Barbar İŞİD çetelerinin Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırım hafızalardaki yerini korurken, Almanya yaşananları soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor. Almanya'da hükümet partileri ve ana muhalefet, IŞİD'in Ezidilere yönelik katliamının soykırım olarak tanınması için ortak önerge hazırladı. Önerge, perşembe günü Meclis'te görüşülecek.
Gazete Duvar’dan Yunus Ülgen’in haberine göre, Almanya, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 2014 yılında Şengal'de Ezidilere yönelik katliamını soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor. Hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ortak önerge hazırladı. Alman Birinci Televizyonu'nun (ARD) haberine göre önerge, gelecek perşembe günü Meclis'te görüşülecek. Önergeye Sol Parti ile aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) de destek vermesi bekleniyor. AfD, geçen mayıs ayında bu konuda Meclis'e önerge vermişti.
'Soykırım konusunda alman kamuoyunu bilinçlendirilmeli'
"Kurbanların önünde saygıyla eğiliyoruz" cümlesiyle başlayan önergede, amacın Ezidilere yönelik soykırım hakkında ülke kamuoyunun bilinçlenmesi olduğu belirtiliyor. Önergede, "Ezidiler, Hıristiyanlar, diğer etnik ve dini topluluklar ile İŞİD'e karşı koyan Müslümanlar, savaş ve insanlık suçu kurbanı oldular. İŞİD'in amacı, Ezidileri yok etmekti" tespiti yapılıyor. Ayrıca, bir Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi kurulması öngörülüyor.
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan SPD Federal Milletvekili Derya Türk Nachbaur, "Soykırımı tanıyarak hayatta kalanlara bir ses vermek ve tarihsel adalet mücadelelerinde onlara destek olmak istiyoruz" dedi. Türk-Nachbaur, tüm kurbanlar toprağa verildiği, failler cezalandırıldığı, kayıplar da bulunduğu zaman adaletin yerini bulacağını vurguladı.
'Soykırım hala devam ediyor'
ARD'ye konuşan Almanya Ezidiler Merkez Konseyi üyesi Zemfira Dlovani, Almanya'nın Ezidilere yönelik katliamı soykırım olarak tanımasının çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Frankfurt Bölgesel Yüksek Mahkemesi'nin geçen yıl bir IŞİD üyesini soykırım suçundan mahkum ettiğini hatırlatarak, "Hukuksal tanımayı siyasi tanımanın izlemesini bekliyoruz" dedi. Kıyımın hukuksal kovuşturması için bunun önemli bir adım olduğunu belirten Dlovani, bunun zaman alacağını, çünkü soykırımın hala sürdüğünü, şu anda çoğu kadın ve genç 2 bin 600 dolayında kişinin hala IŞİD'in elinde olduğunu söyledi. Hayatta kalan Ezidilerin evlerine geri dönemediklerini, kamplarda, çadırlarda yaşamlarını sürdürdüklerini ifade eden Dlovani, Ezidilerin köylerinin, kasabalarının yeniden yapılması için Almanya'dan yardım beklediklerini de belirtti.
300 bin Ezidi kamplarda yaşıyor
IŞİD 2014 yılında, 5 bin dolayında Ezidiyi katletmiş, binlerce Ezidiyi ise kaçırmıştı. Kuzey Irak'ta yaşayan yaklaşık 550 bin Ezidinin hala 300 bin kadarı kamplarda yaşıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde bir milyon dolayında, Almanya'da ise 150 bin dolayında Ezidinin yaşadığı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Ermenistan, Avustralya ve İskoçya, Ezidi Soykırım olarak tanımıştı.