Meteoroloji’den Sağanak Yağış Uyarısı: Kuzey ve Batı Kesimlerde Yağışlar Kuvvetleniyor Meteoroloji’den Sağanak Yağış Uyarısı: Kuzey ve Batı Kesimlerde Yağışlar Kuvvetleniyor

Bölgenin en önemli değerlerinden olan Van Gölü’ne yönelik HEDEP’in Van ve Bitlis vekilleri Meclise kanun teklifi sundular. Kanun teklifini HEDEP’li vekiller Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcal kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varlı, Mahmut Dindar, Semra Çağlar Gökalp ve Hüseyin Olan sundu.

AJANS65 TV - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Gölü’nün korunmasına yönelik hazırlanan kanun teklifini meclis başkanlığına sundular. Hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde, “Artan nüfus, küresel ısınma ve atık suyun yeterince arıtılmadan doğaya bırakılması gibi sebepler, su döngüsünde gözlemlenen azalmanın evrensel ölçekteki görünümlerdir. Sayılabilecek başkaca genel sebeplerin yanında hükümetlerin yanlış eko-politikaları ve sermaye döngüsünün doğaya kontrolsüz müdahalesi de  mevcut sonuca etki etmektedir. Tüm bu faktörler ve yerele ilişkin özel sebeplerin sonucunda son yıllarda korkutucu bir geri çekilmenin gözlemlendiği Van Gölü’nün yok olma tehlikesi altında olduğu görülmektedir. Öyle ki 3.755 km2’lik alanı ve 430 km’lik kıyı uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün hızla yok olabileceği ifade edilmektedir. Öte yandan Van Gölünün karşı karşıya bulunduğu tehlikeyi göstermesi bakımından, bölgedeki Akgöl, Değirmigöl, Sıhke Gölleri ile Zernek ve Koçkiri barajlarının kuraklık ve diğer etkenler nedeniyle kuruduğunu hatırlatmak gerekmektedir. Ayrıca yer yer 1000 metreyi aşan çekilmeyle beraber Van Gölü derinliklerinde bulunan mikrobiyalitlerin ilk defa yüzeye çıkması söz konusu tehlikenin başka bir göstergesidir” tespitlerine yer verildi.

‘VAN GÖLÜNE AKAN SULAR BÜYÜK ORANDA KURUDU’

Van ÇEVDER’in aktardığı verilere de yer verilerek, “Havzada bulunan Çelebibağı Mahallesinde çekilme 5 kilometreyi bulmuştur. Gölün en önemli su kaynaklarından olan yüzü aşkın derenin %85’i tamamen kururken geri kalan dereler %80 oranında debi kaybına uğramıştır. Arıtılmadan deşarj edilen kanalizasyon atıkları sebebiyle gölde çok ciddi bir dip çamuru oluşmuştur. Dip çamuruna karşı yürütülen çalışmalar bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilmemekte ve çoğunlukla geçici nitelikli olmaktadır” denildi. (HABER MERKEZİ)

HAZIRLANAN KANUN TEKLİFİ AŞAĞIDADIR:

Editör: İdris YILMAZ