Van’da Kürtçe Dil Kursları Başlıyor: ARSÎSA Yeni Döneme Hazır

Urartu’nun Bekçisi: 62 Yıllık Tarihin Sessiz Tanığı Urartu’nun Bekçisi: 62 Yıllık Tarihin Sessiz Tanığı

Van’da Kürtçe dil eğitimi veren Wan Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSÎSA), yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. 2017’den bu yana Kürtçe dil kursları veren dernek, her seviyede yüz yüze eğitim vermeye devam edecek. Kurs kayıtları halen sürüyor.

Van’da Kürtçe dil kursları düzenleyen Wan Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSÎSA), yeni dönem eğitim hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. 2017 yılından bu yana Kürtçe dil eğitimi veren ARSÎSA, bu yıl da başlangıç, birinci, ikinci, üçüncü ve öğretmenlik seviyelerinde yüz yüze dersler sunacak. Eğitmenlerden Şevket Acar, kurs kayıtlarının devam ettiğini belirterek, her yaştan insanın kurslara başvurabileceğini söyledi.

Geçen Dönem 400 Kişiye Eğitim Verildi

ARSÎSA, bir önceki dönemde yaklaşık 400 kişiye Kürtçe dil eğitimi verdi. Ayrıca, yaz aylarında çocuklara yönelik 3 sınıf açarak, Kürtçenin çocuk yaşta öğrenilmesi için çalışmalar yürüttü. Gelen yoğun talep üzerine, dernek Kürtçenin farklı lehçeleri olan Soranî ve Kirmanckî için de atölyeler düzenlemeye başladı. Bu çeşitlilik, Kürt dilinin korunması ve farklı lehçelerinin yaşatılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

 "Dilimize Sahip Çıkalım" Çağrısı

ARSÎSA eğitmenlerinden Şevket Acar, Kürtçenin asimilasyon politikalarına karşı korunması gerektiğini vurguladı. Acar, "Kürtçeyi hiç kimse engelleyemez, yasaklayamaz veya ortadan kaldıramaz. Kürtçe, kadim ve zengin bir dildir," dedi. Ayrıca, dilin gelişmesi ve korunması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirten Acar, halkı ARSÎSA’ya destek olmaya davet etti.

Yeni dönemin hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran Acar, "Kurslarımız yaklaşık 3 ay sürüyor. Başarılı olan öğrenciler, bir üst seviyeye geçebiliyor. Her seviyeye başvuru alıyoruz ve bazı sınıflarımızı yavaş yavaş açmaya başladık. Halkımızın, diline sahip çıkmak için bu çabalara katılması gerekiyor," diye konuştu.

Editör: İdris YILMAZ