Manşet

Ukrayna'ya misket bombası yardımı tartışma yarattı

Abone Ol

Rusya-Ukrayna savaşı tartışmalı bir noktaya doğru gidiyor. ABD, Ukrayna'ya yeni güvenlik yardım paketi kapsamında kullanımı 120'den fazla ülkede yasak olan parça tesirli bomba olarak bilinen misket bombası gönderecek. Pentagon yetkilileri kararı almanın zor olduğunu kaydederken Rusya'nın savaşın başından bu yana Ukrayna'ya karşı misket bombası kullandığını anımsatarak Ukrayna'nın top mermisini sık kullanmak zorunda kalması sebebiyle üretime yetişilmesinin zor olduğunu ifade etti.

AJANS65 TV - Batılı güçlerin de dahil olduğu Rusya-Ukrayna arasındaki savaş tartışma yaratan bir boluta geliyor. ABD'nin Ukrayna'ya 'misket bomba' yardımı yapacağı açıklamasının ardından tartışmalar da patlak verdi. Karara ilk tepki Rusya'dan geldi. ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası desteği vereceğini açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, daha önce Beyaz Saray’ın, bu bombayı kullanmanın "savaş suçu" olduğunu söylemesini anımsattı.

ABD Ukrayna'ya yeni güvenlik yardımı paketi kapsamında 100'den fazla ülke tarafından yasaklanmış olan parça tesirli bomba olarak da bilinen misket bombası göndermesine ilişkin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan kararı kolay almadıklarını ve Ukrayna'nın sivillere yönelik riskleri en aza indirmek için yazılı güvence verdiğini söyledi.

Voa Türkçe'de yer alan habere göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan sivillere yönelik patlamamış mühimmatlardan kaynaklanan risklerin farkında olduklarını ve bu nedenle kararı mümkün olduğu kadar geciktirdiklerini belirtti.

'RUSYA BAŞINDAN BERİ KULLANIYOR'

Sullivan, "Ancak Rus askerleri ve tankları Ukrayna hedeflerine ilerler, daha fazla Ukrayna toprağı ele geçirirse ve Ukrayna'nın yeterli mühimmatı olmazsa daha fazla sayıda Ukraynalı sivile boyun eğdirirse de sivillere yönelik büyük bir risk var" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya karşı misket bombası kullandığını belirten Jake Sullivan Ukrayna'nın top mermisini sık kullanmak zorunda kalması sebebiyle üretime yetişilmesinin zor olduğunu söyledi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ukrayna’nın sivillere yönelik riski en aza indireceğine ilişkin yazılı güvence verdiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Colin Kahl bugün Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın bu mühimmatı sivil nüfusun yaşadığı kentsel alanlarda kullanmayacaklarına ilişkin yazılı güvence verdiğini vurguladı.

YÜKSEK PATLAMA ORANINA SAHİP

Colin Kahl, Ukraynalı yetkililerin mühimmatı nerede kullandıklarını da kayıt altına alacaklarını belirtti, bu kayıtların daha sonraki süreçte mayın temizleme çabalarına yardımcı olacağını da söyledi.

Üst düzey Pentagon yetkilisi, Ukrayna’ya gönderilecek parça tesirli mühimmatla Rusya’nın kullandıklarının karşılaştırılamayacağını; Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı misket bombalarının yüzde 30-40 gibi son derece yüksek bir patlamama oranına sahip olduğunun da altını çizdi. “Bu aynı zamanda istedikleri etkiyi de yaratamadıkları anlamına geliyor” dedi.

İnsan hakları grupları Washington’un bu kararına tepkili ancak gönderilecek mühimmat 2022 yılı Şubat ayından bu yana işgal altında olan Ukrayna’nın karşı saldırısında Kiev’i güçlendirebilir.

MİSKET BOMBASI NEDİR?

Misket bombaları ya da diğer adıyla parça tesirli bomba, havada açılarak geniş bir alana dağılan ve aynı anda birden fazla hedef üzerinde yıkım yaratması amaçlanan mühimmat ya da bomba parçacıkları bırakan silahlar.

120'den fazla ülke tarafından 2010'de yürürlüğe giren sözleşme ile yasaklanan misket bombaları, ayrım gözetmeksizin ölümlere yol açabiliyor ve sivilleri tehdit ediyor.

Patlamayan bombalar çatışma sona erdikten sonra da yıllarca tehlike oluşturabiliyor. ABD, Rusya ve Ukrayna, Misket Bombaları Sözleşmesi'nin imzacıları arasında yer almıyor.

İNSAN HAKLARI GRUPLARINDAN TEPKİ

İnsan hakları grupları ise Rusya ve Ukrayna'ya misket bombası kullanmayı bırakma çağrısında bulunurken ABD'nin de bu bombaları tedarik etmemesini istiyor.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne göre bazı misket bombaları arkalarında yüksek oranda, bazı durumlarda yüzde 40'a varan oranlarda patlamayan bomba parçaları bırakıyor.

2009 yılında çıkarılan bir yasa, yüzde 1'den daha yüksek bombacık başarısızlık oranına sahip ABD misket bombalarının ihracatını yasaklıyor; bu da ABD askeri stokunun neredeyse tamamı demek.

Ancak Biden, bu mühimmatlarla ilgili yasaklardan feragat edebilir. 2021 başında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Güney Kore'ye misket bombası teknolojisi ihracatına izin vermek için bu yolu izlemişti.

Ukrayna ise Kongre üyelerini Biden yönetimine Çift Amaçlı Konvansiyonel Geliştirilmiş Mühimmat (DPICM) olarak bilinen misket bombalarının gönderilmesini onaylaması için baskı yapmaya çağırdı.

155 MİLİMETRELİK MERMİLERİN AZALTILACAK

ABD Savunma Bakanlığı kaynakları ise, "patlamama oranı" düşük mühimmatların temin edileceğini, yani istenmeyen sivil ölümlerine yol açabilecek patlamamış mermi sayısının daha az olacağını belirtiyor.

Pentagon sözcüsü Pat Ryder Biden yönetiminin Ukrayna'ya göndermeyi değerlendirdiği DPICM'lerin başarısızlık oranı yüzde 2.35'ten yüksek olan eski versiyonları kapsamadığını söyledi.

Ryder, "Yakın tarihli test verisi elimizde olan daha düşük patlamama oranına sahip olanları dikkatle seçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir başka Pentagon yetkilisi Haziran ayında yaptığı açıklamada, ABD ordusunun misket bombalarının Ukrayna için faydalı olacağına inandığını; ancak Kongre'nin kısıtlamaları ve müttefiklerin endişeleri nedeniyle henüz Kiev için onaylanmadığını söylemişti.

Bütçe belgelerine göre ABD Ordusu şu anda 155 milimetrelik misket top mermilerini ve diğer eski mühimmatları kullanımdan kaldırmak için yılda 6 milyon dolardan fazla harcama yapıyor. DCIPM'lerin gönderilmesi Washington'un Kiev'e büyük miktarlarda gönderdiği standart 155 milimetrelik mermilerin azalmasını sağlayacak.

800 MİLYON DOLARLIK PAKET

800 milyon dolar değerindeki yardım paketi, Şubat 2022'deki Rus işgalinden bu yana ABD tarafından Ukrayna için onaylanan 42’nci yardım paketi.

Böylece ABD'nin savaşın başından bu yana yaptığı güvenlik yardımı 40 milyar doları aşmış oluyor.

Güvenlik paketinin içinde yer alan mühimmat ve ekipmanlar:

Patriot hava savunma sistemleri için takviye mühimmat

Hava savunmasında kullanılmak üzere AIM-7 füzeleri

Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için mühimmat

155 milimetre top mermisi ve DPICM

Stinger uçaksavar sistemleri

31 adet 155 milimetrelik Obüs

32 adet Bradley Zırhlı araç

32 adet Stryker Zırhlı Personel Taşıyıcı

Nokta atışlı hava mühimmatı

Mayın temizleme ekipmanı

37 adet taktik araç

Yedek parça ve diğer saha ekipmanı

Ukrayna'ya F-16 sağlanacak mı?

Ukrayna karşı saldırısını sürdürürken F-16'lar dahil yeni Batılı savaş uçakları için de bastırıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün ABD’nin televizyon kanalı ABC’ye verdiği mülakatta, "F-16 ya da ihtiyaç duyduğumuz diğer ekipmanlar bize daha hızlı hareket etme, daha fazla hayat kurtarma ve daha uzun süre dayanma fırsatı verecektir" dedi.

NATO üyeleri Danimarka ve Hollanda, pilotları ve destek personelini eğitmek, uçakların bakımını yapmak ve nihayetinde Ukrayna'ya F-16 tedarik etmek için uluslararası bir koalisyonun çabalarına öncülük ediyor.

UKRAYNA'DAN MESAJ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı siyasi danışmanı Mihailo Podolyak da bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın ABD'den misket bombası almayı memnuniyetle karşılayacağını çünkü bunların Rus güçleri üzerinde "olağanüstü psikolojik etki" yaratacağını söyledi.

Podolyak, Reuters’a açıklamasında, "Şüphesiz, Ukrayna'ya ek hacimlerde mermi transferi, işgalden arındırma prosedürlerinin hızlandırılmasına çok önemli bir katkıdır. Özellikle de zaten demoralize olmuş Rus işgal grupları üzerinde olağanüstü bir psikolojik duygusal etki yaratabileceğine şüphe olmayan misket mühimmatından bahsediyorsak" dedi.