Sınavlar açısından Mayıs Ayı neden önemlidir?
LGS ve YKS için bir ay önceden hazırlanmak ne anlama geliyor?
LGS ve YKS öğrencileri sınava nasıl hazırlanmalı?
Uzmanlar LGS ve YKS öğrencilerine ne öneriyor?
Mayıs ayına girme ile birlikte velileri de sınav heyecanı sarmaya başladı. Nedeni ise Haziran ayının ilk haftasında LGS, ikinci haftasında ise YKS sınavı var. Çocuklarının sınavdan iyi bir başarı alarak çıkmaları için ellerinden geleni yapan velilere uzmanların en büyük tavsiyesi, Mayıs ayının iyi bir şekilde değerlendirilmesidir.
AJANS65 TV - Türkiye’deki eğitim sistemi, sınavlara dayalı eğitim sistemidir. Ortaokuldan itibaren sınavlara hazırlanan öğrenciler, iyi bir başarı elde edebilmek için büyük bir çaba ve enerji sarfederler. Çocukların iyi bir başarıyı nasıl elde edebileceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın Kurs Eğitim Koordinatörü lokman Tekin, Haziran ayının ilk haftasında LGS (Liselere Geçiş Sistemi) Sınavı, ikinci haftasında da YKS’nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olacağına dikkat çekerek, “LGS’ye 1 milyon 500 bin civarında, YKS’ye de 3 milyon 500 bin civarında öğrenci girecek. Öğrencilerin çoğunun alışmayı bıraktığı Mayıs ayı, yeniden toparlanmaları ve kazanmaları için büyük bir şanstır” değerlendirmesini yaptı.
‘Mayıs ayı psikolojik bir sınavdır’
Tekin şu ifadeleri kullandı:
“Mayıs ayında artık sınava çalışmaktan çok psikolojik bir sınavdır. Teknikleri ve taktikleri doğru kullanıp, sade ve net bir final yapmak öğrencilerin yararlarına olacaktır.
Mayıs ayında öğrencilerin amacı ve hedefi, öncelikle sınavı kazanmak olmalıdır. Ertelemeye, seneye bırakmaya, düşük puan almaya konsantre olmamaları gerekir.
Haftada 2-3 deneme sınavı çözmeleri gerekir, Mayıs’ın ikinci yarısından itibaren bu sayı 4-5’e çıkarılmalıdır. Deneme sınav analizlerini doğru yapmaları ve özellikle yapamadıkları veya yanlış yaptıkları soruların peşine düşmeleri onlara puan kazandıracaktır.”
‘Her akşam hiç sevmediğiniz bir konuyu çalışın’
Sınavlara hazırlık kapsamında her akşam uyumadan önce hiç sevmedikleri veya yapamadıkları bir konuyu çalışılabileceğini belirten Tekin, “o konuyla ilgili yargıları kırılabilir. Kendi alanlarında her dersten 20-30 ders (branş) denemesi alıp programlarına yerleştirebilirler. Uyku saatlerini sabitlemeleri gerekir. En az 5, en fazla 7 saat uyumaları gerekir. Uyanma saatlerinin, sınav saatinden en az 3 saat önce olması önemlidir” dedi.
Öğrencilere yönelik tavsiyelerini sürdüren Tekin şu hususlara dikkat çekti:
“Akşamüzeri ve sabahları, kısa yürüyüşler onları rahatlatacaktır.
Beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Özellikle kahvaltı yapmadan çıkmamaları ve mümkünse aynı kahvaltıyı yapmaları da önemlidir.
Deneme sınavlarına ÖSYM standartlarında ve mümkünse kurşunkalemle girmeleri önemlidir. Deneme sınavlarına tek başlarına değil, kitle içinde girmeleri çok yararlı olacaktır.
Son güne kadar devamsızlık yapmamaları, kitle psikolojisinden, derslerinden ve çalışma ortamlarından kopmamaları çok önemlidir.
Hedeflerini küçültmemeleri gerekir. Netleri düşüyorsa ve deneme sınavlarında istedikleri puanı alamıyorlarsa, kendilerini suçlamak yerine, en doğru çözümü bulmaları gerekir. Dert yanmaları, şikayet etmeleri, yakınmaları yerine daha umutlu, pozitif ve dirençli olmaları gerekir.
Sınav onların hayatlarında önemlidir ama en önemli şey değildir.
Biz Aydın Kurs olarak, 7 Mayıs’ta Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, gerçek sınav provasıyla bir deneme sınavı yapacağız. Amacımız, öğrencilerimizin en iyi ve mükemmel şekilde hazırlanmalarını sağlamak. Bu sınava, YKS’ye girecek olan tüm öğrenciler, kurumumuzdan başvuru yaparak katılabilirler.”