Genel

Katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önünde açıklama

Abone Ol

2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamın 30. Yıldönümünde anma etkinliği düzenlendi. Katliamın yaşandığı Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçen kalabalık kitle, "Sivas'ı Unutma Unutturma", "Sivas Şehitleri Ölümsüzdür" sloganlarını attı. HDP’li ve CHP’li yöneticilerin katıldığı yürüyüş sonrası bir açıklama yapıldı.

AJANS65 TV - Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 33 aydının yakılarak öldürülmesinin yıl dönümünde katliamın gerçekleştiği otelin önünde bir anma etkinliği düzenlendi. Yeşil ve Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı bir yürüyüşte düzenlendi. Yürüyüşte deyişler söylendi, sloganlar atıldı. Yürüyüş boyunca üzerinde, “Yolumuz uludur, ışığımız sönmez; sonsuzluğa yürüyen Pir Sultanlar ölmez” ifadelerinin yazılı olduğu dev pankart ile birlikte katledilen aydınların fotoğrafları taşındı. Yürüyüş boyunca katliamda yaşamını yitirenlerin adları okunarak, "Yaşıyor" denildi.

'BU KARANLIK BİZİ YUTACAK'

Madımak Oteli’nin bulunduğu Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfiller bırakıldı, katledilenler anıldı. Hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘MADIMAK OTELİ UTANÇ MÜZESİ OLSUN’

Katledilen aileler adına, oğlu Murat Gündüz’ü katliamda kaybeden Mehmet Gündüz burada bir konuşma yaptı. Mehmet Gündüz, şunları söyledi:

“Dostlar… Cefakâr yoldaşlarım…  1993’te; bütün gençler ve demokrat insanlar, Pir Sultan yoldaşları buraya semah dönmeye gelmişlerdi. 30 yıldır bu acıyı bize yaşatanlar kahrolsun. Biz buradan, ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak, ‘Utanç Müzesi’ olana kadar mücadelemiz devam edecek. Hep beraberce bu mücadeleyi vermek zorundayız. Birlik, beraber olmak zorundayız. Örgütlenmek zorundayız, arkadaşlar. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Bu karanlık bizi yutacak. Birlik, beraberlik olmazsak bu bizi yutar, arkadaşlar.”

‘DEVLET YETKİLİLERİ ANKARA’DAN KATLİAMA SEYİRCİ KALDILAR’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Uçar ise Madımak’ta 30 yıl önce insanın aklının almayacağı bir katliam yaşandığını belirtti. Uçar, kolluğun otelin yanmasını izlediğini, devlet yetkililerinin de Ankara’dan katliama seyirci kaldığını söyledi. Bir katliamın tarihte ilk kez canlı yayında gerçekleştiğini kaydeden Uçar, “30’uncu yılında hiçbir yol almayan mahkeme süreci, ne yazık ki Eylül’de görülecek davada zaman aşımına uğramakla karşı karşıya” dedi. Sözlerine “Dün ifade ettik bugün de ediyoruz; Madımak katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur” diyerek devam eden Uçar, şunları söyledi: “Bu katliamın zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz. Sivas’ı yakanlara inat Sivas’ta semahlar dönmeye devam edecek, sazlar çalmaya devam edecek ve cemler tutulmaya devam edecek."

’30 YIL ÖNCE MADIMAK’TA BİR İNSANLIK SUÇU İŞYENDİ’

Sivas'ta 30 yıl önce yaşanan acıyı herkesin yüreğinde hissettiğini belirten Özgür Özel de, "Madımak'ta 30 yıl önce büyük bir insanlık suçu işlendi. Ardından bütün Türkiye, Sivas'a adalet gelmesi için Madımak'ın hesabının sorulması için tek yürek oldu" diye konuştu.

Yaşanan olayın aydınlatılması gerektiğini ve bunun hesabı sorulana kadar Sivas'ta olmaya devam edeceklerini dile getiren Özel, "Tam burada 'Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak' sloganlarının atıldığını biz unutmadık. Sivas katliamı herhangi bir katliam değildir" dedi.

Milletin farklı renklerinin, kardeşliğinin önemine dikkati çeken Özel, "Bugün Sivas'taki insanlık suçu için buradayız, 3 gün sonra Erzincan'da Başbağlar'daki insanlık suçu için orada olacağız. Acıları yarıştırmıyoruz, acılardan husumet değil, acılardan ders çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

’30 YIL ÖNCEKİ ACI HER GEÇEN GÜN DAHA DA BÜYÜYOR’

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise Türkiye'de toplumsal barışa ve kardeşlik hukukuna ihtiyaç olduğunu vurguladı. Barışa, özgürlüğe, demokrasiye, insan haklarına, bireyin mutluluğuna her zamankinden daha büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten Sarıgül, "30 yıl önceki acı her geçen gün içimizde ve daha fazla büyüyor" dedi.