devrim’ adlı oyunu sahneledik. Oyunumuzda kadınlık duygusunu dansla birleştirip bir hikâye anlattık. Burada yaptığımız çalışmalar, ilerideki projelerim için ilham kaynağı oldu,” ifadelerini kullandı.

Feminizm Tartışıldı

Berlin Sanat Atölyesi’nden Sophia Schmidt de atölye süresince kadınlarla feminizm üzerine tartışmalar gerçekleştirdi. “Uluslararası bir değişim projesi için buradayız. Atölye kapsamında feminizm üzerine çalışmalar yürüttük. Burada bulunmak benim için çok anlamlıydı. Tüm katılımcılar büyük ilgi ve özenle yaklaştı,” diye konuştu.

Amed Surfest’te Kürtçe Hikaye Atölyesi Düzenlendi Amed Surfest’te Kürtçe Hikaye Atölyesi Düzenlendi

Üç gün süren atölye, farklı sanat dallarında kadınların bir araya gelerek deneyimlerini paylaştığı ve sanatı feminist bir bakış açısıyla ele aldığı anlamlı bir etkinlik olarak tamamlandı.

Editör: İdris YILMAZ