Düzenledikleri basın açıklamasında artik işlerini, mesleklerini yapamaz duruma geldiklerini söyleyen VSMMMO, “Gelir idaresinin gönüllü memurları olduk, Sürekli artan ve giderek karmaşıklaşan iş yükü ile karşı karşıya kaldık. Bu durum sadece hayallerimiz yıkmakla kalmadı, aynı zamanda angaryaların esiri olduk” ifadelerini kullandılar.
AJANS65 TV - Van, Ağrı ve Hakkari Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası bu gün Odalar İş Merkezi önünde düzenlediklerdi basın açıklamasında, karşı karşıya bulundukları sorunları gündeme taşıdılar. Oda adına açıklama yapan oda başkanı Yakup Öğrenci, “Mali Müşavirler, Ekonominin kaydını tutan, analiz eden, toplumun her kesimi için bilgi, hizmet üreten meslek grubuyuz. Hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan gece gündüz demeden her zor durumda Mesleki Etik değerlere sahip çıkarak kamuya bilgi üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Öğrenci, mali müşavirler olarak artık işlerini yapamaz duruma geldiklerini kaydederek, “Gelir idaresinin gönüllü memurları olduk. Sürekli artan ve giderek karmaşıklaşan iş yükü ile karşı karşıya kaldık. Bu durum sadece hayallerimiz yıkmakla kalmadı, aynı zamanda angaryaların esiri olduk” dedi.
‘YETKİLİLERİN VİCDANINA SORMAK İSTİYORUZ’
Öğrenci açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Biz mali müşavirlerin,
Yaptığımız iş ve işlemler
-KDV 1 ve KDV 2 beyannameleri
-Muhtasar SGK Bildirimi
-BABS Form Bildirimi
-Turizm Beyanamesi
-Konaklama Beyanamesi
-Geri Kazanım Beyanamesi
-Geçici Vergi Dönem Beyanameleri
-Gelir Vergisi Beyanamesi
-Kurumlar Vergisi Beyanamesi
-Gerçek Faydalınıcı Bildirimi
-E Defter Beraat Yüklemesi
-E Defter Beratı İkinci Kopyalarının Yüklemesi
gibi işlerin yanı sıra Ticaret Odalarında yapılan işlemler, SGK, İş-Kur, TÜİK, Sanayi sicil vb. onlarca iş ve işlemleri yapmamıza rağmen, bunlar yetmezmiş gibi 2023 yılında uygulanan Enflasyon Muhasebesi ve 2024 yılı ve takip eden yıllarda geçici vergi dönemlerinde enflasyon Muhasebesinin uygulanması ve ekinde Bilançoların talep edilmesi fiilen gerçeğe uygun olarak düzenlenme imkânı bulunmamaktadır. Bizler hangi zaman diliminde bunları yetiştirileceğimizi, yetkililerin vicdanına sormak istiyoruz.”
‘DEVLETİN BÜYÜK BİR İŞ YÜKÜNÜ MESLEK MENSUPLARINA DEVRETMESİ EKONOMİK KAYBA NEDEN OLUYOR’
“Dahası da var” konuşmasına devam edenr Öğrenci, çok sık mevzuat değişikliği sebebiyle, muhasebe paket programlarında güncellemelerden dolayı maddi külfete katlanmak durumunda kaldıklarını, Gelir İdaresi Başkanlığının dijital vergi sisteminin teknik sorunlar nedeniyle sürekli çalışır durumda olmamasının kendileri için ciddi zaman kaybına neden olduğuna dikkat çekerek, “Teknik sorunlardan dolayı idarenin verdiği süre uzatmalarını son gün hatta son saatlerde açıklaması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu sorunlar mali müşavirleri çalışmaz duruma getirmiştir.
Devletin büyük bir iş yükünü ve bütün kırtasiye masrafını, meslek mensuplarına devretmesi, ekonomik kaybımıza neden olmaktadır” bilgisini verdi.
Öğrenci açıklamasına şöyle devam etti:
“Vergi incelemeleri, SGK teftişleri, KOSGEB işlemleri, kredi işlemleri için bilgi ve belge temini, devletin çıkarmış olduğu vergi ve SGK ile ilgili teşvikler için ekstra zaman harcanması, sık sık çıkan yapılandırmalar gibi , meslek mensuplarına iş yükü getiren bu işlemlerin ,ekonomik karşılığı da bulunmamaktadır.
Mali Müşavirler , Devlet ile mükellef arasında köprü görevi gören bir meslek grubu olmamız sebebiyle , Kayıt dışı ekonomi ile mücadele, toplumda vergi bilincinin artması, büyüyen ekonomi ile beraber muhasebe sistemlerimizin uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu hale gelebilmesi gibi birçok temel konuda sorumluluk üstlenmiş olan biz mali müşavirler bu uygulanan vergi ve maliye politikaları karşısında gün be gün ezildiğimizi belirtmek istiyoruz. Hal böyle iken devletin, mesleğe olan ilginin ve meslek mensuplarının niteliğini artırmak, onların sorunlarına çözüm yolu bulmak gibi bir sorumluluğu bulunmaktadır.
Bu açıklamalar ışığında Biz mali Müşavirler;
-Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesini istiyoruz.
-Beyan ve Bildirimlerde süre uzatımı değil, Gelir idaresinin dijital sistemlerinin sorunsuz çalışmasını istiyoruz.
-Enflasyon muhasebesi yıllık olarak yapılmasını talip ediyoruz.
-2024 ve sonrasında geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesinin uygulanmamasını ve bilançoların talebinden vazgeçilmesini talep ediyoruz,
-2023 yılı Kurumlar vergisi beyan süresinin uzatılmasını talep ediyoruz
-E Defter beratların süresinin uzatılmasını talep ediyoruz.
-Mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını istiyoruz.
-Meslekte kota uygulamasının bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz.
Buradan Maliye Ve Hazine bakanımıza sesimizi duyurmak istiyoruz, muhasebe ve vergisel işlemler uygulanabilir duruma getirilerek, Biz Mali müşavirler artık Tatil yapmak, kendimize ve Ailemize zaman ayırmak istiyoruz. Bunları hak etmedik mi?”(HABER MERKEZİ)