Biyokaçakçılığa Karşı Mücadele: Salep Yumruları Doğaya Dönüyor
Van, Bitlis, Hakkari, Siirt ve Muş'un yüksek kesimlerinde yetişen ve mor, açık pembe, nadiren beyaz çiçekleriyle bilinen salep bitkisi, biyokaçakçılar tarafından hedef alındı. Geçtiğimiz ay Van'ın Muradiye ilçesinde ele geçirilen 2.900 salep yumrusu, uzmanlar tarafından yeniden toprağa dikildi.
Biyokaçakçılığın Önlenmesi İçin İşbirliği
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Flora Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışmalarda, ele geçirilen salep yumruları, İl Jandarma Komutanlığı ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin katkılarıyla Van YYÜ Botanik Bahçesi'nde yeniden doğaya kazandırıldı. Prof. Dr. Fevzi Özgökçe, "Biyokaçakçılar biyolojik zenginliğimizi tahrip ediyor. Amacımız salep yumrularını koruyarak doğaya kazandırmak ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmek" dedi.
Biyokaçakçılıkla Mücadelede Yaptırımlar
Van YYÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sinan İşler, salep bitkisinin ticari amaçla yoğun bir şekilde söküldüğüne dikkat çekti. Muradiye ilçesinde yapılan son operasyonla, salep yumrusu söktüğü tespit edilen 6 biyokaçakçıya 2 milyon 400 bin lira ceza uygulandığını belirtti. "Salep bitkisi, özellikle dondurma ve salep yapımında kullanıldığı için yüksek talep görüyor, bu da biyokaçakçıların hedefi haline getiriyor" diye ekledi.
Koruma ve Araştırma Çalışmaları
Van YYÜ Botanik Bahçesi'nde yapılan çalışmalarla, endemik ve nadir bitki türleri koruma altına alınıyor. Prof. Dr. Murat Ünal, ele geçirilen salep yumrularının koruma biyolojisinin esaslarına göre incelendiğini ve uygun yöntemlerle doğaya yeniden kazandırıldığını söyledi. Bu çalışmalar, Türkiye'nin biyolojik zenginliklerini koruma amacını taşıyor.