Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet

Van’da belediyelere ait taşınmazların alelacele satılmasına yönelik Yeşil Sol Parti/HDP’den tepkiler devam ederken, Van Millevtekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise alelacele yapılan satışlar hakkında meclis araştırması istedi. Sayyiğit, meclis araştırması talep dilemçesinde, “Van’da da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini 2016 – 2019 ile 2019- 2023 döneminde yöneten kayyımlar büyük bir tahribata neden olmuşlardır. Bir taraftan şehrin kültür dokusuna uygun çalışmalar ortadan kaldırılırken diğer taraftan yurttaşların yararı gözetilerek başlatılan projeler sonlandırılmıştır” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ / AJANS65 TV

VAN - Van’da kayyımlar tarafından yönetilen belediyelere ait taşınmazların alelacele satılmasına yönelik HDP/Yeşil Sol Parti’nin tepkileri devam ederken, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kazmaz Sayyiği ise belediyelere ait taşınmazların satılmasına yönelik mecyis araştırması istedi.

Sayyiğit verdiği dilekçede, kayyım politikaların yerel demokrasi işleyişini ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, “kayyım politikasıyla birlikte yurttaşların yönetime katılımı engellenirken kentler sosyo-ekonomik tahribata uğratılmıştır. Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) ile ilçe belediyelere kayyım atanmasıyla da yurttaşların karar süreçlerine etkisi sıfırlanmış, belediyelerin şeffaf ve hesap verebilir yapısı dağıtılmış, Kürt dili ve kültürü çalışmaları durdurulmuş, Sayıştay raporlarına da yansıyan kanuna aykırı birçok icraata imza atılmıştır” değerlendirmesine yer verdi.

‘BELEDİYELERE AİT TAŞINMAZLAR ALELACELE SATILMAKTADIR’

Belediyelere ait taşınmazların satılmasına dikkat çeken Sayyiğit, “Son olarak yerel seçimlere az bir süre kalırken İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde VBB’ye ait birçok taşınmaz hakkında alelacele satış kararının alındığı ve satışı yapılamayanların ise başka kurumlara devredileceği belirtilmektedir” dedi.

Van’da yaşanan kamu zararı ve sosyo ekonomik tahribatın araştırılması için meclis araştırması talebinde bulunan Sayyiğit, gerekçe olarak da şu ifadeleri sıraladı:

“Anayasa’da tanımlanan idari yapılanmanın yerel ayağını oluşturan belediyelere kayyım atanması birçok sorunun kaynağını oluşturmaktadır. Kayyım rejimiyle birlikte; belediyelerin, mahallî ortak ihtiyaçların belirlenip giderilmesi ile halkın doğrudan karar süreçlerine katılımı ortadan kaldırılmış, yerel demokrasi kültürünün gelişmesi engellenmiştir. 11 Eylül 2016 tarihinde Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) bir teamüle dönüştürülen kayyım uygulaması, yerelin seçme ve seçilme hakkını gasp ederek demokratik siyasete ciddi bir darbe vurmuştur. İlk süreç, 2016 – 2019 döneminde Demokratik Bölgeler Partisi’nin 95 belediyesine kayyım atanmasıyla başlamış, Mart 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin kazandığı 48 belediyeye tekrar kayyım atanmasıyla devam etmiştir. Kayyımlarla birlikte belediye meclisleri de feshedilerek kamu zararını engelleyecek, halkın üstün yararını gözetecek denetim mekanizmaları da devre dışı bırakılmıştır.

‘KAYIMLAR BÜYÜK TAHRİBATLARA YOL AÇTI’

Van’da da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini 2016 – 2019 ile 2019- 2023 döneminde yöneten kayyımlar büyük bir tahribata neden olmuşlardır. Bir taraftan şehrin kültür dokusuna uygun çalışmalar ortadan kaldırılırken diğer taraftan yurttaşların yararı gözetilerek başlatılan projeler sonlandırılmıştır. Sayıştay raporlarında da sıklıkla birçok usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığına dair bulgular yer almış; kanuna aykırı işçi istihdamı, adrese teslim ihale süreçleri, belediye kaynaklarının amacı dışında kullanımı ve benzeri uygulamalara vurgu yapılmıştır. Gelinen aşamada Van’da büyükşehir belediyesi başta olmak üzere belediyelerin ciddi bir borç altına sokulduğu, yapılan iş ve işlemlerde ciddi zararların yaşandığı, toplumun üstün yararının gözetilmediği apaçık ortadadır. Her ne kadar tartışmalı uygulamalar milletvekilleri tarafından yazılı soru önergeleriyle ilgili bakanlıklara iletilmişse de bugüne kadar herhangi bir adım atılmamıştır.

‘KAYYIMLAR 2024 BELEDİYE SEÇİMLERİ ÖNCESİ ÇITAYI YÜKSELTTİ’

Kayyımların yaklaşan Mart 2024 yerel seçimlerine doğru çıtayı yükselttikleri görülmektedir. Özellikle kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’ne (VBB) ait taşınmazların satışının hızlandırıldığı kamuoyuna da yansımıştır. Mülkiyeti VBB’ye ait olan Edremit ilçesine bağlı Eskicami ve Yenicami mahallesinde bulunan 30 konut ve 6 dükkan ile Tuşba’nın İstasyon Mahallesi’nde 3 bin metrekarelik taşınmaz ve üzerinde yer alan 2 bin 600 metrekarelik yapıyla birlikte satışa çıkarıldığı ifade edilmektedir. Yine Haziran 2023’te de alınan kararlarla; İpekyolu, Edremit ve Tuşba’da VBB’ye ait arsa ile gençlik merkezi binalarının Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredildiği, Van Park AVM içerisinde bulunan 75 işyeri ve bir adet ticari otopark için satış kararı alındığı, düğün salonu ve Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin üzerinde kurulduğu 20 bin metrekarelik alanda oluşacak yeni parsellerin satışının yapılması için belediye meclisine yetki verildiği, Çarşı Mahallesi’ndeki yaklaşık 3 bin metrekarelik arsanın satışa çıkarıldığı, Edremit ve Tuşba ilçelerinde tüm taşınmazlar ile depremde hasar gördüğü için yıktırılan eski VASKİ binası arazisi için satış kararı verildiği, belediyenin banka hesaplarına bloke konulmaması için her belediye meclisi toplantısında yapılan icraatlar için “kamu yararı” kararı alındığı kamuoyunda yer almıştır.

‘BELEDİYELERİN YÖNETİLEMEZ DURUMA GETİRİLMESİ AMACIYLA BÖYLE YAPILIYOR’

Bunun yanında VBB’ye ait mülklerin satışı ve başka kurumlara devrinde keyfi bir karar ve fiyat belirleme sürecinin işletileceğine yönelik ciddi kuşkular söz konusudur. Çünkü bu amaçla oluşturulduğu belirtilen komisyonlarda yer alanların da tartışmalı olduğu, siyasi parti üyelerinin bulunduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla Van’da yaşayan yurttaşlar, şehrin ekonomik birikimini ve gelir kaynağını oluşturan söz konusu mülklerin akıbeti hakkında kaygılıdırlar. Kayyım tarafından alelacele alınan kararların, yaklaşan yerel seçimlerle de ilgisi olduğu kanaati de güçlüdür. Çünkü yerel seçimlerle kayyım yönetiminin sona ereceği bilindiği için seçimden sonra belediyelerin yönetilemez hale getirilmek istendiği tahmin edilmektedir. Aynı şekilde seçimlerden önce belirli bir kesime ciddi bir haksız kazancın sağlanmasının amaçlandığı da ortadadır. Bu nedenle Van Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelere atanan kayyımların yakın süreçte belediyeye ait taşınmazlarla ilgili aldığı kararlar başta olmak üzere neden oldukları sosyo-ekonomik tahribatın ortaya çıkarılıp gerekli tedbirlerin alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin devreye girmesi elzemdir.”

Editör: İdris YILMAZ