14 Mayıs seçimleri sonrasında Türkiye’deki ekonomik durumun nasıl olacağına ilişkin bir analiz yayınlayan ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte Türk lirası üzerindeki baskının artabileceğini ve merkez bankasının döviz piyasasına olan müdahalesinin derinleşmesinin beklendiğini yazdı.

AJANS65 TV -  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının  piyasaları ve ekonomik durumu nasıl etkileyeceği merak konusu olurken, piyasa uzmanları, seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından Türk lirası üzerindeki baskının artacağına dikkat çekiyor. Yatırımcılar da sıkı kontrol altında olan döviz piyasasında baskının artacağını düşünerek Türk lirasında daha fazla oynaklık için hazırlık yapıyor.

‘Döviz piyasasına müdahale derinleşebilir’

Bloomberg'e değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda merkez bankasının döviz piyasasına müdahalesinin derinleşeceğini belirtiyor.

Bloomberg Economics tarafından yapılan bir tahmine göre, merkez bankasının piyasaya yaptığı gizli müdahaleler son 16 ayda yaklaşık 177 milyar doları buldu. Bu rakamın önümüzdeki iki haftada daha da artması bekleniyor.

'Türk siyasetinde en gergin iki hafta'

Londra merkezli In Touch Capital Markets'in döviz analisti Piotr Matys, "Lirayı nispeten istikrarlı tutmak için arka kapı döviz müdahalelerinin önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmesi muhtemel" dedi.

Matys, "Önümüzdeki iki hafta, muhtemelen AK Parti ve Erdoğan'ın yirmi yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Türk siyasetinde en gergin hafta olacak" şeklinde konuştu.

RAM Capital SA'da fon yöneticisi olan Ogeday Topçular ise "Bu sonuçlar piyasalar için en kötü sonuçlardan biri olur. Önümüzdeki iki hafta boyunca belirsizlik olacak" dedi.

New York'taki Medley Global Advisors'ın yöneticisi Nick Stadtmiller, hükümetin lirayı destekleme çabalarının merkez bankasının rezervlerini tükettiğini ve para birimini 'sürdürülemez derecede yüksek seviyelerde' bıraktığını ifade etti.

Stadtmiller, “Bunu sonsuza kadar südüremezler ve önümüzdeki birkaç çeyrekte ciddi bir devalüasyon olması muhtemel. İlk etapta, daha fazla sermaye kaçışını önlemek için hükümetin zımnen yürürlükte olan kontrolleri sıkılaştırmasını beklerim” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: İdris YILMAZ