Eşcinsel evliliklere izin veren ülke sayısını bir yenisi daha eklendi. Estonya parlamentosu eşcinsel evliliğe izin evren yasa değişikliklerini kabul ederek, Slovenya ile birlikte ikinci Doğu Avrupa ülkesi oldu. Dünya genelinde ise 35'inci ülke oldu.

Türkiye’de eşcinsellere yönelik tepkiler devam ederken, Estonya parlamentosu eşcinsel evliliğe izin veren yasayı onayladı. 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek yasanın onaylanması sonucu Estonya eşcinsel evliliği onaylayan 35'inci ülke oldu. Estonya ayrıca kararla birlikte Slovenya'nın ardından eşcinsel evliliğe izin veren ikinci Doğu Avrupa ülkesi oldu. Yasanın 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Parlamentoda yapılan oylamada Aile Hukuku Yasası'nda yapılan değişiklik teklifi 34 ret oyuna karşı 55 kabul oyuyla yasalaştı. Yasanın önerdiği değişiklikle cinsiyete bakılmaksızın reşit olan herhangi iki kişi artık evlenebilecek, yasada geçen "erkek ve kadın" ifadeleri de kaldırıldı.

İSTENİRSE ‘KAYITLI BİRLİKTELİK’ EVLİLİĞE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Yasada yapılan 85 adet değişiklikte "Kayıtlı Birliktelik Yasası" için mevzuat da düzenlendi. Evliliğin yanı sıra, Estonya vatandaşları kayıtlı bir birlikteliğe girme hakkından yararlanmaya devam edecekler. Böyle bir ortaklık, kayıtlı eşlerin, eşleriyle ilgili kararlarda söz sahibi olma ve gerektiğinde destek ve yardım alma hakkını garanti ediyor. Kayıtlı birlikteliğe giren çiftler de isterlerse statülerini basitleştirilmiş bir prosedürle evliliğe çevirebilecekler. Estonya, Kayıtlı Birliktelik Yasasını 2014 yılında kabul etmişti ancak, uygulama hükümleri veya tam olarak uygulanması için gerekli olan diğer değişiklikler yıllarca rafa kaldırılmıştı.

Sebahat Tuncel DEM Parti Van İl Bahçesinde Halkla Bir Araya Geldi Sebahat Tuncel DEM Parti Van İl Bahçesinde Halkla Bir Araya Geldi

Yeni değişiklikler aynı zamanda Aile Hukuku Yasası'nın eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarına ilişkin ebeveynlik düzenlemesine de açıklık getiriyor. Hem evlilik hem de kayıtlı ortaklıklar, fiili ilişkilerde olanlar için geçerli olmayan haklar ve yükümlülükler getirir. Bunlar çoğunlukla ev, varlıklar, ebeveynlik ve destek alma ile bağlantılı. Örneğin, bir eşin veya kayıtlı partnerin ölümü durumunda bu, hayatta kalan partnerin, vasiyetnamenin yokluğunda, diğer partnerin varlıklarını miras alma hakkının olmadığı ve bunların tümünün otomatik olarak devredildiği durumların önlenmesine yardımcı olacak.

Editör: İdris YILMAZ