Hükümet ortaklarının AYM’nin yetkilerini dizginlemenin yolunu aradığını ileri süren Reuters, iddiasını üst düzey bir yetkiliye dayandırarak bu yetkilinin, 'hükümetin seçenekleri değerlendirdiğini' söylediğini yazdı.
AJANS65 TV – Anayasa Mahkemesi(AYM) ile hükümet arasındaki gerilimin devam ettiği bir süreçte İngiltere merkezli Reuters Haber Ajansı çanpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı. Reuters, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılması yönündeki kararları nedeniyle 'Anayasa Mahkemesi'nin etkisini azaltmanın yollarını aradığını' yazdı.
'MAHKEMENİN YETKİSİNDEN RAHATSIZLAR'
Üst düzey bir yetkili ve AKP'den iki kaynağa dayandırılan haberde, "AYM'nin Atalay'ın serbest bırakılması yönünde verdiği karar, Yargıtay'ın kararı tanımayacağını söylemesi ve bunu yapan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla beraber yargı krizine yol açtı" denildi. Haberde, "Erdoğan ve müttefikleri, özellikle bireysel başvuruları yaygın bir şekilde kullanan mahkemenin sahip olduğu etkiden rahatsız" olduğuna yer verdi.
Erdoğan'ın, Kasım 2023'te yaptığı açıklamaların da hatırladığı haberde şu ifadeler kullanıldı: "Erdoğan, kasım ayında yargı krizinde 'hakem' rolünü oynayacağını ve Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki anlaşmazlığı çözmek için yasaların kullanılabileceğini kaydetti."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi adımıyla ilgili, "Anayasa, 'devlet başkanı' sıfatıyla bize 'devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin' görevi vermektedir. Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız" açıklamasında bulunmuştu.
'AYRI BİR MAHKEME KURULMASI DEĞERLENDİRİLİYOR'
Mahkemenin aldığı kararlarla 'benzersiz bir güç alanı' oluşturduğunu söyleyen üst düzey yetkili, 'hükümetin seçenekleri değerlendirdiğini' belirtti. İsmi açıklanmayan yetkili, "Bunlar arasında bireysel başvuruları ayrı olarak ele alacak bir 'Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi' kurulması da var" dedi. Anayasa Mahkemesi ve bireysel başvuru sisteminin 'bir şekilde devam edeceğini' söyleyen yetkili, "Ancak düzenlemeler gerekli" açıklamasında bulundu.
AKP vekillerden biri ise, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay ile çakışmaması ve yetki alanını aşmaması için açıkça tanımlanmış bir yargı yetkisine sahip olması gerektiğini söyledi.(Kaynak)