Manşet

İsveç'e NATO Onayının Karşılığında Ankara Ne Beklediğini Açıkladı

Abone Ol

Reuters ajansına konuşan bir Türk yetkili, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine yönelik fiili vetosunu kaldırması sonrası beklentilerini anlattı: AB'ye katılım sürecinde somut adım, Batı'dan mali destek...

Artı Gerçek - Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda somut adımlar beklediği belirtildi. Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, AB Reform Grubu'nun 2019’da kesilen toplantılarının canlandırılmasını beklediklerini söyledi.

'MALİ DESTEK' BEKLENTİSİ

Yetkilinin "Batı'nın Türkiye'yi mali ihtiyaçları konusunda desteklemesi gerektiğini" söylemesi dikkat çekti. İsmi açıklanmayan yetkili, Ankara'nın AB'den vizesiz seyahat ve katılım müzakerelerinde bazı başlıkların kapatılması gibi somut ilerleme beklediğini söyledi.

'ABD İLE MANTIKLI BİR İLİŞKİ KURULACAK'

İsveç'e onay verilmesi sonrasında Türkiye'nin ABD ile 'mantıklı' bir ilişki geliştireceğini de söyleyen yetkili, "bütün meseleler çözülmese bile bazı sorunların hızla aşılmasını beklediğini" vurguladı.

'RUSYA İLE İLİŞKİLER ZARAR GÖRMEYECEK'

Yetkili, "Ankara'nın Batı'ya yaklaşırken Rusya ile ilişkilerine zarar vermeyeceğini" de söyledi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşbakanı Tayyip Erdoğan, dün Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki kritik NATO zirvesine hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin AB üyeliği ile ilişkilendirmişti. Batı basınında "Türkiye'den yeni koşul" olarak algılanan açıklamasında Erdoğan, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım. Milletimiz bizden beklentisi var, 50 yılı aştı. Biz Türkiye'yiz çat kapı ülkesi değiliz" demişti.

Erdoğan'ın saatler sonra Vilnius'ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından, Ankara'nın NATO vetosu kalkmıştı. Bu gelişme öncesinde, ABD ile Türkiye arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşanmıştı.