TTB Üyelerinin Görevden Alınması Üzerine Van'da STK'lardan Ortak Tepki

VAN - Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyelerinin Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görevden alınmasına yönelik karar, Van'da bulunan İHD, TTB, ÇEV-DER, İHV, Medya ve Hukuk Derneği gibi STK'lar tarafından eleştirildi. Emek ve Demokrasi Platformu üyesi Ayfer Bostan, STK'ların ortak basın açıklamasını okudu.

TTB Üyelerinin Görevden Alınması ve Toplumsal Etkileri

Bostan, kararın etkilerini şöyle özetledi: "TTB Merkez Konsey üyelerinin görevden alınması, toplumun sağlık hakkı mücadelesini, Türkiye demokrasisini, hekimlerin bilimsel, etik özerkliği ve örgütlenme özgürlüğünü yok sayan kabul edilemez bir karardır. Bu, siyasi iktidar ve ortaklarının hedefi altında olan TTB üyelerine yönelik bir darbedir."

Kayıp Kızın Annesi : Dünya artık bir hapishane, ben de içindeyim Kayıp Kızın Annesi : Dünya artık bir hapishane, ben de içindeyim

Hekimlerin Tercihlerinin Gasp Edilmesi

Bostan, "Şiddet ve kötü çalışma koşullarına rağmen toplumun sağlık hakkını savunan hekimlerin tercihlerini gasp etmektedir. 'Emek bizim, söz bizim' diyerek, demokratik yöntemlerle seçilmiş TTB yönetimine yargı eliyle darbe yapılmıştır," dedi.

Siyasal Kararın Arka Planı

Kararın siyasi bağlamını vurgulayan Bostan, "Bu karar, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın açıklamaları sonrası başlayan linç kampanyasının sonucudur. TTB, hekimlik mesleğinin etik ilkelerine dayanarak toplum sağlığı ve demokrasi değerlerini korumak için mücadele etmektedir," şeklinde konuştu.

Hekimlik Mesleğinin Bağımsızlığı ve Etik İlkeleri

Bostan, TTB'nin bağımsızlık ilkesine vurgu yaparak, "Bağımsız olmayan bir hekimin mesleğini yapması mümkün değildir. Hekimler, insan haklarının kararlı savunucusu olup, demokrasiyi ve barışı savunurlar," dedi.

Örgütlenme Özgürlüğü ve Demokratik Temeller

Bostan, "Örgütlenme özgürlüğü, ifade ve toplanma özgürlükleri demokratik bir toplumun temelini oluşturur. Bu özgürlükler uluslararası sözleşme ve anayasada güvence altına alınmıştır," diyerek, TTB üyelerinin ancak hekimler tarafından seçimle değiştirilebileceğini belirtti.

Anayasal Güvencelerin İhlali ve Geleceğe Bakış

Bostan, "Kayyumcu zihniyetle gerçekleştirilen kurumsuzlaştırma ve anayasızlaştırma sürecinde bu güvenceler ihlal edilmiştir. Ancak TTB ve tabip odaları olarak bu endişe verici gidişata teslim olmayacağız. TTB onurumuzdur ve yalnız değildir," diyerek, TTB'nin haklı mücadelesine vurgu yaptı.

Bu ortak basın açıklaması, TTB üyelerinin görevden alınmasının yarattığı toplumsal ve hukuki sorunları gündeme getiriyor ve demokratik hakların korunması için mücadeleye devam edileceğini vurguluyor.

Editör: İdris YILMAZ