Manşet

Sokak Hayvanlarını ‘Uyutma’da Geri Adım Hazırlığı

AKP Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu ilgili temaslarını yoğunlaştırırken, DW Türkçe ile söyleşisinde de taslağı sahiplenmedi.

Abone Ol

AKP'nin sokaktaki hayvanlarını 'uyutma' adı altında katledilmesi ile tepki çeken düzenlemede geri adım atma ihtimali güçleniyor. AKP Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu ilgili temaslarını yoğunlaştırırken, DW Türkçe ile söyleşisinde de taslağı sahiplenmedi.

AJANS65 TV - İktidar partisi AKP'nin, kamuoyunun geniş kesimlerinde tepkilere neden olan İngiliz modeli örnek alınarak uyutma adı altında sokak hayvanları hakkındaki 'katliam'lı yasal düzenlemeye ilişkin planlanan değişikliklerin yenilenmesi gündemde.

AKP'nin sokaktaki hayvanların 'uyutma' adı altında katledilmesi maddesi ile tepki çeken düzenlemede geri adım atması ihtimali güçleniyor. Partinin Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu ilgili temaslarını yoğunlaştırırken, DW Türkçe ile söyleşisinde de taslağı sahiplenmedi.

Hükümet bir süre önce 2004 yılında çıkarılan ve son olarak 2021 yılında hayvanları öldürenlere hapis cezası getirilmesini öngören Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik için harekete geçmiş, AKP Meclis Grubu yetkilileri de geçen hafta gazetecilerle planlanan düzenlemenin ayrıntıları paylaşmıştı.

Yetkililer; belediye barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacağını, köpeklerin sahiplendirilmesi için bir ay bekleneceğini ve bu süre sonunda sahiplenilmeyen köpeklerin ilaçla uyutularak katledileceği söylemişti.

Taslağın 'katliam'lı bir şekilde kamuoyuna açıklanması sonrası tartışmalar hayvan hakları örgütleri ve siyasilerin de katılımı ile büyüdü. Bu nedenle çalışmaların sürmesi ve daha fazla görüş alınmasına karar verildi.

'ORTADA HENÜZ BİR TASLAK YOK'

AKP'de yasada 'geri adım' olarak yorumlanabilecek çalışmaları yapması için Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu görevlendirildi. Yenişehirlioğlu hayvan hakları örgütleri, barınak temsilcileri ve belediyeler ile görüşmeler yapmaya başladı. Ayrıca konu hakkında değerlendirmeler yapan sanatçı, sporcu ve gazeteciler ile de temasa geçildi.

DW Türkçe'den Kıvanç El'in haberine göre, AKP Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, geçen hafta AKP kurmaylarınca duyurulan taslağı sahiplenmedi ve henüz ortada bir taslak bulunmadığını söyledi.

Yenişehirlioğlu, "Görüşmelerim, çalışmalarım sürüyor. Herkes ile görüşmelerim sürüyor ve devam edecek. Ortada şu an için bir taslak yok, kesin bir durum yok. CHP ile de görüşüp görüşlerini alacağım, süreç daha devam ediyor. Kesinleşmiş hiçbir durum yok" dedi.

"Uyutma düzenlemesinden vazgeçildi denebilir mi?" sorumuza da Yenişehirlioğlu, "Şu an bir düzenleme yok, görüşmeler ve süreç işliyor" yanıtı verdi.

Yenişehirlioğlu, rapor çalışmalarının 1-2 hafta kadar daha süreceğini ve tespitlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP Meclis Grubu'na sunacağını söyledi.

NE KADAR SOKAK KÖPEĞİ VAR?

Tartışmaya katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sokak hayvanları sorununun temelinde hayvanların sorumluluklarını alan kimsenin olmamasının yattığını savundu.

Yumaklı, "Başıboş köpek sayısının 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir" dedi.

Bilimsel verilere göre sokak köpeklerinin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi için bir senede yüzde 70'inin, yani yaklaşık 3 milyonunun kısırlaştırılması gerektiğini söyleyen Yumaklı, ancak son 5 yılda ortalama yılda 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpeğin kısırlaştırılabildiğini aktardı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de hafta sonu Kanal 7 'de katıldığı bir programda yeni açıklamalar yaptı. İlk hedeflerinin sokaklarda oynayan çocuklara ve sabah namazında camilere gidenlere yönelik köpek saldırılarını engellemek olduğunu ifade eden Güler, "Bunun için barınaklarda yaşam alanları kurmak ve sahiplendirmeyi özendirmek önceliğimiz. En sonunda da saldırgan ve bunu düzeltemeyecek durumda olan; sağlık veya kuduz tehlikesi problem yaşayan hayvanların uyutulması gündemde olacak" diye konuştu. Güler, hayvan satışının sıkı denetlenmesi ve kısırlaştırmanın artırılması için de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Teklifin önümüzdeki iki hafta içerisinde netleştirilip Meclis kapanmadan gündemine alınması hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)