Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını da bünyesinde barındıran dünya devi META, yayınladığı rapor ile sahte sosyal medya hesapları ile toplumun nasıl maniple edildiğini ortaya koydu. Seçim sürecinde ortaya atılan görsel ve videoların arkasında büyük ağlar olduğu belirtildi. Bu hesapların yüzbinlerce dolar harcadığı belirtildi.

HABER MERKEZİ / AJANS65 TV

Dünyanın önde gelen platformlarından olan ve Facebook ile İnstagram'ı da bünyesinde barındıran Meta yayınladığı son raporda çarpıcı bilgilere yer verdi. Raporun Türkiye bölümünde çok sayıda Facebook ve İnstagram hesabının manipülasyon yaptığı gerekçesi ile kapatıldığına yer verildi. Sahte hesapların, döneme ve gündemdeki sorunlara göre hareket ettiğini, temel amacın ise toplumu maniple etmek olduğu belirtilerek bu hesaplardan yüzlercesinin kapatıldığına raporda yer verildi. Hesapların çoğu siyaset ve sağlık alanında(Covid-19) manipülasyon yaparken, seçim döneminde faaliyetleri bilinen hesaplar da bunlar arasında yer alıyor. Bir milyon dolara yakın reklam ödemesi yapan bu manipülatif kaynaklar, ödemelerin büyük bir bölümünü Türk lirası ile yapmış.

‘BÜYÜK TÜRKİYE’ SAYFASI DA MANİPLATİF ÇIKTI

Seçim sürecinde büyük tepkilere neden olan, Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal kılıçdaroğlu’na yönelik oluşturulan montaj videoyu dolaşıma sokan hesap olan Büyük Türkiye Sayfası da bu kapsamda yer aldı.

Narin Güran Cinayetinde Keşif Görüntüleri Ortaya Çıktı Narin Güran Cinayetinde Keşif Görüntüleri Ortaya Çıktı

Tespit edilen birkaç sayfa şu şekilde sıralandı:

Büyük Türkiye, Marginale, Genç Mürteci Paylaşımları, Diriliş Büyük Türkiye ve Gönül Adamı

Üstelik bu hesapların aynı anda Twitter, TikTok, Facebook ve İnstagram'da da hesaplarının olduğuna dikkat çekilmiş.

Bu listede yer alan hesapların da içinde olduğu ağın Meta'da 667 bin dolarlık reklam harcaması yapıldığına da vurgu yapılıyor.

RAPORDAN KİMİ BÖLÜMLER

Raporda Türkiye ve İran bölümüne ilişkin 22 Facebook hesabı, 21 Sayfa ve 7 hesaptan oluşan ağın kaldırıldığı belirtiliyor.

Daha önce de kimi sayfa ve ağların kaldırıldığına dikkat çekilirken, sahte hesaplar aracılığı ile bir kitlenin oluşturulduğuna dikkat çekiliyor. Bu kapsamda bir ağ oluşturulmuş ve bu ağ kullanıma sokularak aktif olarak kullanılmış.

Sahte hesapların hangi yöntemlere başvurdouğuna da değinilen raporda, bu hesapların bağımsız haber kuruluşları gibi davrandıklarını, görünüşe bağımsız ve objektif yazarlar gibi davranıldığına dikkat çekiliyor. Bu kapsamda içerik oluşturuluyor ve toplum maniple ediliyor.

Sahte hesap ve ağlar aracılığı ile yürütülen kampanyaların birden fazla web sitesi aracılığı ile yayılmaya çalıştığına dikkat çekildi. Raporda, “Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, LinkedIn ve Pinterest dahil birçok sosyal medya platformu üzerinden içerik üretildiği tespit edildi ve bunları kaldırdık” ifadeleri dikkat çekiyor.

RAPORUN TAMAMI VE ORİJİNAL HALİ

Editör: İdris YILMAZ