Genel

Yargıtay Kararına Rağmen Eski Hakkari Belediye Eşbaşkanı'na Üyelikten Ceza

Abone Ol

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce Yargıtay tarafından bozulan kendi kararına benzer karar verdi. Sunulan Yargıtay’ın emsal kararını dikkate almayan mahkeme, Hakkâri eski Eş Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’na 'Örgüt Üyeliği' suçundan ceza verdi.

AJANS65 TV - Hakkâri eski Belediye Eş Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’nun, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 2010-2011 yılları arasındaki çalışmalarına katılması nedeniyle 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması Çarşamba günü Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bedirhanoğlu’nun belediye eş başkanlığı döneminde yürüttüğü siyasi faaliyetleri gerekçesi ile tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasına avukatı Reyhan Gök katıldı.

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre, davaya konu olan eylemler Fadıl Bedirhanoğlu’nun DTK Daimi Meclis üyesi ve İnanç ve Azınlıklar Komisyonu üyesiyken yaptığı konuşmalar, belediye eş başkanıyken katıldığı taziyeler, gizli tanık beyanları ve katıldığı basın açıklamalarıydı. Bedirhanoğlu’nun avukatı Reyhan Gök, mahkemeye emsal olması açısından Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozduğu 29 Mart 2023 tarihli kararını sundu.

YARGITAY’IN DTK İLE İLGİLİ EMSAL KARARI

Mahkemeye sunulan Yargıtay’ın emsal kararı DTK’nin faaliyetleri ile ilgili benzer içerikte bir yargılama ile ilgiliydi. Yargıtay tarafından bozulan karar Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinindi. Yargıtay’a taşınan 1 Temmuz 2020 tarihli kararında, DTK toplantılarına katıldıkları, konuşma yaptıkları gerekçesi ile E.F.B ve Ş.B hakkında 'örgüt üyeliği' suçundan ceza vermişti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, “Örgüte sadece sempati duymak, örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir” dedikten sonra şu tespitlere yer verdi:

-Örgüt üyesinin, örgüte bilerek ve isteyerek katılması, katıldığı örgütün niteliğini ve amaçlarını bilmesi, onun bir parçası olmayı istemesi, katılma iradesinin devamlılık arz etmesi gerekir. Sanıkların 2011-2013 yılları arasında, DTK toplantılarına katılarak konuşma yaptıkları, örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yönetimlerini benimseyici, övücü veya teşvik edici mahiyette bulunmadıkları, daha çok demokratik özerklik çerçevesinde, içerikleri suç teşkil etmeyen düşünce ve açıklamaları niteliğinde oldukları belirlenmiştir.

-Örgüt ile bağı tespit edilmeyen, kod adı kullanmayan, örgüt içinde ideolojik veya silahlı eğitim aldıklarına, örgütün dağ kadrosu veya milis güçleriyle bağlantılarını gösteren veya ilişkilerini belirleyen delil bulunmayan sanıkların çözüm süreci olarak adlandırılan 2011-2013 yıllarındaki DTK toplantılarının bir kısmına katılarak içerikleri suç teşkil etmeyen konuşma yapmaktan ibaret faaliyetlerinin örgütsel faaliyet olarak değerlendirilmeyeceği de gözetilerek sanıkların örgütün hiyerarşik yapısına girerek örgüt üyesi olduklarını gösteren her türlü şüpheden uzak kesin ve yeterli delil bulunmaması karşısında “silahlı terör örgütüne” üye olmak suçundan beraat kararı vermek gerekirken, mahkûmiyet kararı kurulması hukuka aykırı bulunmuştur.

MAHKEME YARGITAY KARARINA RAĞMEN CEZA VERDİ

Bedirhanoğlu’nun avukatı Reyhan Gök, müvekkilinin yargılandığı dava ile aynı mahiyette olan ve Yargıtay tarafından bozulan bu kararı mahkemeye emsal olarak sundu. Ancak mahkeme bu kararı dikkate almadı. Hakkâri eski Belediye Eş Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’na “Örgüt’e Üye Olma” suçundan 7 yıl 6 ay ceza verdi. Ardından cezada indirime giderek cezayı 6 yıl 3 aya düşürdü. Avukatın 2 yıldır devam eden adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönündeki talebini reddetti. (Kaynak)