'Kızılay'ın etleri AK Partili vekilin otelinden çıktı' haberine dava

Abone Ol

Gazeteci Sinan Aygün’ün 3 yıl önce yaptığı, “Kızılay'a ait etler AK Partili vekil Taşar'a ait otelde çıktı” isimli haberden dolayı dava açıldı. Aygül hakkında, 3 yıl sonra "iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçlamasıyla dava açıldı.

Gazeteci Sinan Aygül'e, 25 Ağustos 2020’de Bitlis News’te yazdığı "Devlet Bahçeli’yi uyarıyorum!" başlıklı köşe yazısında, Kızılay’ın yoksullara dağıtılmak üzere hazırladığı etlerin Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar ve abisi AK Parti Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’a ait otelde kullanıldığına dair görüntüler, yayınlaması nedeniyle dava açıldı. 

Bitlis News’te yer alan habere göre, Kızılay’ın başlattığı soruşturma sonucunda Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar görevden alınmıştı. Meclis gündemine defalarca gelmesine rağmen konuyla ilgili hiç konuşmayan AK Partili vekil Cemal Taşar ise "Suskunluğum asaletimdendir, ahmaklara verilecek cevap sükuttan ibarettir" tweetini atmıştı.

Haber sonrası, haberi yapan gazeteci Aygül hakkında, iş yerlerine izinsiz girdiği için suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Ağustos 2020 tarihli şikayet dilekçesi üzerine başlatılan soruşturma 3 yıl sonra sonuçlandı. Soruşturma sonucunda haberi yapan Bitlis News Genel Yayın Yönetmeni ve Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül hakkında “İşyeri dokunulmazlığını ihlal” suçlamasıyla 12 Ocak 2023 tarihli iddianame hazırlandı.

Aygül'in sevk maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenirken, savcı TCK 53. maddesindeki "belirli haklardan yoksun bırakma"nın uygulanmasını da talep etti. Ayrıca yargılama sonucunda Aygül ceza alırsa, tekerrürü düzenleyen TCK 58. madde gereği aldığı cezanın tamamını kapalı ceza evinde geçirecek.

Aygül: Özel alansa orada kamu malının ne işi var?

Davayla ilgili açıklama yapan Aygül, "Susmamızı istiyorlar, ya susacaksınız, ya susturacağız diyorlar. Yaptığım haber ne yazık ki bu ülkede gelinen durumu en güzel özetleyen haberlerden biriydi. Habere ve haber içeriğine ilişkin bir durum söz konusu değil. İlgili dönemde bütün erişim engelleme, tekzip talepleri mahkemeler tarafından reddedilmişti. İlginçtir, içeriğe ilişkin ne Kızılay’ın ne de ilgili tarafların doyurucu bir karşı çıkışları olmadı. Çıkıp gür bir sesle 'Bu haber doğru değil' diyemediler. Onun yerine, 'İş yerimize izinsiz girmiş' dediler. İş yerine izinsiz girdiğim için hakkımda dava açılmış" dedi.

‘Haberin öğelerine ulaşmak için izin alınmaz’

Görüntüleri kaydettiği yerin otelin restoranı olduğunu aktaran Sinan Aygül, "Birincisi orası bir otel restoranı, herkese açık bir yer, giriş izne tabi değil. İkincisi ve en önemlisi haber yapmak izne tabi değil. Hele ki böyle bir haber için, haberin öğelerine ulaşmak için izin alınmaz. Biz de haber almak için izin almıyoruz. Orası özel bir alan mı? Eğer özel bir alansa kamusal bir malın usule aykırı şekilde orada ne işi var? Bu soruyu sormak için oraya girdim. Kamunun kendisine ait olan bir mal hakkında haber alma hakkı anayasal ve evrensel bir haktır, ben o hakkı yerine getirdim. Üstün kamu yararı olan bu durumlarda, bu ve benzeri yasalar basın ve ifade özgürlüğü lehine özgürlükçü yorumlanır. Tabi bu normal şartlar altında böyle. Normal şartlar altında olmadığımız için buna da şaşırmadık" diye konuştu.

Aygül’ün 2020 yılında yaptığı haber Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin "Yılın Başarılı Gazetecileri Yerel Medya Ödülü"nü almıştı.