Gündem

CHP'den Orman Yangınları İçin Meclis Araştırma Komisyonu Talebi

CHP, son dönemde artan orman yangınlarının nedenlerini araştırmak için TBMM'ye Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi sundu. CHP heyeti yangın felaketinin yaşandığı Diyarbakır ve Mardin’de incelemelerde bulundu.

Abone Ol

CHP'den Orman Yangınlarına Yönelik İnceleme ve Araştırma Talebi:
CHP Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın ve Murat Emir’in ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan önergeyle, son günlerde artan orman yangınlarının nedenlerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi. CHP heyeti, yangın felaketinin yaşandığı Diyarbakır ve Mardin’de de incelemelerde bulundu.

Bölgedeki İncelemeler:
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görevlendirmesiyle, yangın felaketinin ardından bölgeye hareket eden CHP heyeti, 15 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır ve Mardin’de incelemelerde bulundu. Heyette CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan yer aldı. Heyet, yangın felaketinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve yangının nedenlerini araştırdı.

Meclis Araştırma Komisyonu Talebi:
CHP Grup Başkanvekillerinin ortak imzasıyla sunulan araştırma önergesinde, Türkiye’de son dönemde artış gösteren orman yangınlarının tüm yönleriyle incelenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi. Önergenin gerekçesinde, orman yangınlarının çıkış nedenlerinin iklim değişikliği, insan faaliyetleri ve enerji nakil hatlarından kaynaklanan kıvılcımlar gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğu belirtildi.

Önergeden Alıntılar:
“Uluslararası platformlarda orman yangınlarının çıkış nedeni olarak iklim değişikliğine bağlı artan sıcaklık ve kuraklık, insanlara bağlı olarak piknik ateşleri ve sigara izmaritleri, anız yakma gibi tarım uygulamaları ve az miktarda yıldırım düşmesi gibi doğal faktörler gösterilmektedir. (...) Orman yangınları sonrası kaybedilen orman alanlarının tamamen geri kazanılmasının çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 20 ila 30 yıl arasında bir süre alabildiği, tam ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin sağlanmasının ise daha uzun yıllar sürdüğü düşünülecek olursa orman yangınlarını önleme ve müdahalede şimdikinden çok daha hazırlıklı ve hızlı olunması gerektiği açıktır.”

Sonuç itibariyle, ülkemizde yaşanan orman yangınlarının nedenlerine, alınması gereken önlemlere, yangın söndürme araç-gereç-donanım ve müdahaledeki eksiklere yönelik tespitlerin yapılabilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.