Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve bu cezası Yargıtay tarafından onanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda yeniden yargılanma talebinde bulundu. Kavala’nın avukatının 30 Nisan’da sunduğu bu talep, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dikkate alındı ve Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli içtihat kararları gerekçe gösterilerek, talebi yeni bir heyetin karara bağlaması yönünde karar verildi.

İstanbul Tabip Odası’ndan ‘Özel Hastane Çetesi’ Açıklaması: Sağlık Sisteminin İflasıdır İstanbul Tabip Odası’ndan ‘Özel Hastane Çetesi’ Açıklaması: Sağlık Sisteminin İflasıdır

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Kavala’nın avukatının talebini değerlendirecek heyette yer almama kararı aldı. Mahkemenin başkanı ve bir üyesi, bu süreçte görev almayacak.

Yerel seçimlerin ardından, AİHM'nin Kavala'nın serbest bırakılması gerektiği yönündeki kararının uygulanmaması tartışmaları sürerken, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de Türkiye’ye yönelik yaptırım süreci başlattı. Bu süreçte Kavala’nın avukatları, mahkemeye yargılamanın yenilenmesi talebiyle başvuruda bulundu. İlk talebin reddedilmesi üzerine 30 Nisan’da tekrar itiraz edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli üç ayrı içtihat kararına dayanarak, talebi yerinde buldu. Karara göre, yargılamada görev almış hakimlerin yeniden yargılama taleplerinde yer almamaları gerektiği belirtiliyor. Bu doğrultuda, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal ile 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gezi davasında görev almayan üyeleri Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’ın katılımıyla yeni bir heyet oluşturulacak.

Editör: İdris YILMAZ