“Edremit, Van açısından bir ilçenin de ötesinde, bir vitrindir! Van’ı yansıtan, Van’ı tanıtan, cezbeden bir vitrindir. Edremit bahçelerinin tarihi, taa Urartulara kadar gider! Aslında Şamran kanalı ile aynı döneme denk gelir. Maviliği ise yüksek rakımından ileri gelir. Burada mavi ile yeşilin dansı oldukça enteresandır ve bulunmaz niteliktedir” diyen DEM PARTİ Edremit Belediye Eş Başkan adayı Cemil Komi, özellikle son 8 yılda Edremit’te mavi ve yeşilin çok hızlı şekilde yerini griye bıraktığını, etkili-yetkili kişilerin bunun önüne geçmek yerine süreci adeta hızlandırdığını söyleyerek, “Bizim en büyük hedefimiz, mavi ile yeşilin dansını ölümsüz kılmaktır. Nasıl ki dedelerimiz bize böylesi bir mirası bıraktılarsa, biz de çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak zorundayız. Eğer belediye başkanı olarak halktan onay alırsak, bizim en büyük sözlerimizden bir tanesi bu olacaktır” ifadelerini kullanıyor.

ÖZEL: MUHİTTİN BOTAN

AJANS65 TV - 31 Mart Yerel Seçimleri için DEM PARTİ’den Edremit Belediyesi Eşbaşkan aday adayı olan Cemil Komi ve Rabia Başak Koç, yapılan halk oylamasında en yüksek oyu alarak DEM PARTİ’nin Edremit Belediye Başkan adayları olurlar.

Hem Rabia Başak Koç hem de Cemil Komi, Edremit’i ve Edremit Belediyesini çok yakından bilmekteler. İkisi de belediyecilik konusunda epey deney ve tecrübe sahibiler. Nitekim Mart 2019 seçimlerinde belediye meclis üyesi seçilirler. Her iki eşbaşkan adayı da yöneticilik bakımından da deney tecrübe sahibiler.

İkisi de mensubu bulundukları partinin yönetim kademesinde yer aldıklarını belirterek, “Belediye başkanlığının kendisine göre püf noktaları var. Bunlardan birisi, yönetsel anlamda deney tecrübe sahibi olmak. İkincisi, ilgili yerleşim yerini iyi tanımak, artılarını eksilerini iyi bilmek ve yerleşim yerine bütünen hakim olmaktır. Çünkü bilmediğiniz, yabancısı olduğunuz bir yerin belediye başkanlığını belki yapabilirsiniz, ancak oraya tam olarak hizmet edemeyecek, orayı kalkındıramayacak ve orayı tarihine ve doğasına uygun, yarınlara taşıyamayacaksınız. Bizde bunlar var! Yönetsel anlamda da belli bir birikimimiz var. Belediyeciliği ve Edremit Belediyesini de biliyoruz. Gerisi, halkla, ilçe ile bütünleşmek ve ilçemizi tarihine, doğasına uygun bir şekilde yarınlara taşımaktır” ifadelerini kullanıyor Rabia Başak Koç.  

Rabia Başak Koç, doğma büyüme Edremitli. İlkokulu Edremit’e okudu. Sonrasında lise hayatına atılıyor, iki yıldan sonra öğrenim hayatına ara veriyor, ardından da dışarıdan tamamlıyor. Evli ve bir çocuk annesi. Meclis üyeliği sürecinde birçok komisyonda yer alıyor.

‘SİYASET BİR TERCİH DEĞİL, BİR ZORUNLULUKTUR’

“Bizim coğrafyada siyasete atılmak bir tercihten ziyade bir zorunluluktur. Biranda kendinizi siyasetin içerisinde bulursunuz. Nitekim bu coğrafyada ne yaparsanız yapın, iş döner dolaşır siyasete gelir. Bundan dolayı da biz de siyaseti seçtik. Seçtik derken, bu bir tercihin de ötesindedir. Siyaset, aslında hizmet etmenin, mücadele etmenin, var etmenin, yok olmasını engellemenin diğer bir adı oluyor. Siyasete atılanları birden çok görev ve sorumluluk beklemektedir. Buna halkın beklentilerini de eklemek gerekiyor. Başka coğrafyada siyasetçilerin görevi bir ise bizim coğrafyada bu görev en az on tanedir. Bundan dolayıdır ki halkımızın kendi siyasetçilerinden beklentileri oldukça yüksektir. Bundan dolayıdır ki halkımızın siyasetçilerimize eleştirileri sert ve acımasızdır, ama sonuna kadar da yanındadır, onunla omuz omuzadır, başarısının da en büyük garantisidir” diyen Cemil Komi, Çatak’ın bir köyünde doğar. Köylerinin boşaltılması ile birlikte ailesi Van Merkeze gelir ve Edremit’e yerleşirler. İlk, orta ve liseyi Van’da okur. Sonrasında 19 Mayıs üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimini okur. Ardından da Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde pedagoji üzerine bir yıl formasyon eğitimi alır. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra 2012 yılında aktif olarak siyasette girer. 2016 yılında DBP il yönetimin de yer alır, 2017 yılında DBP PM üyeliğine seçilir. 2019 yılında yerel yönetimler seçiminde Van Büyükşehir Belediye meclisine seçilir. Belediyeye kayyım atanana kadar Van Büyükşehir Belediyesi Meclis başkanlığı görevini yürütür. DBP’den sonra HDP PM üyeliğini de yapar. Yaklaşık 4 buçuk yıldır HDP Genel Merkez Demokratik Yerel Yönetimler kurulu üyeliğini yapıyor. Aynı şekilde Edremit belediyesinin HDP Meclis grubu eş sözlüğünü de yapmakta. Cemil Komi evli ve bir çocuk babası.

‘SİYASET DE SEÇİMLER DE HİZMET ETMEK İÇİN BİZİM AÇIMIZDAN SADECE BİR ARAÇTIR’

Cemil Komi de belediye meclis üyeliği süresince birçok komisyonda görev alır. Bunlardan bir tanesi de İmar Komisyonu üyeliğidir. Rabia Başak Koç ve Cemil Komi siyasete ve seçimlere vurgu yaparken, aynı noktada buluşuyor ve şu cümleyi kuruyorlar:

“Siyaset de seçimler de bizim açımızdan bir araçtır. Halkımıza, memleketimize, ilçemize hizmet etmek için başvurduğumuz bir araç. Çünkü parti felsefemizde de halka ve memlekete hizmet, en büyük ve en kutsal görevlerden bir tanesidir. Partimiz ilk Edremit Belediyesini kazandıktan sonra, Edremit halkı da bizim belediyeciliğimizi gördü ve ondan sonra sürekli olarak teveccühlerini bizden yana kullandılar. Hiç kuşku yok ki bunun en temel nedeni, bizden önceki dönemlerde belediyecilik yapan arkadaşlarımızın koşulsuz, şartsız belediyecilik hizmeti yapmaları, halka hizmet etmeleri, çalmadan, çırpmadan, birilerine peşkeş çekmeden halka ve ilçeye hizmet etmeleridir. Hepimiz de şunu biliyoruz ki bu halk oldukça politik bir halktır. Bu halk kimlerin hizmet edeceğini, kimlerin çalmayacağını, çırpmayacağını ve birilerine peşkeş çekmeyeceğini çok iyi bilir, bundan dolayıdır ki hep bizi tercih etmesi. Edremit halkı, kimseden şapkadan tavşan çıkartmasını istemiyor. Kimselerden mucize de beklemiyor. Sadece hizmet etmesini, çalmamasını, birilerine peşkeş çekmemesini istiyor. Biz de halkımıza bunun sözünü veriyoruz.”

Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki

‘BELEDİYECİLİKTE EN ÖNEMLİSİ DEMOKRATİK SİYASET VE DEMOKRATİK TOPLUMA HİZMETTİR’

Belediyecilik anlayışlarını anlatmaya devam eden Rabia Başak Koç ve Cemil Komi, “Belediyecilik ısrarla yanlış anlatılıyor! Belediyenin asli görevlerini yapması ile iyi bir belediyecilik hayata geçirilmiş olunmuyor! Belediye başkanlarının asfalt dökmesi, yollara kilitli parke taşı döşemesi, kanalizasyon boruları döşemesi, kışın yolları temizlemesi, çöpleri toplaması vs. değildir. Bunlar belediyenin görev ve sorumlulukları. Bizim belediyecilik anlayışımız daha başkadır! Bizim belediyecilik anlayışımızda hizmetin de ötesinde, demokratik anlayışın gelişmesini, halkın çalışmalara dahil olmasını sağlamak ve ona denetçilik görevini yaptırmaktırn! Belediye çalışacak, halk onu denetleyecek! Bir yerde yanlış yaptığında, eksik yaptığında, yanlış yola saptığında hemen uyarır ve ona asıl görev ve sorumluluklarını hatırlatır! Bizim demokratik belediyecilik anlayışımızda, görüşü, düşüncesi, ideolojisi, dünyaya bakış açısı ne olursa olsun ortak paydada buluşmalarını sağlamak, belediyecilik ve kentlilikten eşit şekilde faydalanmalarını sağlamaktır.Kentin bir tarafıgüllük gülistanlık bahar havasındayken, diğer bir köşesinin karakışı yaşaması ne vicdanidir, ne de ahlakidir! Zaten en büyük sorunlar da buradan çıkıyor. Eğer kent olarak kalkınmak istiyorsak, bunu hep birlikte ve bütünlüklü yapmak durumundayız.

Şunu da belirtelim; bizim belirttiğimiz çöp toplama, yolları temizleme, asfalt dökme vb. hizmetler de çoğu kez halka götürülmüyor, bunun için gelen ödenekler maalesef çarçur ediliyor! Halkla belediye arasına, halkla belediyeciler arasına, halkla siyasetçiler arasında adeta demirden perdeler çekirek, kendilerini erişilmez kılarken, halk ile belediyeyi de birbirinden hem koparıyor, hem de yalıtıyorlar!

Bizim başat mücadele anlayışımız, bu mantığı yerle yeksan etmek ve demir perdeleri ortadan kaldırmaktır. Birilerinin yetkisini kullanarak halkın olanı halka yasaklamasını asla kabul etmeyecek ve bu anlayışa karşı amansız mücadele edeceğiz” ifadelerini kullanıyorlar.

Belediyecilik ve demokratik yerel yönetim anlayışlarına göre temel aktör gücün, tartışmasız halk olduğunu, asıl yetkinin halkta bulunduğunu belirten Edremit Belediyesi Eşbaşkan adayları, “Nasıl ki tarihin en meşhur belirlemelerinden bir tanesi, ‘Sezar’ın hakkı Sezar’a’ belirlemesi ise, biz de diyeceğiz ki, halkımızın hakkını halkımıza vereceğiz. Bu da bizim tarihe bırakacağımız söz olsun” şeklinde konuştular.

‘HALK BELEDİYECİLİĞİNDEN RANT BELEDİYECİLİĞİNE GEÇİŞ YAPTILAR’

Edremit ve Edremit Belediyesi’ne ilişkin kısa bir analiz yapan Eşbaşkan adayları şu tespitlerde bulundular:

“Edremit ilçesi bildiğiniz gibi 2009 dan 2014’e ve 2014 ten 2016’ya kadar partimizin yerel yönetim anlayışı ile halka hizmet edildi. Fakat 2016 kayyum irade gaspından sonra belediye ile halk arasındaki iletişim kesildi. Kayyum politikaları, kenti halkçı politikalardan uzaklaştırdı. Daha çok ranta dayılı yerel yönetim anlayışı sergilendi. Aksine Edremit ilçesi Van halkının nefes alabileceği bir ilçe olabilirdi.

Halkımız ve partimiz uygun görür ve göreve gelirsek eşbaşkanlar olarak beraber Edremit ilçesinin haritasını çıkarmayı planlıyoruz. Bu haritadan kastımız şudur:

Yoksulluk haritası

Eğitim haritası

Engelli bireylerin haritası

Yaşam alanları haritası park yeşil alan vb.

Okuyan kız çocukları haritası

Gençlik merkezleri haritası

Kreş haritası

Tarımsal alan haritaları

Kent meydanları haritası

Van gölünü koruma haritası…

Oluşturacağımız bu harita doğrultusunda da şunları yapacağız:

100 günlük program (Tamamen bağımsız kişilerden oluşan bir soruşturma komisyonu kurulacak ve kayyumların yarattığı tahribatlar tespit edilecek)

300 günlük program ( 1 yıl )

1000 günlük program ( 3 yıl )

Zamana yayarak ve halkımız ile paylaşarak bu kentte bir hikaye yaratmak istiyoruz.

BELEDİYENİN GENEL ANALİZİ

Edremit belediyesi sürekli borçlanarak 5 yılını doldurmuştur.

Edremit İlçesinin Sosyolojik Yapısı:

Edremit ilçesi Van ilinin en fazla gölle buluştuğu ve turizm açısından önemli bir ilçesidir.

Modern belediyeciliğin yavaş yavaş ortaya çıktığı sahil kesimi boyutu ile elitleşen bir kente dönüşmektedir.

1990 yılından sonra köylerin yakılması ile yaşanan göçle özellikle Çatak Gürpınar ve Hakkari’den göç almıştır.

Şabaniye, Suphan ve Şehit Fırat mahallelerinin genel nüfusu göçle gelen ailelerdir.

Eski cami ve yeni cami mahallerinde eski yerleşim bulunmaktadır

Ekoloji Ve Turizm Sorunu:

Türkiye’nin en güzel ilçelerinden olan Edremit sahillerinin halka açılması ve korunması gerekmektedir.

Kentte turizm faaliyetlerinin önü açılmalıdır.

Ayrıca Edremit ilçesinin ekolojisinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması bizim görevimiz olmalıdır.

Edremit in yeşilinin daha sürdürülebilir politikalar üreterek korumalıyız .

Biz kentin paydaşları ve yerel halk ile Edremit belediyesini yönetmek istiyoruz.

Kararlarımıza  halkı dahil edersek zaten Edremit in tüm güzelliklerini korumuş oluruz.

Örneğin:

2014-2016 yıllarında yönetimiz de olan Edremit belediyesinde Eskicami ve Yenicami mahallelerinde bulunan mevcut sokakların genişletilmesi yada doğal halinin korunması o mahallerde de yaşayan halk ile karar alındı ve mevcut yapısı korundu. Bizim hedefimiz Edremit in doğasını, ekolojik yapısını koruma adına halk ile beraber karar almaktır.”

Rabia Başak Koç ve Cemil Komi son cümlelerini kullanarak noktayı koyuyarlar:

“Halkın hizmetkarıyız söylemleri ile gelip, halkın efendisi olmaya çalışan, halka maraba muamelesi yapan anlayışa biz kesinlikle pabuç bırakmayız. Edremit yıpratıldığı kadar yıpratıldı. Çarçur edildiği kadar çarçur edildi. Talan edildiği kadar talan edildi! İyi de geriye bir şey kalmadı ki, yeşile ve maviye de göz diktiler, şimdi Edremitimizden bu renkleri almayı hedefliyorlar! Kusura bakmayın, biz yeşili ve maviyi kimselere kaptırmayacak, birilerinin rant alanı olmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Editör: İdris YILMAZ