Narin Güran cinayeti: İddianame faillerden uzak kaldı Narin Güran cinayeti: İddianame faillerden uzak kaldı

AMED – Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), "Ağustos Ayı Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlali" raporunu yayımladı. Raporda, özellikle Kürt gazetecilere yönelik saldırıların arttığı ve basın özgürlüğüne dönük baskıların sistematik hale geldiği belirtildi.

Raporda, Türkiye’nin Süleymaniye’de gerçekleştirdiği bir saldırıda Kürt gazeteciler Hêro Bahadîn ve Gulistan Tara’nın hayatını kaybettiği, 6 gazetecinin ise yaralandığı ifade edildi. Ayrıca, birçok gazetecinin görevini yapmasının engellendiği, fiziksel saldırılara uğrayarak ciddi şekilde yaralandıkları bildirildi.

Sistematik Baskılar ve Kısıtlamalar

Raporda, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında ciddi kısıtlamaların yaşandığı belirtilerek, kadın gazetecilere yönelik soruşturmalar, davalar ve iddianamelerin bu baskıların bir parçası olarak öne çıktığı vurgulandı. Dijital platformlara yönelik erişim engelleri de dikkat çekerken, Ağustos ayında Instagram’a getirilen erişim engelinin 10 Ağustos’ta kaldırıldığı, birçok kişinin X (eski adıyla Twitter) hesabına erişim engeli getirildiği kaydedildi.

Raporda yer alan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

  • Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 1
  • Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 15
  • Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 2
  • Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 1
  • Tutuklu Kadın Gazeteci Sayısı: 6 (1-31 Ağustos)

Bu rapor, Türkiye’de kadın gazetecilerin maruz kaldığı hak ihlallerini ve basın özgürlüğüne yönelik tehditleri açıkça ortaya koyarak, ifade özgürlüğü açısından endişe verici bir tablo çiziyor.

Editör: İdris YILMAZ