Van Valili sosyal medya hesabından, Van’ın 2023-2027 yılı turizm yol haritasını belirleyecek ‘Master Planı’nın hazırlanacağı toplantının yapıldığını duyurdu. Paylaşımda Van’ın Turizm Master Planının Kapadokya Üniversitesi tarafından hazırlandığı bilgisine yer verildi. Kadrosunda 22 akademisyenin bulunduğu Van YYÜ Turizm Fakültesinin bu çalışmada yer almaması ise merak konusu oldu.
MUHİTTİN BOTAN / AJANS65 TV
VAN - Van’da, 2023-2027 dönemi ‘Turizm Yol Haritası’nı belirleyen toplantının yapıldığı duyurusunu Van Valiliği sosyal medya hesabından paylaştı. Yapılan paylaşımda, “Valimiz Sn Ozan Balcı başkanlığında, Van’ın 2023-2027 yılı turizm yol haritasını belirleyecek "Van Turizm Master Planı" toplantısı yapıldı” ifadeleri yer aldı.
Valilik sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Kapadokya Üniv. tarafından hazırlanan Turizm Master Planının omurgasını oluşturan 16 temel politika başlığı üzerinde çalışma yapılacak.
Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sn. Hasan Ali Karasar, Mütevelli Heyet Koordinatörü Sn. Funda Firuz Akan, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sn. Halil Burak Sakal ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sn. Bilgehan Gülcan'ın yanı sıra @vanbuyuksehirbb Genel Sekreteri Sn. M. Fatih Çelikel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn Erol Uslu ve @vanbuyuksehirbb Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sn. Nuri Bekiroğlu’nun da katıldığı toplantıda, Van’ın her alanda turizmin geliştirilmesi için yapılacak çalışmalar konuşuldu.
Valimiz; “Turizm, ilimiz için çok önemlidir. Bilimsel çalışmalar ışığında hazırlanan ve turizmimizin gelişmesine yönelik yapılacak yatırımlara ve çalışmalara büyük katkı sunacak Van Turizm Master Planını değerlendirdik.
İnşallah bu işin aktörleriyle önümüzdeki süreçte bir araya gelerek master planımızı hayata geçireceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.”
KENTİN TEK ÜNİVERSİTESİNİN TURİZM FAKÜLTESİ, ÇALIŞMADA NEDEN YER ALMIYOR?
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde bulunan Turizm Fakültesi’nin ‘Turizm Yol Haritası’nın hazırlanmasında neden rol almadığı, kenti ve turizm potansiyelini en iyi bilen Turizm Fakültesi’nin böylesi önemli bir çalışmaya dahil edilmemesi merak konusu oldu.
VAN TURİZM FAKÜLTESİ HAKKINDA KISA BİLGİ
Van YYÜ Turizm Fakültesi, 22 öğretim görevlisi kadrosuna sahip önemli bir fakülte. Öğretim kadrosunda Profesörden tutalım Doçentliğe çok sayıda kadroyu bünyesinde barındırıyor. Fakültenin web sayfasından kısa tarihçeleri şu şekilde aktarılıyor:
“Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, 14 Mart 2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2809 sayılı Kanun'un ek 30'uncu maddesi ve Bakanlar Kurulu'nun 25.02.2009 tarih ve 2009/14694 sayılı kararı üzerine kurulmuştur.
4 Ekim 2019 Cuma günü Resmi Gazetenin 30908 sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığının 1614 sayılı kararı ile, 2809 sayılı Yüksek Öğretim Teşkilatı Kanununun ek 30'uncu maddesi gereğince Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu kapatılarak Turizm Fakültesi kurulmuştur.”
YYÜ TURİZM FAKÜLTESİ MİSYONUNU OYNAYAMIYOR MU?
Van’ın tek üniversitesine bağlı Turizm Fakültesi’nin, kentin turizm potansiyelini en iyi bilen, eksi ve artılarının analizini üst seviyede yapabilen bir fakülte olması beklenirken, bağlı bulunduğu kentin Turizm Yol Haritasının hazırlanma çalışmalarının dışında tutulması kafaları karıştırdı. Fakültenin bu çalışmanın dışında tutulması, misyonunu oynamaktan uzak olmasından ötürü müdür, yoksa birtakım kafa kol ilişkileri sonucunda birilerine rant alanı oluşturmak mıdır? Skandal olarak değerlendirilebilecek bu durum bir açıklamayı zorunlu kılıyor.
YYÜ Turizm Fakültesi ‘Misyon’unu şu şekilde açıklıyor:
“Bilimsel çalışmaları ve mezun edeceği öğrencileri ile sektör ve akademik çevreler tarafından kabul gören bir kurum niteliğini sürdürmek ve geliştirmek.
Turizm sektörünün gereksinimleri doğrultusunda uygulamaya dönük bilimsel çalışmalar yürütebilen, sektöre ve işletmelere yeni açılımlar kazandırabilen, en az bir yabancı dili çok iyi düzeyde ve ikinci yabancı dili iyi düzeyde bilen, mesleki otomasyon programlarını kullanabilen, uluslararası alanda çalışabilecek, ekip çalışmasına yatkın, geleceği öngörülebilen ve yönetebilen, sosyal yönü güçlü, özgüvenli, mesleki sorumluluk ve mesleki etik değer bilincine sahip, tarihi değerleri önemseyen, sosyal sorumluluk duygusu gelişmiş, evrensel, yönetici adayları yetiştirmek.
Konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, mesleki bilgi ve deneyim donanımı yüksek, mesleki otomasyon programlarına ve yabancı dile vakıf, mesleki sorumluluk ve iş ahlakı bilincinde olan turizm sektörünün tüm dallarında turizm kaynaklarını, turizm varlıklarını, zamanı ve iş gücünü yönetme, bir işletmeyi sevk ve idare etme vasıflarına sahip beceri ve vizyon sahibi bireyler yetiştirmektir.”
YYÜ TURİZM FAKÜLTESİNİN VİZYONU NEDİR?
Fakülte, vizyonu hakkında da şu bilgilere yer veriyor:
“Turizm sektöründe Türkiye’nin uluslararası sürdürülebilir rekabet gücünü artırmasında destek sağlayabilecek nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve bu bağlamda turizm eğitiminde önde gelen kaliteli eğitim kurumlarından biri olmanın yanı sıra vizyonumuzda yer alan hedefler şunlardır;
Turizm sektörünün gereksinimleri doğrultusunda pratik değeri olan, bilimsel çalışmalar yürütmek.
Kurumsal çalışmalar ile bilime katkıda bulunmak.
Turizm Sektörüne;
Sektörün yapısını ve işleyişini iyi bilen,
Alanında uzman,
En az bir yabancı dil bilen, ikinci yabancı dili iyi derecede bilen,
Geleceği öngörülebilen ve yönetebilen,
Sosyal yönü güçlü ve özgüvene sahip,
Sektöre ve işletmelere yeni açılımlar kazandırabilen.
Etik değerlere bağlı,
Yurt ve yönetici sevgisiyle dolu, yönetici adayları yetiştirmek.”
İKTİSATÇI AĞIRLIKLI BİR EKİP İLE YOL HARİTASI HAZIRLANMIŞ
Heyette yer alan akademisyenlere bakıldığında, ağırlıklı bölümünü uluslararası ilişkiler ve iktisat alanında uzman olan kişilerden oluştuğu görülüyor. Sadece Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan turizm alanındaki uzmanlığı ile dikkat çekiyor.
YYÜ TURİZM FAKÜLTESİ CİDDİ PRESTİJ KAYBEDİYOR
Bulunduğu kentin turizm master planının hazırlanması ve yol haritasının çıkartılmasında bile rol sahibi olamayan bir Turizm Fakültesi’nin bırakalım marka olmasını, var olan prestijini bile koruyamayacağı ortadadır. Van Turizm fakültesi eğer ki yetersizliğinden dolayı bu çalışmanın dışında tutulmuşsa, neden yeteli hale getirilmiyor, gerekli düzenlemelere gidilmiyor? Van YYÜ rektörü bu işe neden sessiz kalıyor?
Şayet bundan dolayı değil de sırf birilerine rant alanı oluşturmak maksadıyla Van YYÜ Turizm Fakültesi bu işin dışında tutulmuşsa, Van YYÜ Turizm Fakültesi’ni itibarsızlaştıranlara bunun hesabının sorulması gerekiyor.
Her hâlükârda Van bunu hak etmiyor. Van’ın kurumları, ne zaman Van’a hizmet edebilecek bir niteliğe kavuşacak? Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan Van YYÜ, bulunduğu kentin ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorsa, ne şekilde uluslararası bir markaya dönüşecek?