Van’da su kesintilerinin insanları çileden çıkartması, tarımsal alanlarda kullanılması gereken suyun ise başka alanlarda kullanılması büyük tepkilere yol açarken, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar yaşanan sorunları meclis gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Verdiği soru önergesinde Dindar, Van’da suya büyük zam yapıldığı, ancak her 13 ilçenin de suya erişimde büyük zorluklar yaşadığını hatırlattı.

EDİTÖR / AJANS65 TV

VAN - Uzun zamandır Van genelinde yaşanan su sıkıntısı büyük tepkilere yol açmaya devam ederken, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar konuyu meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtdlaması talebiyle soru önergesi verdi. Dindar verdiği soru önergesinde kent özeline ilişkin tespitlerde bulunarak, “Van’da kuraklık ve su ve sulama alt yapısı yetersizliği nedeniyle tarımla uğraşan binlerce çiftçi, esnaf ve yüzbinlerce yurttaş çok zor bir dönemden geçmektedir. Bir yanda mazot fiyatlarının yeniden 35 TL’yi geçmesi nedeniyle, öte yandan gübre, tohum ve işçilik maliyetleri nedeniyle çiftçiler üretim yapamaz duruma gelmiştir. Yaşanan bu krizlerin dışında sulama alt yapısının yetersiz olması nedeniyle de çiftçiler tarlalarını ekememekte veya ektikleri yerlerde yaşam maliyetlerini karşılayabilecek kadar hasılat alamamaktadır. Su kaynaklarının tarım dışı alanlarda ve rant amaçlı kullanımının artması tarımla yaşamını geçindiren çiftçilerimizin çok güç koşullarda üretim yapmasına neden oluyor” ifadelerine yer verdi.

‘TÜM İLÇELERDE SU SORUNU YAŞANMAKTADIR’

Van’da, Özalp ilçesinde Çavuşlar mahallesinde hem içme hem de tarımsal sulama sondajında, Saray ilçesinde Kuruca mahallesinde tarımsal sulama altyapısında, Erciş ilçesinde Kekiksırtı mahallesinde hayvan sulama alanlarında, Edremit ilçesinde Köprüler Mahallesinde, Gevaş ilçesinde Atalan, Selimiye ve Orta mahallelerinde tarımsal sulama alanında, Çaldıran Kilimli mahallesinde içme ve kullanma suyu altyapısında çok büyük sorunlar yaşandığı mahalle sakinleri, muhtarlar ve birçok kişi tarafından ifade edilmektedir. Halkımızın taleplerini ve sorunlarını derlemek amacıyla açtığımız mail adresine bu minvalde sorun ve talepler hergün iletilmektedir.

‘SUYA YÜZDE 30-40 ZAM YAPILDI AMA SU YOK’

Dindar şu ifadelere yer verdi:

“Bu bağlamda yaptığımız araştırma sonucunda benzer sorunların Van’ın 13 ilçesinde de çeşitli boyutlarda yaşandığı, yurttaşların içme ve kullanma suyuna erişimde çok ciddi sorunlar yaşadığı, tarımsal sulamada ise altyapının çok yetersiz olduğu, yer altı sularının bilinçsiz kullanımının her geçen gün arttığı, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle sulama yapmanın neredeyse imkansız hale geldiği gözlemlenmiştir. Söz konusu su kıtlığı koşullarında VASKİ’nin bu ay içerisinde su faturalarına yüzde 30-40 arası zam yaptığı da kamuoyuna yansımıştır. 2020 yılından bu yana defalarca zam yapan VASKİ’nin söz konusu zamları nedeniyle temel bir ihtiyaç olan su ve en temel haklardan olan su hakkı birçok yurttaş ve esnaf için erişilmez hale gelmiştir. Sık sık su kesintilerinin de yaşanmaya başlandığı Van’da özellikle büyük lokanta, otel ve benzeri işletmelerde su sorunu çok ciddi boyutlara varabilmektedir. Halkımızın temiz içme ve kullanma suyuna erişimi için yerel yönetimlerin, Devlet Su İşlerinin ve diğer ilgili tüm kurumların gecikmeksizin kapsamlı bir programla yasal görevlerini yerine getirmesi gereklidir.”

Yeşil Sol Partili Dindar, Bakan Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

Amed’de Gözaltında Tutulan Kürtçe Eğitmenler Adliyeye Sevk Edildi Amed’de Gözaltında Tutulan Kürtçe Eğitmenler Adliyeye Sevk Edildi
  1. Van’da içme suyu sorunu yaşayan mahalle sayısı kaçtır? Bu kapsamda etkilenen yurttaş ve hane sayısı kaçtır?
  2. Van’da bir yıl içerisinde ilçe bazlı içme su kesintisi yapılan gün sayısı kaçtır? Kesintilerin ana nedenleri nelerdir? Vatandaşların bu süreçte mağdur olmamaları için alınan tedbirler nelerdir?
  3. Van’da VASKİ, 2016 yılından bu yana kaç defa zam yapmıştır? 2016 yılında suyun birim fiyatı neydi ve 2023 yılında bu birim fiyat kaçtır?
  4. Van’da tarımsal sulama sorununun boyutlarına ilişkin bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur? Van’da tarımsal sulamada sorun yaşayan çiftçi sayısı kaçtır? Sulama sorunu nedeniyle ekim yapılamayan arazi miktarı ne kadardır? Bu kapsamda yapılamayan üretimin miktarı yaklaşık ne kadardır?
  5. Özalp-Çavuşlar Mahallesi’nin, Saray Kuruca Mahallesi’nin Çaldıran Kilimli Mahallesi’nin, Edremit Köprüler Mahallesi’nin, Erciş Kekiksırtı Mahallesi’nin ve Gevaş Selimiye-Atalan ve Orta mahallelerinin içme, kullanma  ve tarımsal sulama suyu sorunları ne zaman çözülecektir? Bu kapsamda yürütülen çalışmalar nelerdir?
Editör: İdris YILMAZ