Avrupa’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda Türkiye’de, Avrupa ülkeleri arasında en çok eroinin yakalandığı ülke olarak kayıtlara geçti. EMCDDA raporuna göre; 2021 yılında Türkiye’de 22,5 ton eroin ele geçirildi.

ANALİZYORUM - Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nu açıkladı.

Rapor, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletler, Norveç ve Türkiye’den verilerle hazırlandı.

YAKALAMALAR, ARZI DEĞİŞTİRMİYOR

Bianet’te yer alan habere göre; Avrupa’da en çok kullanılan afyon (opioid) hammadeli yasadışı uyuşturucu olan eroin, genel uyuşturucu kullanımına bağlı sağlık sorunlarının çoğundan sorumlu.

Rapora göre, 2021 yılında eroinle ilgili yakalamalar ikiye katlandı. AB üyesi ülkelerde 2021’de toplam 9,5 ton uyuşturucu kolluk güçlerince ele geçirildi. Sadece Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarı ise 22,5 ton.

“Bu büyük orandaki yakalamalara karşın, eroinin saflığında ya da fiyatında marjinal bir değişim oluyor. Verilere göre, eroin arzı halen görece yüksek kalıyor.”

İLK SIRADAKİ ÖLÜM SEBEBİ: EROİN

Eroin, halen doz aşımı sebebiyle ölüm sebeplerinin başında geliyor. Ölümlerin üçte ikiye yakını bu maddeden kaynaklanıyor.

Türkiye’yle ilgili verilere göre, doz aşımı sebebiyle ölümlerin yüzde 32’si eroin maddesiyle ilgili.

METAMFETAMİN

Ölüm sebeplerinde amfetamin ve metamfetamin de uyarıcı maddeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Rapordaki 2021 yılındaki otopsi verilerine göre, Almanya’da 348, Türkiye’de 184, Finlandiya’da 49 kişi bu maddelerin kullanımı sonucu hayatını kaybetti. Ölümlerin yanı sıra bu maddelerin birçok kalp ve damar rahatsızlığından da sorumlu olduğu tespit edildi.

AB: HEM PAZAR HEM İHRACAT YERİ

Rapordaki verilere göre, AB, uyuşturucular için bir pazar olmasının yanı sıra üretim, ihracat ve geçiş yeri konumunda.

AB içerisinde 2011-2021’de ele geçirilen uyuşturucudaki en büyük artış yüzde 416 ile kokainde, yüzde 260 ile bitkisel kenevirde, yüzde 135 ile metamfetaminde, yüzde 126 ile eroinde, yüzde 123 ile MDMA'da, yüzde 77 ile kenevir reçinesinde ve yüzde 42 ile amfetaminde tespit edildi.

Avrupa’da son dönemdeki yakalamalarda, Belçika'nın Anvers ve Hollanda’nın Rotterdam limanları öne çıkıyor.

‘ORGANİZE SUÇ, TOPLUM İÇİN BÜYÜK TEHDİT’

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) Direktörü Alexis Goosdeel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na dair açıklama yaptı.

Johansson, “Uyuşturucuya bağlı organize suç toplum için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bugün Avrupa'da tüketilen maddelerin sağlığa geçmişte olduğundan daha fazla zarar verebileceğinden derin endişe duyuyorum” dedi.

Son dönemde AB'deki belli başlı limanlara ve Latin Amerika'ya yaptığı ziyaretlerde organize suçun, işçileri sömürmeye ve şiddet, yolsuzluk yoluyla toplulukları olumsuz etkilemeye devam ettiğini gördüğünü söyledi.

Goosdeel de uyuşturucuların Avrupa'nın her yerinde bulunduğunu ve her kesim tarafından kullanıldığını söyledi.

Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki
Editör: İdris YILMAZ