İran’ın Türkiye’de kurmak istediği Serbest Ticaret Bölgesi’ne(STB) ilişkin açıklamalarda bulunan İş İnsanı Feridun Irak, sınır ticareti önündeki engellerin kaldırılmaması durumunda STB’nin bir anlamının olmayacağını söyledi.

AJANS65 TV - İş insanı Feridun Irak büromuzu ziyaret ederek başarı dileklerinde bulundu. Gündeme dair açıklamalarda da bulunan Irak, İran’ın Türkiye’de açmayı planladığı STB’nin anlamlı olabilmesi için sınır ticareti önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Sınır ticareti önünde engellerin olmadığı dönemlerde Van’da büyük bir ticaret hacmi bulunduğuna dikkat çeken Irak, “1987-1994 yılları arasında sınır ticareti önünde herhangi bir engel yoktu. Van-Özalp yolu bile doğru düzgün yapılmamıştı. Altyapı çok kötü olmasına rağmen sınır ticareti çok iyi durumdaydı. İthalatta ve ihracatta serbest olan her şey getirilebiliyordu. Bundan dolayı o dönemler onbinlerce aile sınır ticaretinden geçimini sağlıyordu” dedi.

‘ÜRÜN KISITLAMASI YOKTU’

O dönemler ürün kısıtlamasının da bulunmadığını aktaran Irak, “her türlü malzeme getirilebiliyordu. Ancak 94 yılı sonrasında kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Dış Ticaret Müsteşarlığı sınır ticaretine kısıtlamalar getirmeye başladı. Sonrasında bu kısıtlamalar daha da artmaya başladı. Çeşit sayısı çok azaltıldı. Ardından mevsimsel kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Yani yapılan kısıtlamalar ile sınır ticareti yapılamayacak noktaya geldi” dedi.

Kısıtlamaların getirilmesinin sebebini öğrenemediklerini de söyleyen Irak, “sınır ticareti  önünde bulunan kısıtlamalar olacaksa, Serbest Ticaret Bölgesinin bir anlamı olmaz. Anlamlı olabilmesi için mutlaka sınır ticareti önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

Sınır ticareti önünde kısıtlamaların bulunmadığı dönemlerde (1994 yılı) Van’ın sınır ticareti hacminin 18 milyon dolar olduğunu belirten Irak, “18 milyon doların 16 milyon 800 bini ihracat, 1 milyon 200 bini de ithalattı. Yani sattığımız ürün çok fazla, aldığımız ürün de çok azdı. Bu günün rakamlarına göre küçük gözükebilir. Ancak o dönem tüm Türkiye’nin dış ticaret hacmi de 18 milyar dolardı” dedi.

Editör: İdris YILMAZ