Akaryakıtta İndirim Fiyatları: Van, Diyarbakır, İstanbul ve Diğer Şehirlerde Benzin ve Motorin Ne Kadar? Akaryakıtta İndirim Fiyatları: Van, Diyarbakır, İstanbul ve Diğer Şehirlerde Benzin ve Motorin Ne Kadar?

 Yüksek kiralar evi olmayanları büyük zorluklar ile karşı karşıya bırakırken, getirilen yeni vergi düzenlemesi ise evi olanları oldukça zorlayacak! Düzenlemeye göre evini 5 yıl sonra satanlar yüzde 40'a varan oranlarda vergi ödemek zorunda kalabilir. Bu durum, özellikle birden fazla konuta sahip olanları daha da fazla etkileyecek.

AJANS65 TV - Ülkede yaşanan yüksek enflasyon hem evi olanları hem de evi olmayanları oldukça zor durumda bırakıyor. Fahiş düzeyde artan ev kiraları evi olmayanları kara kara düşündürürken, evi olanlar ise yüksek vergiler ile karşı karşıya kalıyor!

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in aktardığına göre bütçe harcamalarına kaynak bulmak için rotayı konut sahiplerine çeviren iktidarın, birden fazla konutu olanlara katlamalı Emlak Vergisi ve tapu harcı getirmeye hazırlandığı iddia edildi. Ayrıca konutunu 5’inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınmaya başlanması bekleniyor.

VERGİLER PİYASA BEDELLERİ ÜZERINDEN HESAPLANACAK İDDİASİ

Konut satışlarında vergilerin de piyasa bedelleri üzerinden hesaplanacağı öne sürülüyor. Bu kapsamda hem konut satanlar, hem de konut alanlar yüklü vergilerle karşılaşabilir. Yeni düzenlemelerin konut fiyatlarında yeni bir zam dalgası yaratması öngörülüyor.  Düzenlemenin, yasa çıktıktan sonraki satışlara uygulanacağı belirtildi.

HAZİRAN'DA MECLİS'TE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformuyla ilgili çalışmaları hızlandırdı. Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemeler yer alıyor.

Haziran'ın ilk haftasında TBMM’ye sunulması planlanan taslağın milyonlarca konut sahibini etkileyecek vergi değişikliği şöyle olacak:

Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konut 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılırsa vergi ödenmiyor.

Bu konut ilk 5 yıl içinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor.

Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılması bekleniyor.

Satın alınan evin üzerinden 5-10 hatta 50 yıl da geçse satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanıp vergisi alınacak.

SATIŞ FİYATI ESAS ALINACAK

Taslak düzenleme ile konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı ifade ediliyor. Konutların güncel piyasa değeri esas alınacağı, güncel değerlerin de ekspertiz raporlarıyla belirleneceği belirtiliyor. Güncel fiyata geçilmesi konutunu satanlara ağır vergi yükü getirirken, alıcının ve satıcının ödediği yüzde 2’şerlik tapu harcında da artış yaşanmasına neden olabilir. Kayıt dışılığı önlemek için tapu harcının düşürülmesinin görüşüldüğü de belirtildi.

BİRDEN FAZLA KONUTA KATLAMALI VERGİ

Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınması da öngörülüyor. Örneğin iki evi olanlar, birinci evi için 5 bin lira vergi ödüyorsa ikinci evi için 7 bin 500 ya da 10 bin lira ödemek zorunda kalabilir. Tapu harcı tutarları da birden fazla evi olanlarda katlamalı olarak artabilir.(HABER MERKEZİ)