Ekonomik kriz süreçlerinde en çok kullanılan kavramlardan bir tanesi de resesyon kavramıdır. Ekonomistlerin sıklıkla kullandığı resesyon kelimesi ne anlama geliyor? Ekonomide resesyonun olması ekonomiyi nasıl etkiler? Resesyon olması durumunda toplum nasıl etkilenir?

EDİTÖR / AJANS65 TV

Ülkede ekonomik krizin derinleşmesi, enflasyonun artması ve fahiş fiyat artışlarının yaşanması ile birlikte ekonomi yönetimi de hükümet tarafından değiştirildi. Yeni döneme hazırlanan ekonomi yönetimi, peş peşe kararlar alırken, ekonomistler de ekonomide resesyonun olabileceğini sıklıkla dile getirmeye başladılar.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır.

Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet

RESESYON OLURSA NE OLUR?

Resesyon ülkenin ekonomik alanında duraklama dönemine girmesi anlamında kullanılmaktadır. Bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur. Bununla birlikte işsizlik artar ve milli gelir düşer. Resesyon sonucunda ülkelerin ekonomik şartlarında negatif değişimler yaşanır. Esnaf çok daha zor günler ile karşı karşıya kalır. Bankalara borçlanma, kredilerin ödenememesi, bankaların takibipe girme, icralık olma gibi durumlar gelişebilir.

DÜNYA EKONOMİSİNE ROUBİNİ'DEN RESESYON UYARISI

Roubini, 1970'lerdeki gibi bir stagflasyon ve küresel finansal krizde olduğu gibi büyük bir borç sıkıntısı öngördüğünü belirterek, "Kısa ve sığ bir durgunluk olmayacak, şiddetli, uzun ve çirkin olacak" dedi.

Ünlü ekonomist, arz şoklarının ve finansal sıkıntının ne kadar şiddetli olacağına bağlı olarak ABD ve küresel durgunluğun 2023 yılı boyunca sürmesini bekliyor.

Öte yandan 2008 krizi sırasında en büyük darbeyi hanehalkları ve bankalar aldığını ancak bu sefer, hedge fonları, özel sermaye ve kredi fonları gibi şirketlerin ve gölge bankaların "içe doğru patlayacaklarını" söyledi.

BİR ÜLKENİN EKONOMİSİ NEDEN RESESYONA GİRER?

Ekonomide yaşanan resesyon ve bunun sonucunda hemen her kese çıkan fatura, insanların yaşam kalitesi ve alım gücünün düşmesi, özellikle dar gelirliler açısından ağır bir faturaya dönüşürken, akıllara, bir ülkenin ekonomisinin neden resesyona girdiği sorusunu getiriyor. Ülke ekonomisi neden resesyona giriyor? Nedenlerin bazıların şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,
  • Kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

İşsizliğin artması,

  • Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,
  • Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

UZUN BİR EKONOMİK RESESYON EKONOMİK ÇÖKÜŞ ANLAMINA GELİR Mİ?

Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak nitelendirilir.

Durgunlukla mücadelede kamu harcamaları siyaseti, ekonominin tam çalışma düzeyinde balansa kavuşabilmesi için özel harcamalardaki yetersizliklerin, kamu harcamaları ile giderilmesi neticesini doğurmaktadır. Bu tür bir politika ile milli gelir düzeyinin düşmesi önlenmiş, özel sektör harcamalarının azalmasına mani olunmuş ve ekonomideki daraltıcı güçler ortadan kaldırılmaya çalışılarak genişleme sürecine sokulmuş olacaktır.

Durgunlukla mücadelede, kamu harcamalarını aynı düzede bırakarak vergileri azaltma yoluna gidilebilmektedir. Vergileri azaltma politikasının etkinliği için verginin konusunun geniş olması gerekir ki vergi indirimlerinden daha çok kişi istifade ederek, kullanılabilir gelir artarak kişilerin tüketim ve yatırım harcamalarında artış sağlanabilecektir.

Editör: İdris YILMAZ