Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, TÜİK Toplantı Salonu'nda basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve ekonomi haber müdürleriyle bir araya geldi. Toplantıda enflasyon hesaplamalarına ve bu konuda gelen eleştirilere yanıt verdi.
"Enflasyon Hesaplamaları Algı Yönlendirmesine Açık"
Haziran ayıyla birlikte enflasyonun düşüş sürecine girdiğini belirten Çetinkaya, enflasyon hesaplamalarının tartışmalara açık olduğunu ve doğru bilgiyi anlatmak için bu toplantıyı düzenlediklerini ifade etti. TÜFE'nin, Türkiye'deki hane halkının ortalama harcama alışkanlıklarını temsil eden sabit bir mal ve hizmet sepetine dayandığını ve tüketicilerin karşılaştığı perakende fiyatlarındaki ortalama değişimi ölçtüğünü belirtti.
"Madde Fiyatlarının Açıklanması Gösterge Niteliği Taşımıyordu"
Madde fiyatlarının yayımlanmasını durdurmalarına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Çetinkaya, TÜFE'nin Türkiye genelinde aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesaplandığını ve bu fiyatların yaklaşık 300 bininin marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluştuğunu belirtti. Bu fiyatların açıklanmasının ekstra çalışma gerektirdiğini ve gösterge niteliği taşımadığı için artık yayınlanmadığını söyledi.
ENAG ve İTO'ya Eleştiriler
ENAG'ın açıkladığı enflasyon rakamlarına yönelik eleştirilerde bulunan Çetinkaya, ENAG'ın metodolojisinin şeffaf olmadığını ve kira fiyatlarını yanlış şekilde hesapladığını belirtti. Ayrıca, İTO'nun hesaplamalarının eski metodolojilere dayandığını ve kapsamının dar olduğunu ifade etti.
"Bazı Zamlar Temmuz Ayı Enflasyonunu Etkileyecek"
Çetinkaya, haziran ayı sonunda açıklanan zamların hemen haziran ayı TÜFE rakamlarına yansımayacağı yönünde yanlış bir algı olduğunu belirtti. Haziran ayının, tarla ürünlerinin çıkmaya başlaması nedeniyle en düşük enflasyon ayı olduğunu ve zamların temmuz ayı enflasyon rakamlarını etkileyeceğini söyledi.
"Şirket Karlarına Bağlı Fahiş Fiyat Artışları Var"
Türkiye'deki şirket karlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğunu belirten Çetinkaya, şirketlerin enflasyonist ortamı kullanarak fahiş karlar elde ettiklerini ve bu durumun pandemi sonrasından itibaren gözlemlendiğini ifade etti.
"Dünyada Nasıl Hesaplanıyorsa Türkiye'de de Öyle Hesaplanıyor"
Çetinkaya, TÜFE'nin Eurostat standartlarına yüksek derecede uyumlu olarak hesaplandığını ve TÜFE ile ÜFE arasındaki farkın sadece Türkiye'ye özgü olmadığını belirtti. TÜİK'in hesaplamalarının uluslararası standartlara uygun olduğunu vurguladı.