Manşet

Yeni Bir Pandemi mi? X Hastalığı Nedir?

Abone Ol

Covit-19’un etkisi daha tam atlatılamamışken, bu kez de X hastalığı tartışılmaya başlandı. X Hastalığı nedir? X Hastalığı Belirtileri Nelerdir? X Hastalığı bulaşıcı mı? X Hastalığı öldürür mü? X Hastalığına karşı hangi önlemler alınmalıdır?

AJANS65 TV - Özellikle sosyal medya platformlarında sıklıkla dillendirilen, belirtilerinden söz edilen, nasıl bulaştığına ilişkin sıklıkla değerlendirmeler yapılan X hastalığı nedir? X hastalığı aslında varsayımsal bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, henüz tanımlanmamış ancak ciddi bir bulaşıcı hastalık potansiyeli olan patojenlere verilen varsayımsal bir terimdir. X hastalığı, bir salgına veya birden fazla ülkeye, kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek bir tehdit olarak kabul edilmektedir.

X Hastalığına yönelik bu denli tanımlama yapılmasına ve tartışmalar yürütülmesine rağmen, insanlar arasında belli bir korku yaratmasına rağmen, aslında X Hastalığı olası hastalık türüne veriler bir isimdir. Bu anlamda X Hastalığı nedir sorunun cevabı için açık bir tanım bulunmamaktadır. X hastalığı, herhangi bir belirli hastalık veya patojen değildir. DSÖ, bu terimi, gelecekte ortaya çıkabilecek potansiyel bulaşıcı tehditlere karşı hazırlıkları artırmak için kullanmaktadır. Dolayısıyla X hastalığı, şu anda bilinmeyen bir patojenin neden olduğu varsayılan, önlem alınmazsa ciddi bir mikrobiyal tehdide neden olabilecek ve salgınaneden olabilecek gizemli hastalığın genel adıdır.

X HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Varsayımsal bir hastalık olan X hastalığı nasıl bulaşır? Bu sorunun kesin bir cevabı bilinmemektedir. Ancak, DSÖ yaptığı tespitlerde, X hastalığının aşağıda belirtilen yollarla yayılabileceğini ve insanlara bulaşabileceğini tahmin etmektedir.

X Hastalığının yayılma şeklini şu şekilde sıralanabilir:

Hava Yoluyla Bulaşma: Hava yoluyla bulaşan bir patojenden kaynaklanıyorsa, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla yayılabilir. Bu, enfekte kişinin yanında bulunan kişileri enfekte edebilir.

Damlacık Yoluyla Bulaşma: Damlacık yoluyla bulaşan bir patojenden kaynaklanıyorsa, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla yayılabilir.

Temas Yoluyla Bulaşma: Temas yoluyla bulaşan bir patojenden kaynaklanıyorsa, enfekte bir kişinin cilt veya mukoza zarlarıyla temas yoluyla yayılabilir.

Cinsel Yolla Bulaşma: X hastalığı, cinsel yolla bulaşan bir patojenden kaynaklanıyorsa, cinsel ilişki yoluyla yayılabilir.

X HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Varsayımsal olarak tanımlanan X hastalığının henüz tanımlanmamıştır ve belirtileri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, DSÖ, X hastalığının aşağıdaki belirtilere neden olabileceğini tahmin etmektedir:

Ateş: Yüksek ateşe, genellikle 38 °C'nin üzerinde bir ateşe neden olabilir.

Yorgunluk: Şiddetli yorgunluğa neden olabilir.

Solunum Yolu Enfeksiyonu: Solunum yolu enfeksiyonlarına, öksürüğe, boğaz ağrısına ve nefes darlığına neden olabilir.

İshal: İshale neden olabilir.

Kusma: Kusma meydana gelebilir.

Baş Ağrısı: Baş ağrısına hastalık belirtileri arasında yer alabilir.

Kas Ağrısı: Kas ağrısına neden olabilir.

Lenf Bezlerinde Şişlik: Boyunda, koltuk altında veya kasıkta lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.

X hastalığının belirtileri, hastalığın neden olduğu patojenin türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir.

X HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

X hastalığının bulaşma yolları, hastalığın neden olduğu patojenin türüne bağlı olarak değişebilir. Bu önlemler, X hastalığına karşı tam koruma sağlamasa da, hastalığın yayılmasını önlemeye ve ciddi sonuçlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

X HASTALIĞINA KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Ellerinizi Sık Sık Yıkayın: X hastalığı da dahil olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasını önlemenin en etkili yollarından biridir. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Ellerinizi yıkayacak su yoksa, el dezenfektanı kullanın.

Kapalı Alanlarda Maske Takın: Enfekte bir kişiden gelen damlacık enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Maske takarken, maskenin ağzınızı ve burnunuzu tamamen kapladığından emin olun.

Başkalarıyla Temastan Kaçının: Hastalıklı olduğunuzu düşünüyorsanız, evde kalın ve başkalarıyla temastan kaçının. Bu, hastalığın başkalarına yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Diğer Önlemler: X hastalığına karşı korunmak için alınabilecek diğer önlemler şunlardır:

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın ve yeterince uyuyun.

X HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

X hastalığı için kesin tanım geliştirilmediği için spesifik bir X hastalığı tedavisi de yoktur. Ancak, hastalık X belirtileri gösteren kişilere, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek destekleyici tedaviler verilebilir. Bu tedaviler şunları içerebilir:

Ateş düşürücüler

Ağrı kesiciler

Serum

X hastalığı belirtileri şiddetliyse, hastaneye yatış gerekebilir. Hastanede, hastalara destekleyici tedavilerin yanı sıra, solunum yolu enfeksiyonu, ishal veya diğer komplikasyonlar gibi komplikasyonları tedavi etmek için de tedaviler verilebilir.

X HASTALIĞI NEREDE GÖRÜLDÜ?

X hastalığının, nerede görüldüğüne dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. X hastalığının bulaşma yolları, hastalığın neden olduğu patojenin türüne bağlı olarak değişebilir. Bu bilgilere dayanarak, X hastalığının herhangi bir ülkede ortaya çıkmış olabileceği söylenebilir. Ancak, hastalığın henüz tanımlanmaması nedeniyle, bu konuda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

X HASTALIĞI TÜRKİYE'DE VAR MI?

X hastalığının, Türkiye'de görüldüğüne dair herhangi vaka bildirimi bulunmamaktadır. Bulaşma yolları göz önüne alındığında, X hastalığının Türkiye'de ortaya çıkmış olma ihtimali de bulunmaktadır.

X HASTALIĞI VE KORONAVİRÜS AYNI MI?

X hastalığı ve koronavirüs, farklı hastalıklardır. Koronavirüs, SARS-CoV-2 adı verilen bir virüsten kaynaklanan bir solunum yolu hastalığıdır. X hastalığı ise henüz tanımlanmamış bir patojenden kaynaklanan bir hastalıktır.(HABER MERKEZİ)