Genel

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası Onaylandı: Rezerv Alan İlanları ve Ev Tahliyeleri Gündemde

Tartışmalı Kentsel Dönüşüm Yasası, Meclis Engellerini Aştı: Vatandaşın Rızası Aranmadan Evler Rezerv Alan İlan Edilecek

Abone Ol

JAjans65tv

Ankara – TBMM, kentsel dönüşümün yeni yüzünü ortaya koyan ve toplumun geniş kesimleri tarafından endişeyle karşılanan yeni bir kanun tasarısını kabul etti. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile yapılan bu değişiklik, bakanlığa, vatandaşların malik olduğu yapıları önceden boş alanlarla sınırlı olmaksızın rezerv alan ilan etme yetkisi veriyor.

Muhalefetin ciddi eleştirilerine ve sunulan önergelerin reddedilmesine rağmen yasalaşan düzenleme, rezerv alan ilan edilen yerlerdeki konut sahiplerini, mahkeme süreçleri dahil olmak üzere, 90 gün içinde evlerini boşaltmaya zorlayacak. Yasa, böylece vatandaşların mülkiyet haklarına müdahale edebilecek bir kapı aralıyor. İstanbul'un Kadıköy gibi değerli semtlerindeki evler, bu yasa ile Sultanbeyli gibi farklı bir ilçede sunulan konutlarla değiştirilebilecek.

Bu düzenleme, rezerv alanlarda yapılacak olan imar planı, parselasyon, ruhsat ve iskan aşamalarında Şehircilik Bakanlığı'nın yetkili kılınmasını ve yerel belediyelerin süreçten dışlanmasını da içeriyor. Bu değişiklik, merkezi otoritenin güçlenmesi ve yerel yönetimlerin yetkilerinin gasp edilmesi olarak değerlendiriliyor.

Yasanın getirdiği bu değişiklikler, kentsel dönüşüm adı altında, kentlerin dokusunu ve sosyal yapısını altüst edebilecek 'rantsal dönüşüm' uygulamalarına yol açabilecek endişelerini beraberinde getiriyor. Şehir plancıları ve hukukçular, yasanın deprem riskini azaltmak yerine, özellikle yoksul vatandaşları kentlerin dışına itme ve rantsal çıkarları önceleme potansiyelini barındırdığı konusunda uyarıyorlar.

Yasalaşan bu düzenleme, vatandaşların yaşam standartlarını ve kentlerin tarihi dokusunu koruma adına yapılan çağrıları gölgede bırakarak, deprem riskiyle mücadele bahanesi altında, şehirlerin geleceğini belirsiz bir yola sokuyor. Muhalefet partilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının tepkilerine karşın, yasa hızla yürürlüğe girdi ve şimdi gözler, bu kararın Anayasa Mahkemesi'ne taşınıp taşınmayacağında.