İsveç’te kanser tedavisi gören Kürt sanatçı Beytocan, bu sabah yaşamını yitirdi.

HABER MERKEZİ / AJANS65 TV

İsveç’te uzun bir süredir kanser tedavisi gören Kürt sanatçı Beytocan, bu sabah hayata gözlerini yumdu. MA’da yer alan habere göre; ailesi ve dostları, 68 yaşındaki sanatçı Beytocan’ın sabah saatlerinde Stockholm’de vefat ettiğini duyurdu.

Beytocan, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu. Beytocan, bir süre önce ağır bir ameliyat geçirmiş, çenesinin bir kısmı sağ tarafından çıkarılarak, ayağından bir parça yerine konulmuştu. Beytocan, konuşmakta güçlük geçiyordu.

‘YAN MİRİN YAN DİYARBEKİR’

Beytocan, sanat hayatı boyunca 4 albüm çıkardı. “Yan mirin yan Diyarbekir” albümü Türkiye’de yasaklandı. Hayatını kaybetmeden önce verdiği bir söyleşide, imkansızlıklar içerisinde sanat çalışmaları yürüttüğünü anlatıyordu.

12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ SIRASINDA TUTUKLANDI

1955 yılında Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde dünyaya gelen Beytocan, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında tutuklandı ve 15 yıl hapse mahkum edildi. 6,5 yıl cezaevinde kaldı ve 1987 yılında tahliye edildi.

Beytocan, 1990 yılında ilk müzik kasetini çıkarırken, bir yıl sonra 1991’de İsveç’e göç etmek zorunda kaldı.

BEYTOCAN KİMDİR?

1 Ekim 1955 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdu. Asıl adı, Beytullah Güner’idir. Yörenin tanınan şeyhlerinden birisinin oğlu olaen Beytocan, dini inanç gereği ailesinın baskısı ile müzik ile arasına mesafe koymak zorundadır. Ancak tek sermayesi müzik olan Beytocan, bunu yapmaz ve müziğe dört elle sarılır.

Beytocan, 12 Eylül askeri darbesi sonrası tutuklanarak, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 6,5 yıl hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşur ve ardından da İstanbul’a taşınır. İstanbul’a taşındıktan sonra bir dönem sonra Orhan Gencebay ve Selami Şahin gibi ünlü isimler ile tanışarak onlara beste yapmaya başladı.

Şarkı sözleri yazdığı ünlü sanatçı Selami Şahin kendisine, “Niçin yazdıklarını kendi söylemiyorsun” söyleminden sonra, yazdıklarını kendisi okuyarak sanat hayatına ses sanatçısı olarak atılır ve ilk kasetini 1990 yılında çıkartır.

Kamuoyunda tanınan ve büyük bir ilgi ile dinlenen Beytocan, para için şarkı söylemediğini, tek amacının, Kürtlerin acılarını yansıtmak ve onları paylaşmak olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE’Yİ TERK ETTİ

Beytocan, 1991 yılında İsveç’e göç etti. Bir açıklamasında “Türkiye’den gitmeyi ben istemedim. Birileri öyle olmasını istedi, öyle de oldu. Türkiye’den gittiğimde evliydim ve bir çocuğum vardı. Ülkemden gitmezsem bana kıyacaklarını söylediler. Bende Türkiye’den gitmenin benim için daha iyi olacağını düşündüm ve İsveç’e yerleşmek zorunda kaldım. Yani memleketimden kaçma gibi bir durum yok. Sadece zorlandım. Tıpkı arkadaşım Ahmet Kaya’nın başına gelenler benim de başıma geldi. Türkiye’den o da kaçmamıştı. İnsan kendi ülkesinden niçin kaçsın ki” ifadelerini kullanan Beytocan, 2014 yılında Diyarbakır’a döndü.

Yaşadığı acı ve hasrete daha fazla dayanamayan Beytocan, kanser illetine yakalanır. Hastalık ile mücadele kapsamında geçirdiği ameliyatlarda çene kemiği alınır. Bu nedeniyle konuşma güçlüğü çeker.

Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki

Çenesi alındıktan sonra kendisine sunni çene takılır, ama hiçbir zaman eskisi gibi olamaz.

Acılar içerisinde geçen bir yaşantının ardından Betyocan bu gün yaşama gözlerini yumdu.

Editör: İdris YILMAZ