Son zamanlarda Kürtçe Tiyatroya yönelik yasaklanmalar Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan kaçmaz Sayyiğit tarafından meclis gündemine taşındı. Sayyiğit İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Kürtçe tiyatro ve konser yasakları, siyasi iktidarın yarattığı atmosferde sıklıkla yasaklamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle anadilinde eğitim talebi başta olmak üzere Kürtçenin korunup geliştirilmesi gerektiğinin ifade edildiği bir süreçte keyfi yasaklar sistematik bir hal almıştır” değerlendirmesine yer verdi.
AJANS65 TV - Dün Bitlis’in Tatvan ilçesinde oynanması planlanan, ŞanoWan ekibinin “Haylo Dîsa Tevlihev bû” adlı tiyatro oyunu Tatvan Kaymakamlığı tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklanması meclis gündemine taşındı. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan kaçmaz Sayyiğit İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, son zamanlarda Kürtçe tiyatroya yönelik yapılan yasaklamalara dikkat çekerek, “Kürtçe tiyatro ve konser yasakları, siyasi iktidarın yarattığı atmosferde sıklıkla yasaklamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle anadilinde eğitim talebi başta olmak üzere Kürtçenin korunup geliştirilmesi gerektiğinin ifade edildiği bir süreçte keyfi yasaklar sistematik bir hal almıştır. Birkaç yıl içinde Amed Şehir Tiyatrosu, Tiyatro Mencel ve Teatra Jiyana Nû gibi Kürtçe tiyatro yapan toplulukların oyunları farklı kentlerde yasaklanmıştır” bilgisine yer verdi.
Sayyit, Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük ve keyfiliğin bu yıl da devam ettiğini kaydederek, “Sadece son bir hafta içinde İstanbul’da ‘Çîrokên Xorasanê’ etkinliğine Fatih Kaymakamlığı, Tatvan’da ise Şanowan tiyatro ekibinin sergilediği ‘Haylo Dîsa Tevlîhev Bû’ oyununa Tatvan Kaymakamlığı tarafından gerekçe gösterilmeden yasak getirildi. Siyasi iktidarın yarattığı atmosferde oluşan keyfilik, Kürtçeye yönelik öngörülemez yasaklamaların temel nedenidir. Dolayısıyla yaratılan soyut güvenlik algısı, esasında Kürtçenin kendini sosyal hayatın akışı içinde var etmesine karşıtlığın önünü açmaktadır. Bu sebeple Kürtçeye Anayasal güvence ve statü sağlanması talebi bugün de milyonlar tarafından savunulmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Sayyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:
1 – İstanbul’da ‘Çîrokên Xorasanê” etkinliğinin Fatih Kaymakamlığı ve Bitlis’te ‘Haylo Dîsa Tevlîhev Bû’ Kürtçe oyunun Tatvan Kaymakamlığı tarafından gerekçesiz bir şekilde yasaklandığı doğru mudur?
2 – İstanbul ve Bitlis’te yapılması planlanan Kürtçe etkinlikler hangi gerekçelerle engellenmiştir? Söz konusu yasaklamaların hukuki dayanağı nedir?
3 – Kürtçe tiyatro, konser ve etkinliklere yönelik son yıllarda getirilen keyfi yasaklarla ne amaçlanmaktadır?
4 – Kürtçe tiyatro oyunları dışında, gerekçe gösterilmeden veya “kamu güvenliği” öne sürülerek yasaklanan tiyatro oyunları var mıdır?
5 - Kürtçe etkinliklere yönelik Bakanlığınızca alınan herhangi bir merkezi yasak karar var mıdır? Mülki amirlerin Kürtçeye yönelik keyfi tutum ve kararlarına karşı herhangi bir tedbir alınacak mıdır?