Manşet

Van’daki Su Kesintileri Meclis Gündemine Taşındı

Abone Ol

Van’da yaşanan su kesintileri meclis gündemine taşındı. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, VASKİ’de su sorununun çözülmesi için giden yurttaşların darp edilmesinin yanında su abonelerine gönderilen mesajların da tartışma konusu olduğunu, yaşanan su kesintilerinden dolayı halkın ve esnfın mağdur olduğu bilgisine yer verdi.

HABER MERKEZİ /AJANS65 TV

VAN - Van’da yaşanan ve büyük tepkilere neden olan su kesintileri meclis gündemine taşındı. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Van’da halkın günlük yaşamını etkileyen kronik sorunlara herhangi bir çözüm üretilmediği için mağduriyetler artmaktadır. Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (VASKİ) tartışmalı uygulamaları da yurttaşları mağdur eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. Kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’ne (VBB) bağlı VASKİ’de su sorununun çözülmesi için giden yurttaşların darp edilmesinin yanında su abonelerine gönderilen mesajlar da tartışma konusu olmuştur. Diğer taraftan Kurban Bayramı’nda yapılan su kesintileriyle Tuşba ilçesine bağlı Akköprü Mahallesi’nde halkın, İpekyolu ilçesinde alışverişin yoğun yapıldığı Maraş Caddesi’nde esnafın mağdur edildiği basına da yansımıştır” bilgilerine yer veridi.

‘VASKİ’NİN YAPTIĞI ASTRONOMİK ZAM DA TEPKİLERE YOL AÇMIŞTIR’

VASKİ’nin yaptığı zamlara da değinen Sayyiğit, “VASKİ’nin son yıllarda yaptığı astronomik su zamları da yurttaşların ciddi tepkisine neden olmuştur. Basında çıkan bir haberde; VASKİ’nin suya %30 zam yaptığı ve en düşük metreküp fiyatın 15 TL olduğu belirtilmiştir. 2020 yılında da suya %42 zam yaptığı kamuoyuna yansıyan VASKİ’nin, 2021 yılı içinde de iki defa zam yaptığı bilinmektedir. İnsan yaşamı için vazgeçilmez olan suya astronomik oranda artarda zam yapılması; işsizliğin yüksek olduğu, kişi başına düşen milli gelir dağılımında ve sosyo – ekonomik gelişim endekslerinde son sıralarda yer alan Van’da kabul edilebilir değildir” ifadelerine yer verildi.

‘ŞEFFAFLIK VE DENETLENEBİLİRLİK SORUNU YAŞANMAKTADIR’

Kayyum politikasına da değinen Sayyiğit, “Van’da seçilmişlerin yerine kayyum atanmasıyla ciddi bir şeffaflık ve denetlenebilirlik sorunu yaşanmaktadır. VBB 31 Mart 2019 seçimleriyle birlikte kayyumdan devralındığında VASKİ’nin 400 milyon TL’nin üzerinde borçlandırıldığı iddiası kamuoyunda da yer almıştır. VASKİ’nin üst üste yaptığı zamlar, halkın şeffaf bir şekilde bilgilendirilmemesi kuşkuların büyümesine neden olmaktadır. Çünkü Van’da suya astronomik zamların yapılması sadece artan maliyetlerle ilgili olmamaktadır. Bu nedenle Van halkının günlük yaşamını zorlaştıran, ekonomik açıdan mağdur eden su sorunu da çözüm beklemektedir” diyerek Bakan Yerlikaya’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu  soruları sordu:

“1- Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (VASKİ) yaşananlardan haberiniz var mıdır?

2 – VASKİ’de su sorununu dile getiren yurttaşların darp edilmesiyle ilgili herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

3 – Van’da Kurban Bayramı’nda bazı mahallelerde su kesintisi yapıldığı doğru mudur? Bayram süresince kaç mahalleye su verilmemiştir?

4- VASKİ tarafından suya % 30 zam yapıldığı doğru mudur? Doğruysa, bu zammın oranı hangi kıstaslara göre belirlenmiştir? Suya zam kararı alınması süreci nasıl işlemektedir?

5- Van’da su faturasını ödemediği için hakkında icra takibi yapılan abone sayısı kaçtır? Bunun 2019’dan önerge tarihine kadar yıllara göre dağılımı nedir?

6- VASKİ’nin 2019’dan önerge tarihine kadar toplam borcu nedir? Bunun yıllara göre dağılımı nedir?”