Almanya ve Türkiye arasında aylardır süregelen müzakereler, Türkiye vatandaşlarının sınır dışı edilmesine yönelik yeni bir adım atılacağını ortaya koyuyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin haberine göre, ilk aşamada 200 Türk vatandaşı, çok sayıda tarifeli seferle Türkiye’ye gönderilecek. Hükümet çevreleri, bu durumun Türklerin sınır dışı edilmesi yönündeki çalışmalara başlangıç niteliğinde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Türkiye’nin haftada 500 kadar vatandaşını geri almayı teklif ettiği bildirildi.

Gerekli hazırlıkların sürdüğü, Türkiye'nin ise 'charter' uçuşlarla sınır dışı işlemlerini kabul etmediği ancak bu uçuşların 'özel uçuş' olarak adlandırılması durumunda kabul etmeye hazır olduğu ifade ediliyor. Almanya'dan ayrılması gereken Türk vatandaşlarının sayısının 13,500'ü aştığı belirtiliyor.

Barzani’nin Ankara Ziyareti: Bağlılık mı, Bölgesel Çıkar mı? Barzani’nin Ankara Ziyareti: Bağlılık mı, Bölgesel Çıkar mı?

Sığınma başvurularının son dönemdeki artışına değinilen haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım ayında Almanya’ya yaptığı ziyaretin, bu sınır dışı çabalarına olumlu katkı sağladığı vurgulanıyor. Türkiye’nin bu süreçte işbirliğine açık olduğu kaydediliyor.

Almanya’nın 2023 yılı itibarıyla sadece tarifeli uçuşlarla 871 Türk vatandaşını sınır dışı ettiği, 10,000’den fazla kişinin ise seyahat belgeleri eksik olduğu için ülkede kalmasına müsaade edildiği ifade ediliyor. Almanya'nın, sınır dışı edilmesi gereken 200 Türk vatandaşının isimlerini içeren bir listeyi Türkiye’ye gönderdiği ve olumlu yanıt aldığı belirtiliyor.

Türkiye, sınır dışı işlemlerinin nedenine dair, kendisini gönüllü olmayan bir geçiş ülkesi olarak anılmak istemediğini ve bu nedenle sınırlı sayıda kişinin sınır dışı edilmesine izin verilen tarifeli uçuşların daha uygun olduğunu ifade ediyor. FAZ'a göre, uçuşların resmi olarak 'özel uçuşlar' olarak adlandırılması durumunda Türkiye, ilerleyen süreçte 'charter' uçuşlarına açık görünüyor.

Editör: İdris YILMAZ