Dış Haberler
İskoçya Başbakanı: Filistinli Mültecileri Kabul Etmeye Hazırız

İsrail’in bombardımanının sürdüğü Gazze’den gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduklarını söyleyen İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, “Şu anda Gazze’de yerinden edilmiş bir milyon insan var” ifadelerini kullandı.
AJANS65 TV – İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, İsrail’in bombardımanının sürdüğü Gazze’den gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduklarını söyledi. Bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) konferansında İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Yusuf, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı eleştirdi.
Braverman, başkent Londra’da düzenlenen Gazze’ye destek eylemlerini hedef alarak ‘Filistin bayrağı sallamanın yasal olmayabileceği’ uyarısında bulunmuştu. Mülteci karşıtı açıklamalarıyla da gündemde olan Braverman’a tepki gösteren Yusuf, “Bu açıklamalar beni bağımsızlık için daha da fazla çalışmaya itiyor. İskoçya’nın göç politikaları burada, İskoçya’da kararlaştırılıyor, aşırılıkçı Westminster politikacıları tarafından değil” dedi.
AİLESİ GAZZE’DE MAHSUR KALMIŞTI
Yusuf, 9 Ekim’de yaptığı açıklamada, Filistinli eşinin annesi ve babasının Gazze’de mahsur kaldığını bildirmişti. Hamza Yusuf, eşinin İskoçya’da yaşayan annesi ve babasının, İsrail ve Gazze’deki gelişmeler sırasında kayınpederinin 92 yaşındaki hasta annesini ziyaret için Gazze’de bulunduklarını ve bölgede mahsur kaldıklarını aktarmıştı.
Yusuf’un Gazze’de mahsur kalan kayınvalidesi Elizabeth El-Nakla ise, sosyal medyada paylaştığı bir videoda “İnsanlık nerede? Dünyanın neresinde insanların kalbi var da bu çağda buna izin veriyor?” ifadelerini kullanmıştı.
Dış Haberler
ABD Dış Siyasetinin ‘Mimarı’ Hayatını Kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri’nin en tartışmalı ve etkili dışişleri bakanlarından olan ve dış siyasetinin mimarı olarak değerlendirilen Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.
AJANS65 TV – Nazi katliamından kaçarak ABD’ye yerleşen, sonrasında ABD dış siyasetinde ciddi bir ağırlığı bulunan Henry Kissenger hayatını kaybetti. Siyasi danışmanlık şirketi Kissinger Associates’ten yapılan açıklamada, eski diplomatın Connecticut’taki evinde öldüğü belirtildi.
Kissinger uzun yıllar süren siyasi kariyerinde ABD dış politikasında bazıları tartışmalı, kilit roller oynamıştı.
Kissenger Eylül 1973-Ocak 1977 arasında, Richard Nixon ve Gerald Ford’un başkanlıkları döneminde ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
Kissinger ayrıca birçok şirketin yönetim kurulunda görev aldı ve 22 kitap yazdı.
Kissinger geçen Mayıs ayında 100 yaşına basmıştı ancak aktif yaşamıyla dikkat çekiyordu. Temmuz ayında Pekin’e giderek Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’le görüştü.
Kissinger’ın eski özel asistanı ve ABD’nin eski Çin Büyükelçisi Winston Lord Kissinger’ın ölümünü “Amerika ulusal çıkarları için çok önemli bir şahsiyeti kaybetti” diyerek duyurdu.
HENRY KİSSİNGER KİMDİR?
Henry Kissinger 27 Mayıs 1923 tarihinde Fürth, Bavyera, Almanya’da dünyaya geldi.
ABD’li siyasetçi Henry Kissinger, 22 Eylül 1973 – 20 Ocak 1977 yılları arasında 56. ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
Almanya’nın köklü kulüplerinden SpVgg Greuther Fürth’te futbol oynayan Kissinger, Nazi zulmünden kaçmak için ailesiyle birlikte 1938 senesinde New York’a taşınmak zorunda kaldı.
Manhattan’da bulunan George Washington Lisesi’nden 1940 senesinde mezun oldu. Lise mezuniyetinin ardından muhasebe eğitimi için New York City Koleji’ne gitti.
19 Haziran 1943 tarihinde ABD vatandaşlığına kabul edildi.
II. Dünya savaşı sırasında ABD ordusunda hizmet verdi. Askerlik vazifesi bittikten sonra ABD Avrupa Komutanlığı İstihbarat Okulu’nda öğretmenlik yaptı.
ABD’ye döndükten sonra Harvard Üniversitesi’nden eğitim bursu kazanan Kissinger, Uluslar Arası İlişkiler bölümünde öğrenim gördü, 1952 yılında mezun oldu. 1954 yılında doktora yaptı,
NÖBEL BARIŞ ÖDÜLÜ KAZANDI
1952-1969 yılları arasında Harvard Üniversitesi Uluslararası Seminer Direktörü oldu. 1961-68 yılları arasında ABD başkanları John F. Kennedy ve Lyndon B. Johnson’un özel danışmanı olarak görev yaptı. Onlardan sonra gelen Başkan Richard Nixon onu Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak hizmete atadı.
1983 senesinde dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından ABD’nin orta Amerika’ya yönelik politikasını geliştirmek için oluşturulan federasyon heyetinin başına getirildi.
George W. Bush’da Henry Kissenger’ı 11 Eylül saldırısının sebeplerini araştırmakla görevlendirilen kurulun başına geçirdi.
1969-75 yılları arasında başkanın ulusal güvenlik danışmanlığı görevini yapan Kissinger, Vietnamlı diplomatlarla uzlaşma sağlayarak ateşkes sağlanmasına büyük katkı sağladı. Bu sebeple 1973 senesinde Nobel Barış Ödülü kazandı.
Kamboçya’da gizli bombardımanlar ve Güney Amerika’daki ölüm saçan askeri rejimlere destek vermek gibi ABD dış politikasının en eleştirilen hamlelerinden bazılarına dahil olmuş bu kişiye ödül verilmesi, epey eleştiri topladı.
Dünyanın Soğuk Savaş’ta olduğu bu dönemde Kissinger, Sovyetler Birliği ile rekabeti insan haklarının önüne koymakla ve Şili’deki Augusto Pinochet rejimi gibi, dünyadaki baskıcı rejimleri desteklemekle eleştirildi. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
Anti Semitizmle Suçlanan Elon Musk İsrail’e Gitti

İsrail-Hamas arasında ‘İnsani Ateşkes’ devam ederken, dünyaca ünlü milyarder Elon Musk İsrail’e gitti. Musk’ın, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşeceği ifade edildi.
AJANS65 TV – Dünyaca ünlü dolar milyarderi, Tesla ve Space X şirketlerinin sahibi iş insanı Elon Musk’ın Tel Aviv’e gittiği aktarıldı. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinde yazan havacılık uzmanı Avi Scharf, Musk’ın uçağının sabah iniş yaptığını paylaştı. Gazze’yi ziyaret edeceği belirtilen Musk’ın, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz haftalarda Musk, X sosyal medya platformu hesabından, sahibi olduğu Starlink uydu internet sistemi firmasının Gazze’deki tanınmış uluslararası yardım kuruluşlarına bağlantı hizmeti sunacağını duyurmuştu. Milyarder iş insanı, X’te ‘antisemitik söylemlere izin verdiği’ suçlamasıyla da karşı karşıya. Eleştirilerin yöneltildiği Musk salı günü yaptığı açıklamada, X’in Gazze’deki savaşla ilgili reklam ve aboneliklerden elde edilen tüm geliri İsrail’deki hastanelere ve Gazze’de faaliyet gösteren bir insani yardım kuruluşuna bağışlayacağını açıklamıştı.
Netanyahu ile Musk, 18 Eylül’de ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir araya gelmişti. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
‘Kızılhaç 13 İsrailli ve 5 Yabancıyı Teslim Aldı’

İsrail-Hamas savaşında rehine takası devam ediyor. Mısır medyasının aktardığına göre İsrail ve Filistin arasında rehine takasının üçüncüsünün başladığını duyurdu. habere göre, Kızılhaç, 13 İsrailli ve beş yabancıyı teslim aldı.
AJANS65 TV – İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 günlüğüne verilen insani aranın üçüncü gününde rehine takası başladı.
Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan, kurumun internet sitesinde yayımlanan açıklamasında esir takasının yanı sıra Gazze’ye gönderilen yardım tırları ile Mısır’a getirilen yaralılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘3. GÜN SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE TAMAMLANDI’
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına verilen insani aranın üçüncü gününün “sorunsuz bir şekilde” geçtiğini belirten Raşvan, “Taraflar (Hamas-İsrail) arasında bugün yapılması planlanan takas kapsamında serbest bırakılacak 13 İsrailli ve İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinliyi kapsayan isim listesini teslim aldık.” ifadelerini kullandı.
İNSANİ YARDIM GAZZE’YE ULAŞABİLECEK Mİ?
Mısır’ın insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasına yönelik çabalarını sürdürdüğünü kaydeden Raşvan, “2’si yakıt ve 2’si doğal gaz tankeri olmak üzere bugün toplamda 120 tırın Gazze’ye giriş yaptığını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Filistin Kızılayı ile koordinasyon için Gazze’nin kuzeyine gideceği” bilgisini paylaştı.
Raşvan, Gazze’ye gönderilen toplam insani yardıma ilişkin, “25 Kasım’a kadar 2 bin 675 ton tıbbi malzeme, 9 bin 621 ton gıda, 7 bin 47 ton su, 82 çadır ve bin 992 diğer insani yardım malzemesinin Gazze Şeridi’ne giriş yaptığı” bilgisini verdi.
Ayrıca, 25 Kasım’a kadar Gazze Şeridi’ne 788 ton yakıt gönderildiğini belirten Raşvan, şu anda kadar Gazze’ye giriş yapan insani yardım yüklü toplam tır sayısının 2 bin 56’ye ulaştığını bildirdi.
Raşvan, şu ana kadar tedavi edilmek üzere 353 yaralı Filistinli ile 292 refakatçinin Mısır’a geçtiğini, 8 bin 514 yabancı uyruklu ile 1256 Mısır vatandaşının da Gazze’den tahliye edildiğini aktardı.
İSRAİL ORSUNUDAN AÇIKLAMA
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esir Hamas tarafından Kızılhaç’a teslim edildi” dendi.
Hamas, 1 Rus vatandaşını serbest bıraktığını duyurmuştu. Hamas’tan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çabaları ve Moskova’nın Filistin davasına destek veren pozisyonuna karşılık Rusya vatandaşı bir rehinenin bırakıldığı belirtilmişti.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti.
Uzlaşıya göre Hamas’ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.
Şu ana kadar abluka altındaki Gazze Şeridi’nden 26 İsrailli esir ve İsrail hapishanelerinde tutuklu 78 Filistinli serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
Le Figaro: Netanyahu Suikast Düzenlememe Sözü Verdi

Ağır bir şekilde devam eden İsrail-Hamas savaşında geçici ateşkesi ve esir takası anlaşmasının arabulucusu Katar’ın topraklarındaki Hamas liderlerine suikast düzenlenmemesi şartını İsrail’e kabul ettirdiği ileri sürüldü.
AJANS65 TV– Fransız gazetesi Le Figaro’dan Georges Malbrunot, kaynaklarına dayanarak, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İsrail’in Katar’da yaşayan Hamas liderlerine karşı eyleme geçmeyeceği konusunda Katar’a söz verdiğini duyurdu.
Habere göre İsrail-Hamas geçici ateşkesi ve esir takası meselesinde arabulucu rolünü üstlenmeden birkaç hafta önce İsrail’e önkoşulunu sunan Katar, İsrail’den dış istihbarat servisi Mossad’ın ülkede suikast düzenlemeyeceğine dair güvence aldı.
ÜST DÜZEY HAMAS YETKİLİLERİNE SUİKAST EMRİ VERMİŞTİ
Ayrıntıları bilen bir kaynağa göre Netanyahu, Mossad’a, üst düzey Hamas yetkililerine suikast düzenleme emrini vereli çok oldu.
BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLADI
Netanyahu, çarşamba günü Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Bakan Benny Gantz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında da, Mossad’a, Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatı verdiğini açıkça belirtti.
‘ANLAŞMADA DOKUNULMAZLIK YOK’
İsrail’in sağcı lideri, “Anlaşmada ateşkes halinde -her kim olursa olsun- Hamas liderlerine karşı eylem yapılmaması yönünde bir taahhüt bulunmadığını” iddia etti.
Bunun üzerine ateşkes anlaşmasında Hamas liderlerine dokunulmazlık tanıyan bir madde olup olmadığı sorusu karşısında, Netanyahu “böyle bir maddenin bulunmadığını” söyledi.
‘HEPSİ ÖLÜ ADAM’
Gallant da üst düzey Hamas yetkililerine, özellikle İsmail Haniye ve Halid Meşal’e değinerek, “Onlar dünyanın her yerinde ödünç alınmış bir zamanda yaşıyorlar; hepsi ölü adam” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
İsrail-Hamas Ateşkesi Uzayabilir mi? Mısır Açıkladı

Hamas’ın saldırılarına çok sert karşılık veren İsrail, adeta Gazze’yi yerle bir etti. Son derece kanlı geçen İsrail saldırıları sonrasında hayata geçen geçici ateşkesin 2. gününde esir takasının 2. aşaması beklenirken Mısır, birkaç günlük uzatma için hem İsrail hem Hamas’tan olumlu sinyal alındığını duyurdu.
AJANS65 TV – Mısır, Gazze’deki dört günlük geçici ateşkesin bir veya iki gün daha uzatılabileceği konusunda tüm taraflardan olumlu sinyaller aldığını söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Bilgi Servisi (SIS) Başkanı Ziya Raşvan, Kahire’nin dört günlük ateşkesin uzatılması konusunda anlaşmaya varmak için tüm taraflarla kapsamlı görüşmeler yaptığını belirtti.
Raşvan “Bu da Gazze’deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerden daha fazlasının bırakılması anlamına geliyor” dedi. (Reuters)
Dış Haberler
Ukraya-Rusya Savaşının Bitmesini İngiltere mi Engelledi?

NATO’ya katılacağı gerekçesi ile Rusya tarafından işgale uğrayan Ukrayna’da savaş halen de tüm hızıyla devam ederken, 2022 yılı Mart ayında İstanbul’daki Ukrayna-Rusya müzakerelerinde varılan ve savaşın sonlanmasını sağlayacak anlaşmanın, İngiltere tarafından engellendiği ileri sürüldü.
AJANS65 TV – NATO’nun genişleyerek Ukrayna’yı da içine alacağı şeklindeki plana karşın Rusya’nın bunu durdurmak amacıyla Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal hareketi devam ediyor. Büyük acıların ve katliamların yaşandığı savaşta ilginç bir bilgi basına düştü. Verilen bilgilere göre, 2022 yılı Mart ayında İstanbul’daki Ukrayna-Rusya müzakerelerinde varılan ve savaşın sonlanmasını sağlayacak anlaşmanın, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un hemen Kiev’i ziyareti ve Zelensky yönetimine telkinleri akabinde suya düştüğünü Ukrayna heyetinin başındaki isim David Arakhamiya doğruladı. Zelensky’nin “Halkın Hizmetkarı” grubunun parlamento lideri David Arakhamia, bugün yaptığı bir röportajda pek çok kişinin yaklaşık 2 yıldır öne sürdüğü spekülasyonları doğruladı.
Verilen bilgilere göre Ukrayna, NATO’ya katılmadan tarafsız kalmayı kabul ederse, Putin Mart 2022’nin sonunda savaşı bitirmeyi kabul edecekti.
David Arakhamia’ya göre, Ukrayna heyetiyle birlikte 29-30 Mart’ta İstanbul’daki barış görüşmeleri için Kiev’e döndüğünde Boris Johnson Ukrayna’ya geldiğini ve ”Onlarla hiçbir şey imzalamayacağız, savaşalım!” dediğini aktardı.
-
Manşet6 gün önce
ÖZEL HABER… HEDEP’te Aday Olma Kriterleri Nelerdir, Kimler Aday Olamayacak?
-
Bölgeden Haberler5 gün önce
Van’da Kürtçe ve İngilizce Dil Eğitimi İçin Akademy Kapılarını Açtı
-
Manşet4 gün önce
ÖZEL HABER… HEDEP’te Aday Adaylık Ücreti Ne kadar Olacak?
-
Genel6 gün önce
Amedspor Bu Kez İnegöl’de Irkçılığa Maruz Kaldı
-
Genel5 gün önce
Selahattin Demirtaş’tan Tahir Elçi anısına şarkı