Kadın

İHD'den ‘Toplumsal Cinsiyet’ ve ‘Mobbing’ Üzerine Atölye

VAN – İHD Van Şubesi, çalışma alanında yaşanan “Toplumsal Cinsiyet” ve “Mobbing” konulu iki günlük atölye düzenledi.

Abone Ol

Toplumsal Cinsiyet Atölyesi Başladı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, “Toplumsal Cinsiyet” ve “Mobbing” konulu iki gün sürecek bir atölye düzenledi. Dernek binasında gerçekleşen atölyede Eğitmen Handan Coşkun hazır bulunurken, birçok sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi de katılım sağladı. Atölyenin ilk günkü konusu olan “Toplumsal Cinsiyet” üzerine konuşan Coşkun, yaşamın her alanında cinsiyet eşitsizliğinin yansıdığını belirtti. Çocuk yaştan itibaren toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bireylere dayatıldığını ve bu durumun çalışma hayatında da devam ettiğini ifade etti. Coşkun, "Toplumda yaygın olan davranışlar, tüm çalışma alanında karşımıza çıkıyor" dedi.

Cinsellikte Erkekler Önlem Almalı

Coşkun, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en fazla cinsellik alanında ortaya çıktığını belirtti. Cinsellikte korunma yöntemlerinin erkekler için daha mümkün ve daha garanti olduğunu kaydeden Coşkun, "Erkekler açısından en güvenilir yöntem prezervatif. Cinsellik sadece erkeğin talebi doğrultusunda gerçekleşiyor ve kadının sağlığı bu sebeple defalarca riske ediliyor. Cinsellik sadece erkekler için değildir" dedi.

Genetik Aktarım ve Travmalar

Toplumsal ve doğal olayların özellikle kadın üzerinde ağır hasarlar oluşturduğunu ifade eden Coşkun, bunu “yas süreci” olarak tanımlayarak, Dersim katliamında kadınlara tecavüz edildiğini hatırlattı. Tecavüz ve yaşanan şiddetin travma oluşturduğunu ve bu travmanın genetik olarak sonraki kuşaklara aktarıldığını belirtti. Coşkun, katliamın ardından yaşanan travmaları şu şekilde örnekledi: “Dersim katliamında tüm erkeklerin öldürülmesi ve kadınların tecavüze uğraması sonucunda, bir kadının yere düşen bebeğini kaldırma gereği duymaması çünkü bebek kız ve benimle aynı hayatı yaşamasın diyerek kaldırma gereği duymaması. Bu bebeğin torunu yıllar sonra sebebini bilmediği ağlama krizleri yaşadığını söylüyor. Terapi sonucunda bu ağlama krizlerinin yaşanan olayla bağlantısını çözüyor” dedi.

Kişisel Yöntemlerin Önemi

Son olarak Coşkun, toplumsal cinsiyet kalıplarının dışına çıkılması gerektiğini belirterek, "Kişilerin bu kalıplardan sıyrılmak için kendilerine odaklanması ve kendilerini tanıyarak en uygun yöntemi bulmaları gerekiyor" dedi.

Yarın “Mobbing” Konusu ile Atölye Devam Edecek

Atölyenin ikinci gününde ise “Mobbing” konusu ele alınacak ve bu konuda bilgilendirmeler yapılacak.