Enflsayon ile başı dertte olan Türkiye’ye ilişkin konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez, Türkiye'de enflasyonun 2024 ortasında zirve yapmasını ve sonrasında düşüşe geçmesini beklediklerini söyledi.

AJANS65 TV - Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı Türkiye’de yurttaşları canından bıktırırken, Dünya Bankası Türkiye Diraktörü Lopez, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında bankanın Türkiye'deki yatırımlarını, yeşil finansman ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yönelik, soruları yanıtladı.

Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankasının bu mali yılda Türkiye'ye sağladığı 2,5 milyar dolarlık finansmanın yüzde 80'inin iklim değişikliğiyle ilgili azaltım ve adaptasyon projelerine yönelik olduğunu söyleyen Lopez, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadele için özel sektörü de harekete geçirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

‘ATILMASI GEREKEN DOĞRU ADIMLAR ATILDI’

‘FAİZ ARTIŞININ NEDENİ ENFLASYON İLE MÜCADELEDİR’

Merkez Bankasının faiz artışlarıyla enflasyonla mücadele ettiğini aktaran Lopez, şu anda "muhtemelen piyasaların faiz oranındaki artışın sınıra ulaşacağını düşünmeye başladığı bir noktaya gelindiğini" ifade etti.

Lopez, liradaki değer kaybının etkisinin enflasyona geçmeye başladığını görene kadar kararlı olmak gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Liradaki değer kaybının etkisi enflasyona yansıdığında, para politikası ve maliye politikasının, enflasyonun biraz daha kabul edilebilir seviyeye geldiğini görmesine ve biraz sabırlı olmaya ihtiyaç var. Biz Türkiye'de enflasyonun 2024 ortasında zirve yapmasını ve sonrasında düşüşe geçmesini bekliyoruz. Banka olarak, gelecek yıl sonunda enflasyonun yüzde 35-40'a gerileyeceğini ve sonraki yıl yüzde 15 seviyelerine ineceğini öngörüyoruz. Açıkçası, bu gelişmeler küresel ekonomide neler olacağına da bağlı." (HABER MERKEZİ)

TMMOB İç Mimarlar Odası Van Temsilciliğine Ferdi Özgökçe Atandı TMMOB İç Mimarlar Odası Van Temsilciliğine Ferdi Özgökçe Atandı
Editör: İdris YILMAZ