BDDK Verileri: Türkiye’nin Döviz ve TL Mevduat Dağılımı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) eylül sonu itibarıyla yayımladığı verilere göre, yurt içi yerleşiklere ait toplam mevduat son bir yılda %33,6 artarak 16,5 trilyon liraya ulaştı. Bu toplamın 10,7 trilyon lirası TL, 5,8 trilyon lirası ise döviz cinsinden mevduatlardan oluşuyor. Son bir yılda TL mevduatlar cari olarak %40,3 artarken, döviz mevduatındaki artış kur farkı dahil %22,8’de kaldı.

Döviz Zengini İller: Aksaray Zirvede

Eylül sonu itibarıyla toplam mevduatı içinde döviz payı en yüksek olan il Aksaray oldu. Aksaray’ın 50,2 milyar liralık toplam mevduatının %49,3’ü döviz cinsinden oluşuyor. Aksaray’ı döviz oranında Bingöl (%48,2), Elazığ (%47,2), Karaman (%46,3) ve Bayburt (%46,1) takip ediyor. Bu iller, dövize en çok yatırım yapan bölgeler arasında yer alırken, Türkiye genelinde dövizin payı düşüş eğiliminde.

İstanbul, Toplam Mevduatın Neredeyse Yarısına Sahip

Türkiye nüfusunun %18'ini barındıran İstanbul, bankacılık sektöründeki toplam mevduatın %44,2'sine, yani 7,3 trilyon liraya sahip. İstanbul’un TL mevduat hacmi 6,7 trilyon lira, döviz mevduatı ise 2,6 trilyon lira ile toplam mevduatın %35,9’unu oluşturuyor.

Mevduat Dağılımında İlk On İl

İstanbul’u, 2,3 trilyon lira mevduatla Ankara (%14,1), 930,6 milyar lira ile İzmir (%5,6) izliyor. Bu üç ilin ardından Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana, Muğla, Konya ve Mersin en fazla mevduata sahip iller arasında yer alıyor. Toplam mevduatın %78'i, bu on ilde toplanmış durumda.

Emekli Maaşları İçin Yeni Düzenlemeler Yolda Emekli Maaşları İçin Yeni Düzenlemeler Yolda

Marmara Bölgesi Lider, Doğu Anadolu Sonda

Toplam mevduatın %52,1'i Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. Marmara'yı %18,9 ile İç Anadolu, %10,7 ile Ege Bölgesi izliyor. Doğu Anadolu ise %2,4 ile en az mevduata sahip bölge. Döviz mevduat oranında ise Marmara %36 ile önde, diğer bölgelerde ise döviz oranı %33 ile %35 arasında değişiyor.


En Az Mevduata Sahip İller

En az mevduata sahip illerin başında Bayburt geliyor. Bayburt'un yanı sıra Ardahan (5,7 milyar lira), Kilis (6,5 milyar lira), Hakkâri (6,7 milyar lira) ve Gümüşhane (9 milyar lira) en düşük mevduat miktarına sahip iller arasında.

BDDK’nın açıkladığı veriler, bölgesel ve şehir bazlı döviz ve TL yatırımlarındaki farklılıkları ortaya koyarken, dövize yönelik ilginin hangi bölgelerde daha yoğun olduğunu da gösteriyor.

Editör: İdris YILMAZ