Rusya’da karışıklık ve isyana yol açan Wagner lideri Proigojin görevden ayrılınca Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner'in yönetiminin Prigojin'den Troşev'e geçmesini önerdiğini açıkladı. Troşev, AB, Fransa ve İngiltere'nin yaptırım uyguladığı isimlerden.
AJANS65 TV - Rusya-Ukrayna savaşında başaktör olan Wagner’in ‘silahlı isyan’ı sonrasında yaşanan olaylar Wagner’in silah bırakması ve Wagner lideri Prigojin’in görevden ayrılması ile yeni atalamar için Rus Lider Putin düğmeye bastı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kommersant gazetesine verdiği demeçte, 'silahlı isyan' ile suçlanan Rus paralı asker grubu Wagner'i yönetmesi için Yevgeniy Prigojin'in yerine Andrey Troşev'i önerdiğini açıkladı. Buna göre Putin, 24 Haziran'da Ukrayna sınırını geçerek Rostov'a giren ve Moskova'ya ilerleyeceğini açıklayan Wagner kurucusu ve lideri Prigojin ve diğer Wagner yetkilileriyle, olaydan beş gün sonra yaptığı görüşmede, kendilerine bir dizi seçenek sundu. Bu seçeneklerden biri de Wagner'in 'Sedoy' yani 'Gri saç' olarak bilinen Andrey Troşev'in komutasına girmesiydi.
CNN International'ın aktardığına göre, Putin, Wagner savaşçılarına atıfla, "Hepsi bir yerde toplanıp hizmet vermeye devam edebilirlerdi; onlar için hiçbir şey de değişmezdi. Tüm bu süre içinde gerçek komutanları olan aynı kişi onlara liderlik ederdi" dedi. Kommersant muhabirinin, "Peki, sonra ne oldu?" sorusuna yanıt veren Putin, "Pek çok kişi, ben bunu söylediğimde (onaylar şekilde) başını salladı" ifadelerini kullandı.
AB, YAPTIRIM UYGULUYOR: SURİYE'DE AKTİF ROL OYUNUYOR
Bu haber üzerine Andrey Troşev'in kim olduğunu araştıran CNN, Avrupa Birliği (AB) ve Fransa'nın yayınladığı yaptırım belgelerine atıfla, Troşev'in emekli bir Rus albay ve Wagner'in İdari Direktörü olduğunu aktardı. Suriye'deki savaşa ilişkin AB yaptırımlarında paylaşılan bilgilere göre, Troşev Wagner'in Suriye'deki 'şefi' konumunda.
AB'nin 2021 yılında uygulamaya başladığı yaptırımlara ilişkin belgeler, 1953 yılında bugünkü St. Petersburg'da doğan Troşev'in 'Wagner Grubu'nun Suriye'deki askeri operasyonlarına doğrudan müdahil olduğunu, özellikle de Deyrizor'da aktif olduğunu' ortaya koydu. AB belgeleri ayrıca Troşev'in bu bölgede 'Beşar Esad'ın savaş çabalarına önemli katkı sağladığını, dolayısıyla da Suriye rejimini destekleyip rejimden fayda sağladığını' yazdı.
'ÇEÇENYA VE AFGANİSTAN'DA FAALİYET GÖSTERDİ'
Birleşik Krallık'ın Haziran 2022 tarihli yaptırım kararında da adı geçen Andrey Troşev, bu belgelerde de Wagner Grubu'nun İdari Direktörü olarak nitelendiriliyordu. Belgelerde, "Troşev, dolayısıyla Suriye rejimini destekledi, milislerin bir üyesiydi ve Suriye'deki sivil halka baskı uyguladı" değerlendirmesi paylaşıldı. Prigojin sonrası dönemde Wagner'in yöneticiliği için ismi geçen kişilerden olan Wagner kurucularından Dmitriy Utkin ile Troşev'in yakınlığına dikkat çeken AB ise Troşev'in ayrıca Aleksander Sergeviç Kuznetsoc ve Andrey Bogatov gibi Wagner komutanları ile yakın çalıştığını belirtti.
Rusya merkezli haber sitesi Fontanka ise Andrey Troşev'in Rusya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kuzey Federal Bölge Özel Hızlı Müdahale Ekibi'nin eski bir çalışanı olduğunu, Çeçenya ve Afganistan'da da savaştığını aktardı. Afganistan'daki 'hizmetleri' için iki Kırmızı Yıldız devlet nişanı aldığı ifade edilen Troşev'e Çeçenya'daki 'faaliyetleri' için de iki Cesarte Nişanı ve bir Anavatan için 2'nci Derece Hizmet Nişanı verildi.
Troşev, Aralık 2016'da Kremlin'de verilen bir resepsiyona da katılmıştı. O dönemde Rusya basınına yansıyan bir fotoğrafta, Troşev, Putin ve Utkin ile birlikte kameralara yansımıştı.
NE OLMUŞTU?
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov'a girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, başkent Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Prigojin'in, 24 Haziran'da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, 'Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını' ve 'konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini' açıklamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek 'isyancı liderin' Belarus'a gideceğini bildirmişti. Fakat konuya ilişkin ilk açıklamasında Prigojin'in Belarus'ta olduğunu teyit eden Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, daha sonra bir açıklama daha yaparak Prigojin'in Rusya'da olduğunu söylemişti.