AJANS65-Türkiye'de gerçekleşen yerel seçimlerin ardından, Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) itiraz süreci devam ediyor. İl ve ilçe seçim kurullarının kararlarına karşı yapılan olağan itiraz süresi sona ererken, olağanüstü itirazlar için verilen süre 14 Nisan'a kadar devam edecek.

Seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 35, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 24, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) 10, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 8, Yeniden Refah Partisi 2, Büyük Birlik Partisi (BBP) 1, İYİ Parti ise 1 şehirde belediye başkanlığını kazandı.

Erdoğan'ın Şentürk Ataması: AYM'yi Eleştiren Hakim Başsavcı Oldu Erdoğan'ın Şentürk Ataması: AYM'yi Eleştiren Hakim Başsavcı Oldu

Seçim sonuçlarına yapılan itirazlar, ilk olarak ilçe ve il seçim kurullarına, ardından da YSK'ya iletildi. YSK'ya, sadece il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı itiraz edilebiliyor.

Bugüne kadar YSK, çeşitli partilerden gelen toplam 81 itirazı karara bağladı. AK Parti'nin 18 itirazından 17'si reddedildi, biri kabul edildi. CHP'nin 24 itirazının tamamı, MHP'nin 9 itirazının tamamı ve DEM Parti'nin 12 itirazından 10'u reddedildi. DEM Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi dahil 2 itirazı kabul edildi. Diğer partilerden gelen itirazların çoğu reddedilirken, olağanüstü itiraz süreci devam ediyor.

YSK, 14 Nisan Pazar gününe kadar sürecek olan olağanüstü itiraz sürecinin ardından kesin seçim sonuçlarını açıklayacak. Bu süreç, Türkiye'deki demokrasinin önemli bir parçası olarak görülüyor ve seçimlerin şeffaflığına katkıda bulunuyor.