Sivas Katliamı'na ilişkin firari üç sanık hakkında süren davanın duruşmasında savcı, zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etti. Mahkeme, davanın düşmesine hükmetti.

AJANS65 TV - Sivas Katliamı'na ilişkin zaman aşımına uğrayan ana davadan dosyaları ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davanın duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, kaçaklık durumunun zaman aşımı süresini etkilemeyeceğini öne sürerek üç firari sanık hakkında da zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etti.

1. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Katliamı davasında firari sanıklar Murat Sonkur Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünde zaman aşımı gerekçesiyle davanın düşürülmesine hükmetti.

Artı Gerçek'ten Yıldız Tar'ın haberine göre duruşmaya Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökçe Gökçen, Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Ulaş Karasu, Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ve çok sayıda gazeteci ve siyasetçi katıldı.

KARAMOLLAOĞLU'NUN MAHKEMEYE ÇAĞIRILMASI İSTENDİ

Müştekilerden Hüseyin Karababa, dönemin Valisi ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun mahkemeye çağrılması gerektiğini söyledi. Karababa, “Temel Karamollaoğlu, katillerden birisidir. Gözlerimle gördüm. Taşları o yığdı. Devletten kimse yargılanmadı. Devlet, Alevilere karşı suç işledi Sivas’ta. Ortada bir soykırım vardı” dedi.

Heyet Başkanı, Karababa’ya taleplerini sorduğunda Karababa, “Ben otuz yıldır talep ediyorum zaten. Üç, beş çakalın üstüne yıkarak Alevi katliamını basitleştirip, anlamsızlaştırıyorlar. Yineliyorum, Alevi soykırımı var. Karamollaoğlu ifadeye çağrılmadıkça, Türkiye Cumhuriyeti karanlıklar altında kalacaktır. Hem de Karamollaoğlu’nu pamuk yapanlar, onun sağında duranlar, solunda duranlar onla birlikte anılacaktır” diye devam etti.

'30 YILDIR SANIK SANDALYELERİ BOŞ'

Davanın otuz yıldır avukatı olan Şenal Sarıhan, boş sanık koltuklarını göstererek, “Şu sahne her şeyi anlatıyor. 30 yıldır sanık sandalyeleri boş. Alman makamlarıyla yazışmanızda zamanaşımına vurgu var. Ancak biz yıllardır ortada insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu söylüyoruz. Bu suçlarda aftan söz edilemez, zaman aşımı olamaz” dedi.

Sarıhan, davanın yıllardır çok sayıda heyetle yürüdüğünü belirterek Mahkeme Heyeti’ne şunları söyledi:

“Ben bu davanın 30 yıldır tanığıyım, avukatıyım. Her aşamayı ince ince anımsamaya çalışıyorum. Çok yakın zamanda 2019’da sizden önceki heyetten üç sanığın kaçak olmasına ilişkin talepte bulunduk. Bu talebimiz kabul edildi. İnsanlığa karşı suç meselesini bir kenara bırakırsak; üç sanık da kaçak sayıldı. Kaçak sayılma zamanaşımını durdurur.”

Kürtçe Uyarı Yazılarının Silinmesine 15 Barodan Tepki Kürtçe Uyarı Yazılarının Silinmesine 15 Barodan Tepki

POLİS AÇIKLAMAYA İZİN VERMEDİ

Bu arada polis kararı adliye içinde oturma eylemi yaparak protesto etmek isteyenlere müdahale etti, adliye önünde basın açıklamasına da izin verilmedi. (HABER MERKEZİ)

Editör: İdris YILMAZ