Van’da uyuşturucu kullanma yaşının çok düştüğüne ilişkin değrelendirmeler devam ederken, HEDEP Van Milletvekili Zülküf Uçar Van’da yaşandığı belirtilen uyuşturucu sorununu meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Uçar, “Son yıllarda uyuşturucu ticareti suçunun faili veya şüphelisi olarak yargılanan kamu görevlilerinin sayısı kaçtır?” sorusunu yöneltti.

AJANS65 TV / HABERMERKEZİ

VAN - Van’da yaşanan uyuşturu ticareti ve uyuşturucu kullanma oranının arttığına ilişkin yapılan açıklamaların ardından HEDEP Van Milletvekili Zülküf Uçar İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Verdiği soru önergesinde Uçar, “Son yıllarda pek çok kentte olduğu gibi Van’da da uyuşturucu kullanımının çok yüksek seviyelere tırmandığı görülmektedir” ifadelerine yer verdi.

‘HEM KULLANILMASI HEM DE SOKAKLARDA SATILMASI ALENİLEŞMİŞ’

Uçar verdiği soru önergesinin devamında şu ifadelere yer verdi:  

“Hem kullanımı hem ticareti sokaklarda alenileşmiş halde olmasına rağmen uyuşturucuya karşı etkin bir mücadele yürütülmemesi çeşitli şüphelere yol açmaktadır. Basına yansıyan verilere göre; Van İl Emniyet Müdürlüğü'nün 4 Temmuz 2023 tarihinde paylaştığı basın bültenine göre, 1-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonlarda, toplamda 209 kilo 8 gram metamfetamin, 191 kilo 962 gram esrar, 28 kilo 20 gram skunk, 19 kilo 38 gram eroin, 2 kilo afyon sakızı, 1 kilo 738 gram bonzai, 22 bin 712 adet sentetik ecza ve 54,34 litre asit anhidrit ele geçirilmiştir. Ayrıca yine bu tarihler arasında, ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek’ ve ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde kabul etmek ve bulundurmak’ suçlarından 50 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem yapılmıştır. Yine basına yansıyan haberlere göre; 22 Kasım günü 1 ton 150 gram toz esrar ele geçirilmiştir. 17-23 Kasım tarihleri arasında yaklaşık 6 kilo metamfetamin, 4,5 kilo afyon sakızı, 4 kilo skunk ve çeşitli miktarlarda eroin, esrar, ecstasy ele geçirilmiştir.

‘AİLELER ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEKTEN KORKU DUYUYOR’

Aynı haberlerde, uyuşturucunun büyük kısmının devlet görevlilerinin kimlikleri kullanılarak ya da bir kısım devlet görevlisinin doğrudan desteğiyle Van’dan geçtiği vurgulanmıştır. Öte yandan; ailelerin çocuklarını okula göndermekten korku duyduğu, okullarda çocukların uyuşturucuya alıştırıldığı ve devletin bu konuda hiçbir önlem almadığı öne çıkarılmıştır. Nitekim; okuyan, kendini geliştiren, üreten bir gençlik yerine, uyuşturucu batağına bulaşmış, birbirine zarar veren, geleceğini yok eden ve kontrol edilebilen, hatta belirli suçlar için kullanılabilen bir gençliğin, bir kısım kişiler tarafından kolay yönetilebilir makbul gençler olması sebebiyle arzulanabilir bir olgu olduğu değerlendirilmiştir.

Huzursuzluk büyüyor: TV kanalları yayını kesti, ordu sokağa çağırıldı Huzursuzluk büyüyor: TV kanalları yayını kesti, ordu sokağa çağırıldı

Uzman görüşlerine dayandırılan aynı haberde; cezaevlerinde uyuşturucu ticareti ve kullanımından dolayı tutuklu ya da hükümlü olanların Türkiye ortalamasının üstünde olduğu, Van’daki T tipi, F tipi ve M tipi cezaevlerinde olan mahpusların yüzde 66’ya yakın bir kesiminin uyuşturucu suçlarından tutulduğu belirtilmiştir.

‘UYUŞTURUCU KULLANIMI VAN’DA 10 YAŞINA KADAR İNDİ’

Aynı haberde Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı ile yapılan görüşme aktarılmış ve 2015 yılında Van Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Madde Bağımlılığı Çalıştayı’nda uyuşturucu madde kullanımının Van’da 10 yaşına kadar indiği yönündeki beyanlar hatırlatılmıştır. Yine dernek faaliyetleri kapsamında Van’da yapılmış olan çalışmalar doğrultusunda 10 yaşındaki madde bağımlısı hastaların olduğu söylenmiş, buna rağmen ilde bir rehabilitasyon merkezinin bulunmadığı tespit edilmiştir.”

AMATEM ve ÇEMATEM merkezlerine ilişkin de tespitlherin yer aldığı soru önergesinde, “Van’da 2012 yılında açılan AMATEM ve ÇEMATEM merkezlerinin ilin dışına kurulduğu ve bu haliyle hastalar ve ailelerin ulaşımını oldukça zorlaştırdığı bilinen bir başka gerçekliktir. Van’da yükselen uyuşturucu bağımlılığına rağmen herhangi bir rehabilitasyon merkezinin olmaması ise konunun bir başka düşündürücü yönüdür” diyerek Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:  

1. 2016 yılından bu yana Van ilinde uyuşturucu ticareti suçundan kaç adli işlem yapılmıştır?

2. Son yıllarda uyuşturucu ticareti suçunun faili veya şüphelisi olarak yargılanan kamu görevlilerinin sayısı kaçtır?

3. Bahse konu kamu görevlilerinin bağlantıları ve kimlerden talimat aldıkları araştırılmış mıdır?

4. Bakanlığınızın uyuşturucu ticareti ve kullanımının engellenmesine yönelik önlemleri nelerdir?

5. AMATEM ve ÇEMATEM kurumlarının şehir merkezinden uzakta inşa edilmesinin anılan haberde yer alan iddialar ile ilişkisi nedir?

6. Uyuşturucu kullanımı bu düzeyde yaygınlaşmışken rehabilitasyon merkezlerinin kurulmamasını nasıl açıklıyorsunuz?”

Editör: İdris YILMAZ