Liyakatsizliğin öngörüsüzlüğün faturası 125 milyon TL

Abone Ol

Yaşanan deprem felaketi sonrasında Diyarbakır’da Dicle Nehri kenarına kurulan çadır kent, yağmur ve sel dolayısıyla kaldırılmak zorunda kalındı. Sivil Toplum Örgütlerinin öncezinden yaptıkları hiç bir uyarı dikkate alınmazken, çadır kentin altyapı ve diğer maliyetlerinin 125 milyon TL olduğu öğrenildi.

AJANS65 TV - Maraş merkezli yaşanan ve 11 kentte büyük yıkıma yol açan deprem felaketinde, Diyarbakır da yıkımların yaşandığı kentlerden bir tanesiydi. Yaşanan sarsıntıda, yedi bina yıkıldı. 407 kişi yaşamını yitirdi. Evlerine oturulamaz raporu verilen bin 200 kişi çadır kente yerleştirildi.

AFAD, depremzedelerin geçici barınması için içerisinde bin 900 çadırın yer aldığı çadır kent kurdu. Çadırlardan 400’üne evsiz kalan depremzedeler yerleştirildi.

STÖ’ler öngörüde bulundu, yetkililer bildiklerinde ısrar ettiler

Depremzedeler için çadır kentin Dicle kenarına kurulacaktı. TMMOB başta olmak üzere, kentteki sivil toplum örgütleri (STÖ), nehrin taşması, boğulma, su baskını gibi tehlikelere karşı günlerce Diyarbakır Valiliği ile yetkili kurumları uyardı, ancak uyarılar dikkate alınmadı. 15 Mart'taki sağanak yağmurda çadır kenti su bastı ve depremzedeler tahliye edildi.

Amida Haber'den İlyas Akengin'in haberine göre, çadır kentin elektrik şebekesi için DEDAŞ 100 milyon, su alt yapısı için DİSKİ 10 milyon, Büyükşehir Belediyesi 5 milyon, Yenişehir Belediyesi ise 10 milyona yakın harcama yaptı. Yetkili kurumların inadı nedeniyle 125 milyon TL’lik boşa gitmesi kentte tepkiye neden oldu.