Roboski Başvurusunda Hükümetten Savunma İstendi
Roboski ailelerinin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'ne yaptığı başvuruda hükümetten savunma yapması istendiği öğrenildi. Avukat Kerem Altıparmak'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, başvuru kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildi.

'Hükümet İlk Defa Savunma Yapacak'
Altıparmak'ın paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Roboski aileleri tarafından yapılan başvuruda kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için başvuruyu hükümete bildirdi. Başvuru, yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini iddia ediyor.

Hatırlanacağı üzere daha önce AİHM, esasa ilişkin savunmalar alınmadan usuli nedenlerle kabul edilemezlik kararı vermişti. Bu nedenle, ilk kez bir uluslararası mekanizma önünde hükümet esasa ilişkin savunma yapacak ve Sözleşmenin ihlal edilip edilmediğine ilişkin görüşünü sunacak.

Ek bir süre istenmezse ve/veya bu ek süre verilmezse hükümetin cevaplarını sunmak için 6 aylık bir süresi var. Daha sonra hükümetin görüşlerine başvurucular cevaplarını verecek, ihlal bulunması halinde giderimde ne talep ettiklerini bildirecekler."

AYM'de de Derdest Olan Başvuru
Altıparmak ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nde de derdest olan bir Roboski başvurusu olduğunu hatırlatarak, "Roboski davası Türkiye'nin adalet ve hakikat arayışında çok önemli bir sembol. Türkiye'de ve/veya uluslararası mekanizmalarda bu hakikati aramak bizler için de ağır bir ödev" dedi.

Ahmet Şık'tan Yenidoğan Çetesi Skandalına İlişkin Meclis'te Soru Önergesi Ahmet Şık'tan Yenidoğan Çetesi Skandalına İlişkin Meclis'te Soru Önergesi

Roboski olayı, 28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde meydana gelen ve çoğunluğu çocuk olan 34 sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili adalet arayışının sembolü haline gelmiş durumda.

Kaynak: DUVAR