ABD Dış İlişkiler Bakanlığı’nın yayımladığı 2021 yılı terörizm raporuna tepki göstererek, ABD’yi 'müttefiklik ruhuna uygun şekilde dayanışma göstermeye' çağırdı.
AJAN65 TV - Türkiye Dışişleri Bakanlığı ABD’nin “Terörizm” raporuna sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık Sözcüsü Büyükelçi Bilgiç, bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamasında, "ABD Dışişleri Bakanlığının 2021 Yılı Terörizm Ülke Raporu, ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadelesini kasıtlı bir şekilde çarpıtmaktadır" dedi.
Türkiye'nin 'terör örgütleriyle hiçbir ayrım gözetmeden yürüttüğü mücadelesini hukuk temelinde sürdürdüğünü' ve 'bu alanda uluslararası çabalara etkin katkı sağladığını' söyleyen Tanju Bilgiç, "Raporda, PKK terör örgütünün uzantısı olan sözde 'SDG'nin ABD’nin DEAŞ’la mücadeledeki ortağı olarak zikredilmesi, bir terör örgütüyle mücadelede bir diğer terör örgütünün kullanılmasının yanlışlığının ABD makamlarınca halen idrak edilemediğini ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.
'Sivil kayıplara ilişkin iddialara yer verilmesi bir garabet'
Rapora bahsedilen sivil kayıplara ilişkin de yapılan değerlendirmede, "Raporda, taraflı basın haberlerine atfen, Suriye ve Irak’a yönelik terörle mücadele operasyonlarımızın sivil kayıplara yol açtığı iddialarına yer verilmesi de ayrıca bir garabettir" diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Raporda FETÖ mensuplarına karşı mücadelemizin siyasi saikli olarak nitelendirilmesi kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.
Bilgiç, "ABD’yi müttefiklik ruhuna uygun şekilde ülkemizle dayanışma göstermeye, terörizmle mücadelede ilkeli, tutarlı, kararlı ve etkili bir yaklaşım sergilemeye çağırıyoruz" dedi.
ABD’nin terörizm raporu Türkiye hakkında ne söylüyor?
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 Yılı Terörizm Raporu’nun Türkiye ile ilgili bölümünde ülkenin ‘önceki yıllarla karşılaştırıldığında 2021 yılında sınırları içindeki terör olaylarında ciddi bir düşüş yaşadığı’ ifade edildi. “Ancak, [Türkiye] Irak ve Suriye’deki terörle mücadele operasyonlarını genişletti ve Somali’ye terörle mücadele desteği sağladı” ifadelerine yer verilen raporda, “Medya, Türkiye’nin kuzey Irak’taki PKK’ya yönelik hava saldırılarının aralarında çocukların da olduğu sivil ölümlere yol açtığını yazdı” denildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, raporunda ayrıca ‘Türkiye, Suriye ve Irak’a geçen Yabancı Terörist Savaşçılar (FTF) için bir geçiş noktası olmayı sürdürdü” değerlendirmesine yer verdi. Türkiye’nin ‘aralarında PKK, IŞİD ve DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı koyduğunu’ kaydeden Bakanlık, Türkiye’nin ‘ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede bir ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) PKK terör örgütünün bir kolu olarak gördüğünü’ belirterek bu konunun ‘ABD ile önemli bir anlaşmazlık konusu olmaya devam ettiğini’ ifade etti. Raporda ayrıca Türkiye’nin ‘Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmediği, örgütün İstanbul’da ofisleri olduğu, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniyeh’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü’ hatırlatıldı.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine de değinilen raporda, “Türkiye hükümeti, sürgündeki din insanı ve siyasi figür Fethullah Gülen’in hareketini, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak adlandırıyor. FETÖ (Gülen Hareketi) ABD’de terör örgütü olarak tanımlanmıyor” denildi. Bakanlık, Türkiye’de bu bağlamda gözaltı, tutuklama ve ihraçların devam ettiğini belirterek, “Başarısız darbe girişiminden bu yana Türkiye hükümeti Gülen ile bağlantılı 135 bin 916 operasyon düzenledi, 312 bin 121 vatandaşı tutukladı, 125 binden fazla kamu çalışanını ihraç etti ya da görevden uzaklaştırdı ve bin 500’ün üzerinde STK’yı kapattı” dedi.