Gündem

3 Yaşındaki Buğra Koç'a Yanlış Teşhis: 2,5 Yıl Boyunca Gereksiz Kemoterapi Tedavisi Gördü

Gaziantep ve Adana'daki hastanelerde yanlış teşhis konulan 3 yaşındaki Buğra Koç'a 2,5 yıl boyunca kemoterapi tedavisi uygulandı. Asıl teşhisi özel bir hastane koydu: Ateşli-iltihaplı romatizma.

Abone Ol

3 Yaşındaki Buğra Koç'a Yanlış Teşhis: 2,5 Yıl Boyunca Gereksiz Kemoterapi Tedavisi Gördü
Gaziantep'te yaşayan Hatice-Süleyman Koç çiftinin oğlu Buğra Koç, 2021 yılında 3 yaşındayken aniden rahatsızlandı. Dirençli yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan Buğra'ya yapılan tüm tetkiklere rağmen net bir teşhis konulamadı.

Yanlış Teşhis ve Tedavi Süreci
Son olarak Gaziantep ve Adana'daki iki ayrı devlet hastanesine başvuran aileye, Adana'daki hastanede hemofagositik lenfohistiyositoz (HLH) teşhisi konuldu. Doktorlar, acilen kemoterapi tedavisine başlanması gerektiğini söyledi. O dönem 3 yaşında olan Buğra'ya kemoterapi ve kortizon tedavisi uygulanmaya başlandı. Bu süreçte tedavi ve ilaçların etkisiyle küçük çocuğun saçları döküldü ve aşırı derecede kilo almaya başladı.

Yaklaşık 2,5 yıl süren tedavinin ardından iyileşme olmayınca aile, Adana'da bir özel hastaneye başvurdu. Geniş tetkiklerin ardından Buğra'nın sistemik jia olarak bilinen ateşli-iltihaplı romatizma hastası olduğu ve tedavisinin 2 haftada bir yapılması gereken aşı olduğu ortaya çıktı. Anne Hatice Koç, sorumlu doktorlardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Anne Hatice Koç'un Açıklamaları
Yaşadıkları zor günleri anlatan anne Hatice Koç, "2021 senesinde yüksek ateşten dolayı Gaziantep'te gitmediğimiz özel hastane kalmadı. Hepsinde birer hafta yattık. O yattığımız sürelerde bütün hocalar gelip bize, 'çocuğun enfeksiyonunu düşüremiyoruz, çocuğunuzda başka bir şey var' dediler. Adana'da bir devlet hastanesine gittik. Belinden sıvı alarak sonucun 2 aya kadar çıkacağını söylediler. Bize kortizon tedavisi verdiler. Biz evimize döndük. Her şey gayet iyiydi. Sonra çocuk şişmeye başladı. İki ayın sonunda doktorumuzun yanına gittiğimizde çocuğunuzda hiçbir şey yok denildi. Gayet iyi bir şekilde biz evimize döndük.

Tam 10 gün sonra çocukta tekrar aynı şikayetler başladı. Adana'yı aradık, çocuğu getirmemizi söylediler biz de götürdük. Sonrasında orada bize 'çocuğunuza direkt kemoterapiye başlamamız lazım' dediler. Çocuğumuzda hemofagositik sendrom isimli hastalık olduğunu söylenerek, 'keşke kanser olsaydı da bu hastalık olmasaydı' şeklinde cümle kuruldu. Biz şok olduk. Eşimle ben bu sözü duyunca yıkıldık. Hastanede 15 gün daha yattık. Kemoterapinin ilk 2 dozunu orada aldık. Sonra tedaviye Gaziantep'teki bir devlet hastanesinde devam ettik. Tam 2,5 sene boyunca oğluma kemoterapi ve kortizon tedavisi uygulandı. Çocuk şekilden şekle girdi" dedi.

Doğru Teşhis ve Tedavi
Yanlış teşhis nedeniyle zor günler geçiren aile, son olarak Adana'da özel bir hastaneye başvurdu. Orada görevli doktor, Buğra'nın sistemik jia olarak bilinen ateşli-iltihaplı romatizma hastası olduğunu belirledi. Bu rahatsızlığın tedavisinin 2 haftada bir yapılması gereken aşı olduğunu söyledi. Anne Hatice Koç, "Adana'da özel bir hastaneye gittik. İyi ki de gitmişiz. Orada hastanede görevli doktor çocuğumuzu muayene ettiğinde, 'bu çocukta başka bir şey var, ben bu çocuğun naklini yapmayacağım' dedi ve 40 gün hastanede yatırdı. Çocuğun her şeyini araştırdı. Sonra bize 'çocuğunda korkulacak hiçbir şey yok, çocuğunda sadece sistemik jia olarak da bilinen ateşli-iltihaplı romatizma var' dedi. Ben ise çocuğumun 2,5 senedir kemoterapi ve kortizon ilaçları aldığını söyledim. Oradaki doktor bana dönerek 'maalesef, doktorlarımız karıştırıyor' dedi” şeklinde konuştu.

Aile Doktorlardan Şikayetçi
Yanlış teşhis koyarak zor günler geçirmelerine neden olan Adana ve Gaziantep'teki doktorlardan şikayetçi olan aile, hukuki süreç başlattı. Hatice Koç, "İki buçuk sene boyunca hem maddi hem manevi olarak, özellikle manevi olarak biz çok yıkıldık. Çok kötü günler geçirdik. Biz daha yeni yeni toparlanıyoruz. Şu an çok şükür iyi. Şuanda romatizmanın tedavisini alıyoruz. Gerekenlerin yapılması için doktorlardan şikayetçi olduk. Şu an avukatımız ilgileniyor. Gereken yerlere başvurularımızı yaptık. Bunun peşini bırakmayacağız. Ben uysaydım çocuğuma ilik nakli yapacaklardı. Bu durumun aynısını kimsenin yaşamasını istemiyorum" diye konuştu.