Çınar ve Mazıdağı Yangınında 15 Kişi Hayatını Kaybetti, Binlerce Dekar Arazi Kül Oldu
Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde 20 Haziran’da çıkan yangında 15 kişi yaşamını yitirdi, binlerce dekar arazi küle döndü. Yaklaşık bin hayvanın da öldüğü yangının, DEDAŞ’ın elektrik nakil hatlarından yayılan kıvılcımlar sonucu çıktığı tespit edildi.

Yangın Söndürme Çalışmaları
Mardin Büyükşehir Belediyesi, 239 personel ve 41 itfaiye aracıyla; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise 28 araç ve 108 personelle yangına müdahale etti. Ancak bu müdahaleler yeterli olmadı. Yangına havadan müdahale edilmesine dair çağrılar ise karşılık bulmadı. Yangın, sabah saatlerine doğru kontrol altına alındı. Helikopterler ise yangın kontrol edildikten sonra bölgeye sevk edildi.

Elektrikli Araçlar İçin Devlet Teşvikleri Artıyor: 2024’te Neler Bekleniyor? Elektrikli Araçlar İçin Devlet Teşvikleri Artıyor: 2024’te Neler Bekleniyor?

Ahmet Türk’ten Açıklamalar
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, yangını “bütün bölgeyi ve insanlarımızı acıya boğan bir olay” olarak nitelendirdi. Türk, yangın haberini alır almaz bölgeye geçtiklerini ve Şırnak Belediyesi’nde Kriz Koordinasyon Merkezi oluşturduklarını belirtti. Ayrıca, Diyarbakır, Van, Cizre ve Batman belediyelerinden yangına müdahale etmek için ekiplerin geldiğini söyledi.

DEDAŞ’ın Sorumluluğu
Ahmet Türk, yangının DEDAŞ’tan kaynaklandığını belirterek, “Savcılığın yaptığı soruşturmada yine DEDAŞ’tan kaynaklandığı açıklaması yapıldı. Fakat hala şirket ve iktidar partisinin bakanları bu yangının anızdan kaynaklandığını ifade ediyorlar,” dedi. Türk, bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yardım Çağrısı
Türk, dayanışmanın önemine vurgu yaparak, “Bu acıyı dindirmek için herkese görev düşüyor. Hem devlete, hem hükümete, hem de imkânı olan insanlara bir çağrıdır; bu acıyı azaltmak için yardım elini uzatmak gerekir. Binlerce dönüm buğday tarlaları yandı. Hayvanları telef oldu,” dedi.

Yangına Müdahale Zorlukları
Yangına müdahale konusunda yaşanan zorlukları da dile getiren Türk, “Uçaklar olmadan o yangını söndürme imkânı yoktu. Gece görüşlü helikopter olmadığı için müdahale edemeyeceklerini söylediler,” dedi. Türk, yangına müdahalede ekipman ve araç eksikliğinin ciddi sorunlar yarattığını belirtti.

Kayyımların Tahribatı
Ahmet Türk, kayyımların belediyede yarattığı tahribata da dikkat çekerek, “Bugün milyarlarca lira borçlanmış bir belediyenin makine ve ekipman konusunda çok büyük eksiklikleri var. Mardin’de 25 katlı binalar bulunuyor ama itfaiye en fazla 10-15 kata kadar çıkabiliyor,” diyerek durumun vahametini ortaya koydu.

Bu yangın felaketi, bölgedeki ciddi altyapı sorunlarını ve kamu hizmetlerindeki yetersizlikleri bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: MA